Никос е вторият шампион на „Диана“

Никос Панетемитакис спечели втория турнир на „Диана“ от летните серии. Така гъркът завърши една успешна серия от три поредни титли, започнала с турнира на „Ок Спорт“ и после „Правец Оупън“.

По този начин той бързо забрави за недоброто си представяне на големия турнир „Зашо“ в Пловдив дни по-рано.

На финала на „Диана“ Никос победи два пъти Георги Христов като така недвусмислено показа, че той заслужава титлата. Панетемитакис трябваше да се справи с Лифта два пъти, защото този път турнирът се проведе в интересния форма на „двойна елиминация“.

Причината бе, че покрай великденските празници и почивки по-малко от 15 човека заявиха участие. Това обаче не попречи всеки да поиграе много тенис. За всеки имаше втори шанс, а накрая се оказа и че две загуби не са в състояние да спрат никой от игра, тъй като бе организирана и любимата „Лимонадена схема“.

Липсата на много от най-изявените имена на „Диана“ логично предизвика пълна мобилизация в някои участници, които виждаха фаворитите Никос и Христов като преодолима преграда по пътя към титлата, но все пак изненади на практика нямаше.

Камен Новиков, който беше поставен под номер 1 в схемата, загуби 2-6 още в първия си мач от Жоро Лифта и слезе в долната схема. Същото се случи и с Орлин Златарски. Георги Петров измъкна победата в тайбрек срещу него и продължи напред. Самият Петров пък бе спрян също от Жоро Лифта в четвъртфиналите 3-6.

Отдолу Иван Златков се бе мобилизирал, виждайки пролука към минимум финал. За тази цел обаче той трябваше да победи Никос. В много оспорван четвъртфинал обаче Панетемитакис грабна победата 6-4.

Така се стигна и до полуфиналът в първата схема между Никос и Жоро Лифта. Въпреки че елинът имаше като цяло доста натрупани оспорвани загуби от Христов, сега той измъкна такава 7-5 и се класира за финала.

В схемата на загубилите битката бе също на висота. Иван Златков бе пречупен в поправителния си изпит както и в първия турнир за лятото от Камен Новиков 3-6, а Жоро Петров още веднъж се справи със Златарски – този път 6-3. Последва дерби между Петров и Новиков, завършило с победа за първия 6-3. След успешните си мачове обаче Георги не мога да намери път за реванш и срещу Лифта, който мина бързо през него след 6-1.

Така закономерно финалът отново бе като „малкия финал“ в горната схема. И този път Никос бе по-стабилният и в крайна сметка заслужено се поздрави с титлата след нова победа 6-4.

В ранглистата начело излезе Камен Новиков, а плътно след него е Панетемитакис.

Носещата само сантиментална стойност „Лимонадена схема“ пък бе спечелена от Даниел Стоименов.

„Amid speculation about his protégé’s future, Wenger noted that it can take time to make the transition from playing to coaching“
Share Now

Related Post

Leave us a reply