Даниел Шопов с втора титла през зимата

Даниел Шопов спечели втора титла тази зима на „Диана“. На финала той надигра с 6-3 Милен Германов, за който това бе пети финал в последните 8 турнира.

Двамата обаче стигнаха по различен начин до последния мач. Единият нямаше никакви проблеми до последната фаза, докато другият мина през спасяване на мачболи и шеметен обрат.

Както обикновено, интересът и към този турнир беше голям – 35 човека заявиха участие. След дълго отсъствие се завърна Атанас Маринов – Чоко. Появиха се още Васко Тодоров и Стефан Шопов – Русенския гепард, заедно с боеца от Плевен Пепи Иванов – Санторото.

Турнирът бе на високо ниво и откъм емоции. Две ракети поеха по своя път в живот след тениса, а още няколко бяха на крачка да ги последват.

Още в първи кръг имаше знаков мач. Мотивираният за успехи Ясен Чорбаджийски надигра със 7-6 Тишо Попов, който е едно от стъпалата, които трябва да изкачиш, за да имаш успехи занапред.

В друг тайбрек адвокатският нюх на Камен Новиков надделя на хипократовия възпитаник Орлин Златарски. Новиков продължи с добрите изяви в последно време, докато Орлин показа, че дупката, в която е попаднал, няма да бъде лесна за излизане. За Камен победата бе много важна, тъй като го вкара в топ 16, даващо право на участие в Мастърс битката на 27-ми март. Орлин пък все още може да се чувства комфортно с 10-ата си позиция.

Впечатление направи и участието на Петър Борисов, който загуби от Любо Маринов с 3-6.

Много интересен и емоционален бе мачът между Пепи Санторото и Станислав Георгиев – Хотдога. Плевенският пътешественик поведе с 3-0, Стаката обаче направи 4-4 и дори тръгна към пробив – 0-30, а обратът се печеше. Тогава обаче напрежението стигна своя пик. Хотдога реши, че е време да освободи докрай емоциите си и зрелищно счупи ракетата си. В крайна сметка обаче това не се оказа правилният ход и Санторото спечели 6-4.

На осминафиналите трябва да се започне с мача на Латин Латинчев именно срещу Пепи Иванов. Досега Латин не беше успявал да победи съперника си. Този път обаче нямаше удар или сервис, който да избегне от мерника на суходолския номер 1 в тениса. В повечето случаи Пепи се налагаше да събира топките и да гледа учудено уинърите около него. В такива дни обаче никой не може да се ядоса, че може да загуби, тъй като всичко, което Латин си пожелаеше, се случваше в тези 20 минути и той затвори мача с 6-1.

Камен Новиков бе на път да вземе още един тежък мач, но този път Стефан Шопов не му позволи това да стане и го измъкна 7-5.

В среща със сериозна закачка на ниво опоненти Едиз Батран показа страхотната си защита, комбинирана с пласиране и умна игра, която му донесе категорична победа над агресора Васко Тодоров с 6-1.

Много силен мач направи и младия Мирослав Георгиев в срещата си с Любо Маринов. Опитният Маринов не даде мачът да се изплъзне от ръцете му, но Мирко затрудни Любо и можеше да постигне повече от резултат 3-6, което ще му даде увереност в следващите мачове. Преди това обаче трябва да се отбележи и че той изгледа безплатно още по-зрелищното смазване на ракета от времената на Марат Сафин, на Даниел Стоименов – Униклото. Боготворящият Джокович Дани загуби именно от Мирко 3-6, но смаза ракетата си толкова зрелищно, че след това пусна официално извинение във фейсбук, в случай, че е създал стрес в някой от наблюдаващите. Зли езици твърдят, че Даниел вече е осъществил контакт с Уилсън за новия им модел Бърн, но заради предполагаем лош бъдещ имидж от компанията са му отказали под предлог, че го слагат в списъка на чакащите титаниеви рамки клиенти на компанията, които ще се появят около 2020 г.
broken_raquets

С интерес се чакаше и дербито Чоко – Даниел Шопов. Атанас Маринов обаче не показа максимумът от възможностите си, докато трениращият сериозно Шопов не показа подценяване – 6-3.

Четвъртфиналната фаза вече започна да изпитва физическите сили на достигналите до нея. В тежък мач излезлият на първо място в ранглистата Едиз Батран загуби 2-6 от Стефан Шопов. Двамата влизаха в много дълги разигравания, от които в повечето случаи победител излизаше русенския гепард.

Спечелилият две титли в последните турнири Любо Маринов загуби категорично 1-6 от Даниел Шопов, а възходът на Латин Латинчев бе спрян от Милен Германов след 4-6 в интересен мач.

Калин Кънчев пък показа рутина и малко повече възможности и си спечели двубоя със Станислав Иванов – Стамбата с 6-3.

В полуфиналите Кънчев – някогашният талант номер 1 на Бяла Слатина, където дори Иван Лендъл е играл, трябваше да срещне Дани Шопов. Живи бяха спомените от последния техен мач, когато на финал на „Диана“ Калин водеше 5-1, но Шопов го обърна 7-5. Тогава Кънчев имаше дори мачбол, но не успя да го реализира, а след мача бе категоричен, че следващият път победата няма да му се изплъзне при подобно развитие. Този мач обаче не бе като предишния. Шопов контролираше геймовете, а Калин правеше повече грешки от прибързаност, което в крайна сметка донесе бърза победа за фаворита 6-1.

Другият полуфинал бе на коренно различна фаза. И този път Милен Германов бе в основната на най-емоционалния двубой, както всеки път напоследък. Стефан Шопов доминираше в разиграванията и виждаше първа победа над своя опонент, след като го водеше 5-1 и имаше мачбол пред себе си. Явно обаче русенският лешояд не бе запознат достатъчно с огромните амплитуди и потенциал на спадове и пикове на опонента си отсреща. Милен се спаси някакси от четири мачбола и след това играта му влезе в друга орбита. В следващите 20 минути той атакуваше непрестанно Стефан от всички позиции и той преживя турбуленция, която дори и в полета му до Китай не бе преживявал. Германеца почти непрестанно атакуваше неговия форхенд и конструираше излизания на мрежата, които го изведоха до пълен обрат 7-6.

След мача часовника на Стефан показваше 450 изгорени калории, но изумително нисък максимален пулс вдигнат на Гепарда – само 137, което приземи на земята Германеца, мислейки си, че е изморил опонента си и поставяйки нови задачи пред него за следващия им двубой.

Във финалния мач топ фаворитът Шопов чакаше вече Германов, който след много кратка почивка почна директно битката. Получи се изненадващо равностойна битка обаче. Всеки от двамата сервираше прекрасно и чрез сервис и форхенд двамата контролираха комфортно геймовете си. Така се стигна до 4-3 за Шопов, когато по-рутинираният от двамата чакаше все пак спада, който неминуемо би трябвало да дойде в даден момент и тогава да може да се възползва. Така се и случи. При този резултат и 30-40 Германеца не издържа и направи двойна грешка, след което Даниел успя да спечели и подаването си, което му донесе титлата.

Битката за Мастърс титлата и ранглистата става все по-ожесточена като остават само два турнира до края.

Резултатите от турнира вижте ТУК

Ранглистата вижте ТУК

Интервюта от участниците намерете в Sofia Tennis Challenge

Share Now

Related Post

Leave us a reply