Любопитен край на турнира тази неделя

Любомир Маринов спечели втора титла на „Диана“ тази зима. Турнирът завърши парадоксално, тъй като финалът не се проведе и имаше служебен шампион.

Причината за това бе решението на Тео Венков да не остане за финала, след като той трябваше да започне в след 22 часа поради ред причини и обстоятелства, които забавиха турнира неимоверно много. Имаше идея мачът да се играе и през седмицата, за което Любо Маринов настояваше, но Теодор постъпи благородно и отказа предложението.

Все пак липсата на финален мач не означава, че турнирът не бе интересен. Фаворитът Венков мина като на парад почти до края. Единственият двубой, който не бе толкова лесен, бе мачът с Едиз Батран. Венков тръгна комфортно с преднина 4-1, но мачът се оказа, че тепърва започва, а и двамата имаха закачка отпреди, след като h2h са 1-1. След бързия аванс, Теодор не успя да продължи в това темпо и загуби инициативата. Постепенно Батран напипа печеливш начин да го доближи – 2-4, 3-4 и тогава бе един от ключовите моменти, когато не можа да реализира възможност за 4-4. След това при 5-3 Венков имаше четири мачбола, които Едиз спаси, но и пропусна две възможности отново да се доближи на гейм разлика, след което победителят в ранглистата миналата зима затвори мача 6-3.

В другия полуфинал Любо Маринов победи Петър Иванов – Санторото с 6-2. Плевенския Фабрис имаше огромно желание да достигне до финал след дългото отсъствие, но Маринов се оказа непреодолима преграда в този ден и победи с 6-2. Любо се възползва максимално от тежката физически победа на Петър в предишния мач и с хитра тактика го матира.

Четвъртфиналите не бяха драматични с изключение на един. Маринов победи Латин Латинчев отново както напоследък се случва с 6-3, Венков – гърка Никос 6-0, а Батран – направилия отново пробив до последните осем Даниел Стоименов с 6-1.

Битката на неделята обаче бе мачът Милен Германов – Пепи Санторото. Двамата се вкопчиха в луда битка от самото началото и мачът завърши подобаващо под силни аплодисменти. Германеца тръгна максимално агресивно срещу стария си познайник и тактиката в началото работеше идеално. Милен поведе 5-2 с чести излизания на мрежата, които разбиха комфорта от задна линия на съперника. След това обаче нещата постепенно започнаха да се обръщат. Умората в Германов започна да се вижда след двата тежки мача преди това, а Пепи напипа вярната стратегия, държейки врага далеч от идеалната му позиция за атака. Санторото обърна до 6-5, Германов на свой ред изравни 6-6. В тайбрека битката беше за всеки сантиметър от корта. Германеца показа силна психика и се върна от 1-3 до 6-4, получавайки два мачбола. Пепи Иванов обаче показа супер воля и издържа особено при последната точка, когато отрази невероятни топки. Дойде ред и на Германов да спасява мачбол. Победителят изглеждаше абсолютно неясен, когато все пак Петър Иванов успя да намери пролука при втория си мачбол и да вземе мача с 12-10 точки.

По ирония на съдбата Германов бе замесен и в други два драматични мача преди това, след като победи Георги Христов 7-5 и станалия фактор напоследък Чочо Иванов 7-6 в много дълги срещи.

Самият Христов пък се справи във втори кръг със Себ Кочнари 7-5.

Впечатление направи и шампионът на Берковица Янимир Луканов, който дебютира на „Диана“. Той обаче бе спрян още в първи кръг от Любо Маринов 5-7.

Един от поставените Орлин Златарски показа лоша форма напоследък и бе лесно преодолян от Даниел Стоименов като взе само един гейм.

Патрик Вълчев пък демонстрира силата на своя бекхенд и много добра игра срещу Латин Латинчев. Вторият обаче показа много повечето опит зад гърба и си намери начин да обърне срещата – 6-4.

Иван Златков водеше много на Веселин Чочков, но в типично негов стил подцени сериозно ситуацията, озова се в тайбрек, който изнервен загуби.

Така завърши и 14-ият турнир на „Диана“, в който участие взеха 34 човека.

В ранглистата битката става все по-оспорвана. Едиз Батран излезе отново начело, следван плътно от Калин Кънчев.

Ранглистата вижте ТУК

Схемата вижте ТУК

Интервюта след мачовете вижте в Sofia Tennis Challenge

Share Now

Related Post

Leave us a reply