Сакса и Бонев над всички в Коледния турнир на „Диана“

Станислав Савев и Валентин Бонев спечелиха големия „Коледен турнир на Диана“. Състезанието беше в отворен формат за участие, което даваше право и на състезатели да се запишат, но тази година картинката бе по-различна и почти никакви професионалисти не взеха участие. От друга страна повечето тимове бяха изключително балансирани и равностойни, което предвещаваше много интересни мачове в групите.

В навечерието на 2018 г. 24 двойки се събраха традиционно за последно състезание преди идването на новата година. Разбира се, този турнир беше доста по-различен от останалите.

Всички тимове играха в групова фаза, което гарантираше минимум три мача на отбор. Всички участници бяха донесли нещо за пийване и хапване и така трапезата бе сериозна. Червеното вино беше в най-солидни количества, но и подхранките не отстъпваха място. Някои примерни съпруги бяха направили и домашни кексове, а други неподозирани специалисти по домашните баници като Цоло Цветков, бяха измайсторили изкушения с телешко месо и праз, заради което очевидно вниманието бе насочено сериозно в тази посока на масата. Може би най-нещастен ще остане собственикът на няколкото кутии толумбички, който така беше отрупал масите с тях, че в края на турнира, когато нямаше нищо за ядене, все още се намираха двайсетина парчета от сладките коварни въглехидрати.

Но да се върнем все пак на темата “тенис“. Шест групи сформираха всички отбори, като при равенство се играеше без предимство. Имаше и женско присъствие, но тази година то бе по-малобройно. Така като цяло се създаваше повече обстановка за истински тенис битки, отколкото приятелски мачове, което даде интересен вид на турнира.

Като фаворити за купите се оформяха отборите на Савев и Бонев, Шопов и Тодоров и Кънчев и Минев, но разликата в класите не изглеждаше толкова голяма и под тях имаше много интересни тандеми, готови да сътворят изненада във всеки един момент.

За съжаление обаче още със старта на турнира, Хрис Минев, един от сериозните участници, се контузи след разтежение в областта на рамото. На неговото място влезе пожелала анонимност мистериозна участничка, която бързо се сработи със своя партньор.

В група „А“ имаше съперничество между фронтовете на Милен Германов и Пепи Иванов от една страна и Едиз Батран и Станислав Иванов от друга. Имаше съмнения за нареден жребий, след като двата отбора се канеха един на друг в продължение на дни а турнирният мениджър Орлин Златарски хитро се подсмихваше. Случайно или не те се паднаха и в една група. В люта битка Германов и Иванов измъкнаха победата с 6-4. Въпреки това обаче Батран и Иванов се класираха като първи в групата след въртележка, в която младите състезатели Станоев и Николов нанесоха изненадваща загуба в началото на Германеца и Санторото. Все пак обаче последните излязоха втори от групата.

В група „Б“ тандемът от югозапада Веско Иванов и Чавдар Иванов бяха категорични с три победи, а след тях Любо Маринов и Веселин Чочков също се измъкнаха напред.

В третата група имаше на книга изненадващ резултат. Много опитните бойци Дидо Желев и Киро Стоянов сипаха по едно сутрешно кафе на фаворитите Дани Шопов и Васко Тодоров, след като спечелиха с 6-4. Те пък нямаха проблеми в останалите си мачове и излязоха втори.

В група „Г“ Орлин Златарски и Пепи Котев бяха тежки фаворити. За три мача те дадоха общо четири гейма на своите съперници. Втори излезе отборът на Йордан Борисов/Живко Тодоров.

В следващата четворка Сакса и Вальо Бонев също няма проблеми, постигайки три победи, а след тях Калин Кънчев и неговата партньорка излязоха също напред към елиминациите.

В последната група Цоло Цветков дойде също с партньор от женски пол – бургазлийката Гергана Недева, която му помогна, за да постигне три победи. Една от тях беше и над най-нахъсания отбор в турнира – Асен Георгиев и Иван Златков. Останаха обаче и леки съмнения за уреден мач в края, когато двамата загубиха прекалено лесно от тима на Цоло, отивайки в друг потока на схемата, въпреки че господин Георгиев отдаваше аутовете си по пет метра само на факта, че вроденото му кавалерство не му позволявало да налага жените по корта за разлика от буйния тийнейджърски нрав на Златков. В първия мач пък двамата победиха Павел Йорданов и Димитър Стоянов със 7-6, след като спасиха мачбол при 5-6, а отделно от това Иван Златков имаше труден мач срещу своя съперник Елена Андонова, играеща с Вили Лазаров, в който напрежението се режеше с нож.

 

  Група „А“ 1 2 3 4
1. Германов/Иванов   3/6 6/4 6/2
2. Станоев/Николов 6/3   3/6 7/5
3. Батран/Иванов 4/6 6/3   6/2
4. Пенчев/Петров 2/6 5/7 2/6  
           
  Група „Б“ 1 2 3 4
1. Георгиев/Шопов   5/7 6/0 2/6
2. Иванов/Михайлов 7/5   6/0 6/4
3. Георгиев/Панетемитакис 0/1 0/1   0/1
4. Маринов/Чочков 6/2 4/6 6/0  
           
           
  Група „В“ 1 2 3 4
1. Плешков/Шейтанова   2/6 6/7 6/4
2. Желев/Стоянов 6/2   6/4 6/1
3. Тодоров/Шопов 7/6 4/6   6/1
4. Василев/Василева 4/6 1/6 1/6  
           
  Група „Г“ 1 2 3 4
1. Начев/Петров   0/6 1/6 0/6
2. Златарски/Котев 6/0   6/4 6/0
3. Борисов/Баръмов 6/1 4/6   6/2
4. Стоименов/Русанов 6/0 0/6 2/6  
           
  Група „Д“ 1 2 3 4
1. Кънчев/Минев   6/1 6/3 4/6
2. Андреева/Мутева 1/6   0/1 0/1
3. Бонев/Савев 3/6 6/0   6/1
4. Чипева/Мирчева 6/4 6/0 1/6  
           
  Група „Е“ 1 2 3 4
1. Цветков/Недина   6/3 6/3 6/4
2. Георгиев/Златков 3/6   7/6 7/5
3. Йорданов/Стоянов 3/6 6/7   4/6
4. Андонова/Лазаров 4/6 5/7 6/4  

 

 

И така елиминациите вече бяха ясни, като някои отбори трябваше да играят предварителни кръгове, тъй като общо 12 отбора бяха влезли в следващия етап на турнира. Калин Кънчев и неговата партньорка победиха с 6-0 Йордан Борисов и Живко Тодоров.

Интерес и заряд имаше в дербито между опитните бойци Дидо Желев/Кирил Стоянов срещу Асен Георгиев с Иван Златков. Още на загрявката треньорът Дидо Желев, известен в тенис средите като Батко заради уроците по тактика, които преподава, обясни на Златков, че тактиката му днес срещу двамата ще бъде мистериозната стратегия „контра пънч“. По време на мача обаче стана ясно, че „контра пънчът“ на Батко не донесе актив и от един гейм и няма приложение срещу Георгиев и Златков, които със здраво налагане  ги отнесоха с 6-0.

Сингълистите Милен Германов и Пепи Иванов продължаваха напред след въртележка в тяхната група, а в елиминациите надиграха със 7-6 Любо Маринов и Веско Чочков.

Походът на Цоло Цветков и Гергана Недина пък бе спрян от Даниел Желев и Васко Тодоров след 2-6.

В четвъртфиналите отборът на Калин Кънчев продължаваше да бъде безкомпромисен. 6-1 над Едиз Батран и Станислав Иванов, които не разбраха как мачът толкова бързо се изплъзна. Калин обаче играеше невероятно и с подкрепата от основната линия на момичето до него заслужено печелеха мачовете си.

В драматичен мач тандемът от югозапада Веско Михайлов и Чочо Иванов спряха Асен Георгиев и Иван Златков след 7-6.

Още един подобен резултат беляза следващата среща. Пепи Котев и Орлин Златарски победиха със 7-6 и 7-5 точки в тайбрека Санторото и Германеца. Последните водеха убедително в мача и на няколко пъти имаха добри шансове за победа, но изпуснаха аванса си и след това загубиха заслужено.

Най-драматичният мач обаче беше финалът преди финала – блогбъстърът между Сакса и Бонев срещу Шопов и Тодоров. Самият двубой също беше перфектно изражение на битката. Шопов и Тодоров поведоха с 5-2. При 5-4 те имаха два мачбола, но на сервис на Сакса. Той вкара няколко здрави начални удара и с помощна на Вальо Бонев успяха да минат през своята Голгота, за да стигнат до тайбрек. В него те бяха крайно солидни и спечелиха с 6-1 точки.

В полуфиналите Веско Михайлов и Чавдар Иванов спечелиха още един трилър със 7-6. Те спряха Калин Кънчев след победа 11-9 в истинска драма и много интересни разигравания.

От другата страна Стан Савев и Бонев се справиха с 6-3 срещу Котев и Златарски и продължиха напред. В мача имаше и малко искри, но в крайна сметка двубоят се доигра във феърплей.

И така около 20 часа беше време за финала. Той обаче изглеждаше предизвестен. От една страна Сакса и Бонев бяха по-рутинирани, а от друга и по-свежи, след като в другия отбор Чочо Иванов вече беше хвърлил доста сили. Изненада нямаше. След взимането на бърз аванс, мачът рязко тръгна към своя край и Савев и Бонев спечелиха с 6-1.


ТК „Диана“ пожелава на всички весели празници и ползотворна следващата година с много здраве за всички, а другата година ще е ред на поредното издание на коледния традиционен турнир.

Share Now

Related Post

Leave us a reply