Иво Братанов: 12-годишните започват да показват качества на завършени тенисисти

Бившият национал за Купа „Дейвис“ Иво Братанов е поредният гост в рубриката „Треньор на шампиони“ на Българска федерация по тенис. 
Братанов е треньор в ТК „Диана“, но има и други деца под неговата опека. В дните преди Коледа, под ръкоодството на 40-годишния софиянец, Александър Василев от ТК „15:40″ стана държавен шампион за момчета до 12 години. Братанов, който има 14 победи и 2 загуби на сингъл и е непобеден в 13 мача на двойки за Купа „Дейвис“, говори за успеха на възпитаника си.

– Как видяхте конкуренцията в Държавното първенство при 12-годишните?

– Момчетата играят много добре. Практикуват бърз тенис, което за 12-годишни си е направо похвално. Мога да кажа, че започват да показват качества на завършени тенисисти. Останах много приятно изненадан от нивото на шампионата.

– Какъв е потенциалът на Александър Василев?

– Това никой не може да го каже. За момента се развива добре, което може само да ме радва. Дано да продължава по същия начин. Подготвям го за мъжки тенис. Уча го да играе агресивно. Сашо е момче с невероятно много качества. Притежава скорост, смел е, рискува, когато трябва. Харесва ми, че тази година се научи да разиграва. Преди това само атакуваше и искаше да спука топката. Сега е по-търпелив. Развива се! До къде ще стигне… Да е жив и здрав. Ние сме се засилили сериозно.

– Какви са целите за следващата година?

– Искаме да изиграе някои от най-силните международни турнири за възрастта си. Целта е да натрупа опит и да види как сред най-добрите деца. Засега е важно е да продължава да тренира, да се учи на дисциплина и да се развива. Това, което ми харесва в Сашо е, че изпитва удоволствие от играта. На тренировки искрено се забавлява, а освен това умира от кеф, когато дойде време за официални мачове.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Bratanov_Vasilev2.jpg

– От колко време работите с Василев?

– Още, когато започна с тениса, майка му го доведе при мен в Националния тенис център. Вече трета година тренира по два часа. Играем индивидуално. Веднъж седмицата ходи до клуба си „15:40″, където играе спаринги. Така е редно, защото, ако играе само с треньор, в един момент ще му стане скучно. През останалото време тренираме на тенис центъра. Просто и двама живеем близо до него, а и оттам ни дават много добри възможности за подготовка. Зимата е супер. Ползваме зала „София“, когато е свободна.

– Усещате ли повишаване на интереса към тениса в младите?

– Определено има завишаване. Ние винаги сме били много силни в ниските възрасти – до 12, до 14-годишните. Вече се засилиха нещата и в горните възрастови групи, което няма как да не ме радва.

Share Now

Related Post

Leave us a reply