Теодор Венков е 9-тият зимен шампион

Теодор Венков спечели 9-ия зимен турнир на „Диана“. Той надигра с 6-3 Милен Германов и взе втора купа за последния месец, а Германеца пък не спечели втори пореден финал.

Въпреки падналия обилен сняг и минусовите температури, почти всички 28 човека, заявили участие, съумяха да дойдат. Някои ринаха колите, други направо хванаха такси. Единственият „бедстващ“ бе Иван Златков, който бе затрупан от половин метър в село Лозен.

Въпреки тежките атмосферни условия, балонът на „Диана“, макар и покрит със сняг, бе в идеално състояние, сравнено с няколкото паднали по други комплекси в София.

В първи и втори кръг оспорвани мачове почти нямаше. В два от тях участник бе Светослав Козалиев, който обърна 7-5 Данаил Йонов и след това 6-4 Ясен Чорбаджийски.

Пътувалият над 20 часа от френските Алпи Мирко Георгиев пък показа невероятен дух. Въпреки че бе аутсайдер срещу Георги Христов – Лифта, той намери сили да играе на ниво и победи а 6-4.

На хоризонта се появи отсъстващият от доста време Хрис Минев. Лозенецкият Джон Иснър победи в първи кръг с 6-1 Добри Маринов и след това с 6-4 гърка Никос.

Доста интересен за гледане бе и двубоят между Латин Латинчев и Патрик Вълчев. Вторият показа супер бекхенд и поведе 2-0 и 40-0, но по-опитният му опонент намери начин да укроти темпото, след което направи пълен обрат до 6-3.

В четвъртфиналите вече лесни мачове не се очертаваха за никой. Поставеният под номер 1 Едиз Батран взе реванш от Светльо Козалиев за предишната загуба, като сега той го победи с 6-3.

Тео Венков тръгна безпроблемно със Станислав Иванов – ОФП-то и набързо натрупа сериозен аванс, но след това Станислав намали брака в играта си, а Теодор леко отпусна газта. Стигна се до 5-4, когато все пак абсолютният фаворит затвори мача.

Милен Германов също показа завидна форма. Въпреки неудобния съперник отсреща в лицето на Хрис Минев, Германеца не показа никакво притеснение, набързо поведе 3-0, а след това задържа сервиса си, за да спечели с 6-3.

Любо Маринов и Латин Латинчев се впуснаха в люта агресивна битка на бекхендите с една ръка. Маринов поведе 4-1, а Латин докара нещата до 3-4, но въпреки това усилията му за обрат не се увенчаха с успех – 6-3 Маринов.

В полуфиналите Венков имаше да взима реванш от Батран. Едиз победи неотдавна Теодор със 7-6, а много отдавна не се бе случвало той да загуби от някой в любителските турнири. Това предизвикваше много допълнителен интерес. Венков обаче не допусна никакви съмнения този път, че заслужаваше повече победата и спечели с 6-1.

Германеца пък победи Любо Маринов по начина, по който се справи с Минев в предишния кръг. Германов тръгна с добър аванс и след това не позволи да бъде пробит. Съперникът му се опитваше да бъде много агресивен от форхенд, но това носеше и доста негативи при предприетите рискове.

Teo_Venkov_Milen

Финалът беше закономерен на фона на представянето на двамата участници. Фаворитът обаче определено бе Венков и впоследствие той доказа защо. Първоначално мачът тръгна трудно за него. Той бе пробит два пъти, а Германов имаше точка да поведе с 3-1, за да постави под сериозно напрежение съперника си. Теодор обаче показа много рутина и въпреки проблемите си с по-малкото светлина на корта, стабилизира максимално играта си и успя да направи обрат, с което и да спечели с 6-3.

С победата си Венков излезе на трето място в генералното класиране. Пред него са Калин Кънчев и Едиз Батран.

Ранглистата вижте ТУК

Схемата вижте ТУК

Записването за следващия турнир ТУК

Мненията на много участници за започналия Australian Open вижте в Sofia Tennis Challenge

Share Now

Related Post

Leave us a reply