Радо Владимиров e новият крал на „Диана“

Радо Владимиров – това е новият и най-заслужил шампион на „Диана“. Той спечели най-престижния турнир за сезона и то безапелационно. През целия сезон Владимиров остави и отличен почерк, след като от 12 участия спечели 6 турнира.

Финалният мач завърши много късно вечерта в неделя и с победа 6-2 за Радо срещу шампиона на сезона Пепи Иванов – Санторото.

Самият Пепи Иванов беше изключително изморен, след като час и 30 минути се бори със Стефан Шопов в полуфиналите, но нека започнем историята отначало.

Тази година имаше новост и тя бе провеждането и на втори „Мастърс“ – така нареченият „Сребърен“ или още „Next Gen Masters“, въпреки че това издание бе спечелено от младока Пейчо Пейчев, който е на 50+ години. Правилото за участие е да си печелил утешителния турнир поне веднъж в сезона, да имаш 5 изиграни турнира или минимум да си играл финал, за да имаш шансове за участие.

Има и доста голямо брожение от тълпата името да бъде вездесъщото „Limo Masters“ (от „Лимонадения“ турнир). Така или иначе за следващия такъв предстои да се наложи някое от трите имена на принципа на свободната демокрация. Важното в случая е амбицията турнирът да стане още по-голям за следващия сезон, което ще направи „Мастърс“ турнира по-мащабен като цяло.

В премиум формата се събраха 16-те най-добри за сезона. Сред тях имаше няколко „Мастърс“ шампиона, но Радо беше фаворит за спечелване особено на база моментна форма.

Жребият бе теглен в петък и групите изглеждаха много интересни.

В група „А“ един до друг застанаха най-равностойните противници – Кирил Стоянов, Любо Маринов, Милен Германов и дебютантът Йордан Борисов.

„Б“ пък бе наречена „групата на бегачите“, след като там се събираха трима много бързи по скорост на корта участници + вечно търсещия своя потенциал Иван Златков.

В третата група фаворитът бе ясен – Радо Владимиров, но след него имаше много въпросителни – Латин Латинчев, Светльо Козалиев или Пепи Котев ще излязат като втори.

Последната група „Д“ беше римейк на миналогодишната от зимния сезон – Камен Новиков, Калин Кънчев и Никос Панетемитакис бяха отново заедно, а единствено Пепи Иванов замени Радо Владимиров.

 

ГРУПА „А“
В най-равностойната група още първият мач беше много интересен. Кирил Стоянов излезе срещу Милен Германов, след като в последния месец няколко пъти бяха се срещали и всеки път с успех за втория. И този път мачът се обърна в полза на фаворита. Вездесъщият чичо Киро поведе с 4-2, но Милен вдигна нивото си на игра и спечели следващите четири гейма. След това Германеца победи и Любо Маринов. При 5-3 той изпусна три мачбола и мачът се промени, но крайна сметка той го спечели след 7-5.

Решителният мач за второто място беше между Киро и Любо. Двубоят изглеждаше като 50-50%, а в крайна сметка Маринов победи с 6-4 и излезе от групата.

Дебютантът Йордан Борисов също се представи на ниво, но записа загуби във всичките си мачове.

 

ГРУПА „Б“
Тук всички бяха много равностойни, но Стефан Шопов бе едни гърди напред. Освен това трима от участниците имаха и титла от този сезон – общо 5 в актива им, а последен участник беше вечно готовият за пробив Иван Златков.

Русенският гепард, който вече има ново прозвище – „Животното“, бе непоколебим този „Мастърс“. Летният сезон той отпадна в групите, но сега беше зашеметяващ със своя бекхенд и наниза три победи. Ще се запомни мачът му с Асен Георгиев, който му оказа отпор, но загуби. Самият Асен пък бе полят със сутрешен душ от Иван Златков, който го би 6-2, след това обаче Златков пък загуби следващите си два мача, Асен би Жоро Плешков и така стана въртележка, в която Асен продължи напред с 1 победа и 2 загуби.


 

ГРУПА „В“
Тук също фаворитът Радо Владимиров нямаше проблем да вземе първото място, въпреки че имаше един интересен мач, в който Латин Латинчев игра абсолютно освободено срещу Радо и загуби 5-7. Все пак обаче номер 2 за сезона и фаворит за турнира беше на висота във всички срещи и загатна, че е в много добра форма. Най-важният мач се очертаваше в този случай  между Латин и Светльо Козалиев, въпреки че и Пепи Котев беше готов да се намеси във всеки един момент в борбата за излизане от групите. Именно той водеше в първата среща 5/3 на Латин, но загуби 5-7. Латин пък още веднъж призна, че Козалиев му е изключително неудобен съперник и така последният след победа 6-3 се класира втори.


ГРУПА „Д“

И тук имаше блокбъстър от самото начало. Пепи Иванов срещу Калин Кънчев. Вторият обаче бе много по-силен в този ден. Санторото поведе 2-0 и Калин не бе взел точка до този момент, след като обратът бързо тръгна в посока на Калин. С прецизни удари и излизания на мрежата, Кънчев не даде повече гейм на Пепи и записа важна първа победа. Другите двама участници Камен Новиков и Никос изиграха гладиаторски тайбрек, който бе спечелен от гърка, но в крайна сметка това му костваше и много сили. След това в още един интересен двубой Камен водеше срещу Пепи Иванов, но загуби и там 6-7. Така Калин и Пепи излязоха напред.

 

1/4
С четвъртфиналите вече започваше и истинската драма, но тази година всъщност тя не се оказа толкова голяма.

Милен Германов срещаше Пепи Иванов в първия четвъртфинал. Тук обаче имаше само един играч на корта и той бе плевенският боец, който се справи без проблеми с Германеца. Именно той бе спечелил и последният „Мастърс“ и то точно с финал срещу Санторото, но сега се случи обратното и загубата беше тежка 1-6. Агресивният стил загуби тотално битката с дефенса и тактиката на Пепи.

В мач, който се очакваше да е много дълъг, Стефан Шопов срещу Светльо Козалиев, се случи също обратното. „Животното“ спечели с 6-0 срещу своя перфектно подготвен физически съперник.

Асен Георгиев – Радо Владимиров – интересен мач с леки очаквания за възможна изненада, но това не се случи. До 2-2 интрига съществуваше, но в следващите четири гейма Радо държеше диригентската пръчка и спечели комфортно с 6-2.

Последният мач беше също доста интересен на пръв поглед. Мотивираният до краен предел Любо Маринов се изправи срещу Калин Кънчев. Тази неделя Калин обаче бе много концентриран. Той дръпна в началото 4-1 и 5-2, но изпусна три мачбола. В следващия гейм на свой сервис обаче затвори мача и спечели 6-3.

Така Кънчев се изправи срещу Владимиров в дългоочакван полуфинал, а Иванов срещаше Шопов.

 

1/2

Първият мач бе изпъстрен с бързи разигравания и много хубави удари. Радо обаче бе по-добрият и показа, че е в перфектна форма, точно преди „Зашо“. Владимиров взе ранен аванс и след това сервира много стабилно, за да не позволи на Калин да се върне в мача – 6-3.

Другият двубой пък бе може би най-интересният за целия турнир. Всяко разиграване бе по 20+ удара. Шопов атакуваше почти постоянно от бекхенд, но изпускаше инициативата, когато трябваше да удря от форхенд и това определяше дългия мач. Той поведе 4-2, Пепи направи 5-5. След час и половина игра в крайна сметка Санторото още веднъж показа, че е голям боец и спечели 7-6 бруталния мач.

 

1/1

Веднага след това поради напредналото време се наложи да влезе в игра и за финала. Там имаше шансове в първите четири гейма, когато върна пробив на Радо за 2-2. Тактиката на люлинската томахавка да играе с много лифт от форхенд и да накъсва геометрията на корта, чакайки плитка топка, сработи срещу изморения противник и Радослав спечели за втори път „Мастърс“ титла след тази от „Зима 2013“ – пет години по-късно.

 

„Next Gen Masters“
В другия „Мастърс“ Пейчо Пейчев бе над всички. На финала той надигра Иван Иванов с 6-4. Това бе и единственият му по-труден двубой.

В полуфиналите Иван надигра Тишо Желев и бе шокиран след края на мача, защото никога досега не бе го виждал и срещал на корта. Въпреки това македонецът го победи. Пейчо Пейчев пък се справи със Сашо Русанов след 6-3.

 

***

Победител за сезона в ранглистата на „Диана“ с голяма преднина стана Пепи Иванов, който спечели и 5 турнира тази зима, само с един по-малко от основния си конкурент Радо Владимиров. Това бе четвърта шампионска титла за Санторото на „Диана“.

Летният сезон започва след две седмици на откритите вече кортове и всички чакаме с нетърпение същинската пролет.

Започваме битките за есенния „Мастърс“, така че всички на линия след две седмици.

Share Now

Related Post

Leave us a reply