Даниел Шопов е първият победител за 2016 г.

Даниел Шопов е първият победител на „Диана“ за 2016 година. Снощи късно вечерта той трябваше да направи страхотен обрат, за да спечели финала, който изглеждаше загубен срещу Калин Кънчев. От 1-5 Шопов обърна 7-5 и затвори мача, след като по пътя си драматично спаси и два мачбола.

И тази неделя турнирът бе много оспорван и на много високо ниво, а 36 бяха ентусиастите, които решиха да се раздвижат след новогодишните празници. От тази седмица официално номер 1 в ранглистата пък стана Калин Кънчев. Неговият пряк опонент в битката Едиз Батран загуби 4-6 от Милен Германов, докато Калин игра финал. Това бе и първото дерби на мачовете от първи кръг. Германеца показа, че отново намира формата си след дългата контузия и си отвори схемата, побеждавайки поставения под номер 1.

В дербито на агресорите Орлин Златарски подпечата своето израстване на психологическо ниво и обърна до 7-5 Христо Михайлов – Дел Потрото, който се оплака, че няколкото дни ядене, пиене и сръбска музика в Белград са дали своя дан за загубата.

В един от най-кратките мачове тази зима на „Диана“ Дани Шопов се справи за невероятно отрицателно време със Станислав Иванов 6-0.

Талантливият Мирко Георгиев пък бе много близо до победата срещу опитен боец като Вили Лазаров. В крайна сметка вторият показа една идея повече опит и надделя 7-6 след 8-6 точки в тайбрека.

Изненадващият полуфиналист от миналата неделя Тихомир Желев даде всичко от себе си да спъне Теодор Венков, но уви не успя, въпреки цялата публика на своя страна. Участникът в неофициално регистрираното най-дългото разиграване в аматьорския бг тенис, каза преди мача, че вече е видял, че Венков не е в топ форма, но плановете му стигнаха само за един гейм.

Друг редовен участник, който сравнително отскоро се появява – Ясен Чорбаджийски, също се представи много добре. Той загуби 4-6 от Калин Кънчев, но направи хубаво впечатление с играта си.

Даниел Стоименов пък направи с психиката си. В много труден мач със спасени над десет брейкбола, бившият вратар даде най-доброто от рефлексите си да спаси геймовете си пред бомбардировките на Камен Новиков, а при първата отдала се възможност сграбчи своя шанс за пробив и спечели 6-4.

Не така седяха нещата обаче при Емо Велчев. Ядосан от слабата си игра, точно когато беше на прага на обрата срещу усетилия кръв Сашо Русанов, известен още като Сашо Ястребовото Око, реши, че днес не е доволен от себе си и буквално подари последните геймове на охраната на Шератон, може би и малко стреснат от това, което вероятно му е казал бодигардът в края на мача и бързо избяга, за да гледа Челси – Кристъл Палас с чаша вино у дома, за да не си навлече допълнителни проблеми. Така Ястребовото око взе първа плячка 7-5 (втората обаче се оказа от друг калибър).

В осминафиналите изненади нямаше. Единственият оспорван мач бе този на Цецо Цветанов срещу агресора Златарски. Колкото и последният да искаше да лети топката бързо обаче, Цецо направи всичко възможно това да не се случи точно така и с хитрост и опит спря устрема на младока.

В четвъртфиналите за трета поредна седмица мачът за гледане бе Шопов – Венков. Този път обаче първият излезе категоричен победител. Даниел игра безгрешно, с доста излизания на мрежата, всички разчетени в точния момент и спечели заслужено 6-1, след няколко важни измъкнати гейма. Теодор пък имаше и проблем с по-малкото осветление на този корт и това също му попречи да покаже максимума си.

Милен Германов и Калин Кънчев взеха също лесни победи, докато Васко Тодоров извоюва пирова срещу Латин Латинчев. Водейки 5-1, той не затвори мача си. Резултатът стана 5-4 и имаше много равенства преди в крайна сметка Тодоров да си вземе срещата. Впоследствие обаче това се оказа ключово за полуфинала.

Преди него Дани Шопов мина и през Германов 6-2. Последният не можа да играе на висота заради болки в ръката си и може би самият Шопов усети това, намалявайки темпото.

В другия полуфинал тактически Васил Тодоров категорично надигра Калин, но физически Кънчев бе на висота и това го спаси. Решението на лидера в ранглистата да играе на бекхенда на Тодоров претърпя пълен крах. Васко показа страхотния си къс диагонал и права и местеше както си иска Калин.По-агресивният водеше 4-1 и 5-2 и тогава започна същинската драма. С всеки изминал гейм се виждаше, че той губи повече и повече сили. При този резултат бе пропуснат и мачбол, след което постепенно обратният развой започна и Кънчев направи обрат до 7-5. В интерес на тениса обаче бе Калин да победи, тъй като при победа едва мърдащият по корта Васко нямаше да излезе да играе финала си.

И точно когато останалата изстрадала публика от едва двама души в лицето на Милен Германов и идващия директно със ски екипа от Боровец Станислав Георгиев – Хотдога смяташе, че Калин ще бъде отнесен, се случи точно обратното. Последният се възползва от бавния старт на фаворита Шопов и започна да печели гейм след гейм. Кънчев показа невероятна защита и не се огъна нито за миг пред натиска и скоростта на топките на агресивния си опонент. Идващите грешки след дълги разигравания пък бяха добре дошли за мастърс финалиста и той трупаше аванс. Така се стигна до 5-1 за Калин. Все пак обаче Шопов не случайно е една от водещите фигури във всеки турнир в страната. С много концентрация и пълна вяра той докара нещата до 4-5, тогава срещна и два мачбола при 15-40, но не трепна в дългите точки. Калин предложи сигурни разигравания, чакайки грешка, но такава не дойде и след 5-5 психиката му падна, а Шопов направи пълен обрат подобно на този на своя противник в полуфинала.

Резултатите от турнира вижте ТУК (заради проблем със софтуера някои резултати временно липсват)

Ранглистата вижте ТУК

Интервюта от неделята очаквайте в Sofia Tennis Challenge ТУК

Share Now

Related Post

Leave us a reply