Боян Петков вдигна титлата в 10-ия турнир на “Дианa“

Боян Петков спечели 10-ия турнир на “Диана” и показа, че макар и с дистанция следва лидера Марк Хаджижеков в зимната ранглиста, който тази неделя отсъства от
 
След два загубени финала тази зима, Боян този път игра с малко по-лесен съперник и използва шанса си. Плевенският ас надигра доайена на аматьорския тенис Чичо Киро с 6-4. 
 
Интересното е, че последната спечелена титла на Петков бе именно отново във финал през лятото със същия съперник. Така титлите на Боян на “Диана” нараснаха на четири. Чичо Киро пък също се представя достойно и вече има два финала от зимата, което показва стабилната му форма.   
 
25 състезателя се записаха за участие тази неделя, а фаворитите за титла бяха няколко.  

Два много интересни мача белязаха началото на турнира в 1-ви кръг. Слав Славов победи трудно със 7-5 Радостин Иванов в мач на физика и дълги разигравания. След дълго отсъствие завърналият се бивш шампион на “Диана” Станислав Иванов – Стамбата покоси надеждите на Пако Йорданов – Животното за пробив в турнир. В тежък мач, изпъстрен с много обрати, Стамбата показа психика, обърна от 2-4 до 5-4 и стигна до мачболи, след което достигна до нов такъв при 6-5 . Животното обаче не се даваше и показа типичното си спортменство и висок дух на игра. Битката влезе в тайбрек. Драмата стана пълна, когато Пако стигна до мачбол при 6-5, но сгреши, а след това Стамбата взе още две точки и спечели срещата след 8-6. Това обаче бе пирова победа за него и в следващия кръг той плати сметката след час и 40 минути кървав мач в 1-ви кръг.  
 
В дербито на плевенския окръг Легендата Петър Иванов се изправи срещу поставения под номер 1 в схемата Боян Петков. Все още обаче бившият ас с многобройни титли и спечелени сезони на “Диана” не можа да намери играта си и макар че тръгна добре в мача, загуби с 2-6 от младото, мотивирано момче срещу себе си. 
 
В един още първоначално даващ заявка за много интересен двубой за гледане Жоро Плешков се изправи срещу Слав Славов. В изключително коравия физически двубой Плешков спечели със 7-5. 
 
В същото време и Латин Латинчев имаше проблеми. Леко разсейване му коства загуба на темпото и той спечели, но трудно с 6-4 срещу бившия футболист Боян Попов, който предложи доста интересна игра и остър форхенд.  
 
Още по-трудно пък победи един от смятаните за фаворити за турнира. След две сингъл титли и три финала на “Диана” Мартин е в търсене на трета купа особено след много добрата игра, която показва напоследък. Още в първия си мач обаче той срещна проблеми срещи Велислав Панчев. С чудесно изчислени лобове и бекхенд диагонали той изненада Мартин и поведе с 5-4. Фаворитът обаче изобщо нямаше намерение да се предаде и докара нещата до тайбрек, а в него при 5-6 точки спаси и мачбол, след което спечели с 8-6.  
 
Мистър I am back Данчо Пичуров победи с 6-4 Вальо Бонев, който само преди три турнира направи много силно представяне. Интересното в тази среща бе, че това бе “битката на диагоналите”. От форхенд доминираше Бонев, а от бекхенд Пичуров. В решаващия гейм обаче Данчо включи на друга скорост и направи три безответни точки от сервис. 
 
Благоевградският лъв Ивайло Воденски постави клопка на адаша Иво Боджаков и той влезе в нея. С нетрадиционния си на моменти стил на игра бившият футболист постави в този мач ребуси, за които Боджаков трудно намираше решение и в оспорвани геймове Воденски спечели с 6-4. 
 
В последния мач от 2-ри кръг нямаше интрига. Както стана ясно по-горе, Станислав Иванов – Стамбата нямаше сили да се противопостави на Чичо Киро и загуби с 0-6 от потомствения тенис аристократ.  

В четвъртфиналите Боян Петков срещна Николай Дафовски. В пореден мач Аналитика играеше добре, мислеше тактиката, но не нещо не му достигаше. Дълбокият лифт, стабилизираният бекхенд и пределната концентрация на Боян му донесоха победата с 6-2. 
 
Георги Плешков изглеждаше лек фаворит в срещата с Латин Латинчев, ако се стигна до дълъг мач. Натренираният последовател на древните китайски практики за усъвършенстване на духа и тялото търсеше именно дълъг мач. Да, обаче често тенденциите не се оказват верни. Всъщност Плешков поведе с 2-0, а по-късно 4-2 и сервис при 5-4. Точно в дългия и много суров мач Латин показа силна психика, направи пробив за 5-5 и след това спечели със 7-5.  
 
Мартин Боршуков пък изглежда намираше формата си за деня, която искаше да вижда и победи с 6-1 Данчо Пичуров без проблеми.  
 
В топ дерби в долната част на схемата Чичо Киро показа, че няма страх от никой и нищо. В труден и равностоен мач, но с много повече опит и рутина тенис машината от кв. “Изток” победи Ивайло Воденски с 6-4 и се изстреля към полуфинала. Там го чакаше Мартин Боршуков. Въпреки че можем да разделим годините на Чичо Киро почти на три, за да се получат тези на опонента му, той за пореден път показа класа. Мотивиран и концентриран, въпреки умората от предишните срещи Кирил Стоянов взе своето с 6-3, като и Мартин му помогна с недостатъчно доброт си представяне. “Смятах, че е изморен и ще имам лесна победа, но той е в топ форма, явно и заради килограмите, които е свалил. Киро успя да ми накъса играта с неприятни слайсове и плоски удари насочени към моя бекхенд. Това ме накара да изгубя самочувствие в разиграване и да търся бърза развръзка със сервис, което доведе до няколко двойни”, каза по повод мача Мартин. 
 
В горната част на схемата със същия резултат и Боян Петков се справи с Латин Латинчев. Поставеният под номер 1 стриктно спазваше тактическата си дисциплина да се опитва да бъде прецизен в диагонални разигравания без да дава евтини точки и умората при Латин да се отрази. Така и стана и тактиката проработи перфектно.  

Финалът тръгна ударно за Боян – 3-1 срещу Чичо Киро и титлата вече не беше много далеч. Въпреки това, съперникът му се върна в срещата и от своя страна обърна до 4-3. В сюблимен момент обаче Петков извади психика, стабилизира ударите си, измори Чичо Киро и успя да поведе с 5-4, след което да затвори мача.  
 
В ранглистата Марк води далеч напред на първото място, но Боян се откъсва на втората позиция.


Резултатите от турнира вижте ТУК 

Ранглистата вижте ТУК 

Записване за следващия турнир ТУК 

Share Now

Related Post

Leave us a reply