Несломими Сакса и Вальо Бонев са четвъртите шампиони в турнира „В памет на Тео“

Станислав Савев – Сакса и Вальо Бонев са шампионите в четвъртото издание на турнира в памет на нашия приятел Теодор Венков, който ни напусна през 2016 г.

Звездната любителска двойка, която бе и един от най-честите опоненти на Тео по турнири и на тренировки, прибра титлата след страхотни победи в още едно много силно издание на състезанието.

Домакин на събитието отново бе ТК „Диана“, а общо 24 отбора дойдоха да премерят сили. За разлика от миналите години, в тази липсваха професионални състезатели, които да участват. Четвъртото издание се оказа с фокус към любителския тенис и това го направи много интересно.

Изявен фаворит нямаше. Имаше обаче доста равностойни претенденти – Сакса и Бонев, Цоло Цветков и Ники Божков, Киро Стоянов и Стефан Шопов, Калин Кънчев и Пепи Котев, Цецо Бешевишки и Боби Монов, Ивайло Величков и Пепи Иванов.

В груповата фаза шампионите допуснаха една загуба – от вездесъщия Чичо Киро и русенския гепард Стефан Шопов 4-6, но това им подейства положително, за да вдигнат още нивото в елиминациите.

В група В пък участваше и двойката дубликат на победителите – Савева/Бон(ч)ева, които даже тръгваха да играят, когато чуят на микрофона, че викат мъжката двойка. Тя бе не само много близка като имена, но и превъзхождаше по темперамент и красота конкуренцията. За съжаление обаче реките от женски емоции и топли сърца изиграха шега на тяхното хладнокръвие иначе се шушукаше, че Надя Савева и Стефка Бончева печелеха турнира почти сигурно.

Не беше за изпускане и ултра микс двойката Дидо Желев/Марги Желева. Дидо танцуваше както обикновено по кортовете сякаш гледаме копие на Майкъл Джексън, а Марги му измъкваше тежките ситуации с бруталния бекхенд с една ръка, за да остави на съпруга си най-лесната задача – да завърши формално на мрежата лесно воле и да обере нечестно овациите.

След половин ден игра, снимки, хубаво време и мач след мач на поточна линия бяха известни и двойките, които ще продължат в елиминациите. В името на повечето тенис всички втори отбори от групите продължиха напред като играха квалификации за влизане в директните елиминации.

Всички мачове в тази фаза обаче не предложиха големи драми. Павел Йорданов – Пако и Иван Златков имаха сериозни намерения срещу дошлите от Плевен Цецо Бешевишки и Боби Монов, само че надеждите им бяха разбити. Надежди имаше и Сашо Русанов, който играеше със сина си Васко. Те обаче също рухнаха след групите.

До четвъртфиналите достигнаха фаворитите за спечелването на титлата и изведнъж турнирът придоби съвсем различни очертания. Вече лесен мач нямаше как да има. Киро Стоянов и Стефан Шопов продължиха с победната си серия. В тежък мач те надиграха с 6-4 финалиста от коледния двойков турнир Злати Йорданов и неговия партньор В. Коларов.

Пепи Котев и Калин Кънчев постигнаха много силна победа, след като победиха с 6-2 Ивайло Величков и Пепи Иванов-Санторото.

Сакса и Бонев вече не допускаха грешки и победиха с 6-1 и 6-3 съответно двойките Джабарски/Станев и Пламен Василев/Петър Георгиев.

Плевенският тандем от Бешевишки и Монов също направи много силна и адски драматична победа. След отстраняването на най-мотивирания турнирен играч Пако и чирака му Иван Златков, те изхвърлиха едни от сериозните претенденти за титла. В много оспорван мач двамата спечелиха срещу Цоло Цветков и Ники Божков със 7-5. Драмата обаче беше пълна. Бешевишки и Монов водеха 5-1, Цоло и Ники Божков направиха 4-5 и спасиха няколко мачбола, за да изравнят. И когато обратът се печеше повече отвсякога, както често се случва – нещата изведнъж пак промениха курса си. 6-5 за тандема от Плевен и точно преди тайбрека нов пробив, който им донесе победата.

На победителите им бе отредено да срещнат следващата софийска бригада в атаката си напред. Този път обаче планът им не сполучи, макар че не бяха далеч от нова победа. Сакса сервираше за мача при 5-4, когато опонентите се върнаха в срещата, а след това на свой ред и си взеха подаването. Вальо Бонев обаче също бе сигурен на сервис и мачът влезе в тайбрек. В него беше оспорвано и точка за точка, но Сакса и Бонев накрая спечелиха със 7-5, което ги доведе до финала.

От другата страна Котев и Кънчев танцуваха. Взривната двойка от сингълистите Стоянов и Шопов бе спряна. След опасно силните им победи в двойковия формат, който все пак не е основната им сила, в един момент двамата започнаха да поглеждат и към титлата, знаейки, че имат сили, след като миналата година играха финал. На полуфиналите обаче се появиха Кънчев и Котев. С пробив аванс в средата на сета, те задържаха докрай нещата и затвориха с 6-4 мача, което ги доведе до финала.

В мача за купите на Тео се срещнаха прекрасно познати лица. И четиримата нямаха никакви тайни в играта на другите и знаеха всеки детайл, след като са играли в различни отбори един срещу друг многократно, а сега само ракурсът беше нов, тъй като Котев и Кънчев бяха новосформиран отбор.

В средата на сета фаворитите Сакса и Бонев взеха пробив аванс и го задържаха докрая, за да спечелят с 6-4.

 

ТК „Диана“ благодари на всички участници за проведения турнир. Ще се видим пак след една година за петото издание „В памет на Тео“.

Шампионите досега:

2020 г.
Станислав Савев/Валентин Бонев – Калин Кънчев/Пепи Котев 6-4

2019 г.
Латин Латинчев/Симеон Латинчев – Кирил Стоянов/Стефан Шопов 6-3

2018 г.
Калин Кънчев/Христофор Минев – Александър Китов/Христо Христов 6-2

2017 г.
Алекс Мартински/Данаил Йонов – Милен Германов/Петър Иванов 7-6

Share Now

Related Post

Leave us a reply