Марк съсече поредния претендент на „Диана“

И така – сезонът отива към кулминацията на своя край, а въпросителните дали има някой по-силен от Марк Хаджижеков тази зима, стават все по изразителни и все по-лесни за отгатване.  

Само през зимните серии на сезон 2022/2023 титлите на Марк вече са шест, а което е още по-интересно всеки път срещу различни съперници във финала. В първия турнир младокът загуби от Радо Владимиров и именно от тогава започна победната му серия. В различни периоди победени паднаха Асен Георгиев, Радо Владимиров, Светльо Козалиев, Боян Петков, Латин Латинчев. Последният, който се опита да го свали от трона, бе Влади Искренов, но макар и яростната си съпротива в първата половина на мача, и той не успя да постигне нещо значимо, губейки с 2-6.  

Желанието за игра в неделята бе голямо и 30 души се записаха, а това означаваше, че първият и вторият в ранглистата, които е общоизвестно, че обичат да поспиват, щяха да играят по-късно – свежи и пили по едно хубаво кафе, докато още в 10:00 Пако Животното, Гърка Никос, виждащият всички като прости въглехидрати Слав Славов и богът от НПМГ Георги Георгиев – Персей трябваше да се потят като плебеи в римски колизеум преди да дойдат истинските гладиатори. 

И още в първите часове на неделята клетката на “Диана” заприлича на Колизеум, в който желаещите се набират измежду осъдените на смърт, намиращи по този начин шанс да удължат живота си, но и доброволци в лицето на бягащи роби. Някои от тях, надарени с особени качества в боя или просто късметлии, оцеляват през дългите години на изпитания и доживяват да се оттеглят в пенсия. Пенсии обаче на “Диана” няма. Нерви, обрати, унищожения и унижения, но никой не може да сломи духа на битките в Колизеума на “Тинтява” вече 12 години. И типично по гладиаторски, публиката слага прякори на своите герои, на които никой не може и не бива да се сърди, а да приеме с чест и почитание.  
 
Още в първи кръг програмата тръгна назад след безумни битки, които бяха изключително напрегнати. Краси Алексиев – Манекена водеше с 5-2 на китайския мистичен човек Георги Плешков, но това не бе достатъчно за победата. След като преди седмица загуби в тайбрек от Боян Петков, сега Манекена дефилира в първата част, но след това изпадна в забвение. Плешков отрази два мачбола и обърна развоя като спечели със 7-6.  
 
Животното Пако показа, че няма никакъв страх от завърналия се след дълга пауза грък Никос и също го надигра с 6-3, а Светослав Бръмчев изнесе от клетката със 7-6(5) Дафовски. Тактическата бойна единица от парка “Заимов” отново не намери начин да придаде облик на добрата си игра в последно време.  
 
Пърси се разправи със Слав Славов, който също не обича да става толкова рано, но информацията защо и как се случи това 6-0 е оскъдна и тайнствена.   
Информацията обаче за мача на Киро Стоянов срещу русенския гепард Стефан Шопов е общодостъпна. Чичо Киро поведе с 2-0, но гепарда притича и се върна в резултата. След това с нов спринт той даже и поведе с 4-2. При 5-4 пък Чичо Киро, видял, че подковават коня, искаше и той да притича като антилопа и всъщност беше близо след като имаше три брейкбола за 5-5, но в Русе има само един гепард и той се казва Стефан Шопов, който намери начин да си вземе гейма до 6-4.  
 
Латин Латинчев също поведе с огромен аванс 5-1 срещу Найден Жеков и бе на две точки от мача. Тогава обаче известния и като форхенд клонинга на Робин Сьодерлинг Найден се разигра и започна масирано да експлоатира все повече и повече плоския си най-силен удар, който работеше на много високо ниво. Лаци бе изправен до стената при 5-4, но се сети, че неслучайно е Принца на Суходол и Гризли едновременно, а отсреща Роби даде изключителен отпор, отрази и два мачбола, но в последния възможен момент преди драмата наистина да стане безжалостна, Лаци си взе неговото – 6-4.  
 
Влади Искренов имаше леки проблеми с Пламен Пенев на кондиционно ниво, след техническите промени, които е решен да внесе в играта си, но в един момент нещата дойдоха в своя си ред въпреки доброто представяне и игра на противника – 6-3 за фаворита.  
 
Наспал се и отпочинал, във втори кръг се появи младокът и символ на новото поколение в аматьорския тенис Марк Хаджижеков. Бебчо се справи с Животното Пако след 6-0, но след мача в негов благороден стил заяви, че Животното е имало много геймболи, които не е реализирало и резултатът не показва реалното съотношение.  

Топ мача на 2-ри кръг и турнира обаче бе срещата на Гепарда с Мартин Маринов. За него можем само да говорим като приказка в трето лице. Мартин повежда 3-0, Гепарда се връща. Мартин повежда 6-5 и 40-15, Гепарда пак оживява. Точно, когато си мисли, че е в Серенгети, а не в Русе или София и вече хваща плячката си, водейки с 4-0 в тайбрека, Гепарда малко по-късно се оказва в положение да спасява отново мачбол. Последват няколко точки, в които всеки е на ръба на оцеляването, а Мартин показва силна психика. При 12:11 в своя ползва, Маринов прехвърля Стефан Шопов и вече вижда победата, когато с африкански спринт противникът прави хотдог и връща топката в очертанията, а Мартин бърка лесна топка и отново не печели мача. Това оказва огромно влияние и следващите две точки са хищника от Русе, който печели фамозно с 14:12.  
 
Много нерви и тактика беляза и следващото дерби. Само преди седмица Латин Латинчев спечели срещу завръщащия се в тениса – Петър Иванов – Легендата. Сега обаче се оказа, че нещата не стоят по същия начин. След 1-0 за Лаци и 12 равенства в гейм 2, който той не спечели, срещата тръгна в съвсем друга посока. С дисциплина и без типичните откакто се завърна непредизвикани грешки, Легендата Санторото взе важен мач за неговото самочувствие с 6-2. 
 
Светослав Козалиев също бра ядове. Кайт сърфистът можеше да бъде изнесен от певеца и притежаващ най-секси прическа сред любителите Игнат Чъ. Козалиев поведе с 4-0 и беше хванал вятъра, но русокосият левент срещу него запя друга мелодия и хвана вятъра. Игнат Чъ изравни до 4-4 и при 30-15 спечели точката, след което си седна директно на пейката за почивка. Оказа се, че всъщност той е объркал развоя на мача и резултатът е 40-15. Това тотално бъгна всички кодове на айтито-певец и той повече не взе точка, което му коства загубата 4-6.  
 
В брутална психическа битка Боян Петков още веднъж трябваше да покаже непоколебимата роботизирана на моменти психика, за да излъже Благоевградския лъв Ивайло Воденски. Петков водеше 4-2, но Воденски направи 4-4. Тогава обаче Робота включи на по висока предавка и като андроид методично си взе това, което му трябва, за да не допусна изненади.

Четвъртфиналите малко понамалиха нивото на драмите. Марк водеше с 5-0 на Плешков, но някакси не затвори мача, а изведнъж стана 5-3 и двамата се захапаха в дълъг гейм, който можеше да направи нещата още по-сложни. Все пак обаче Хаджижеков натисна последен спусъка и спечели с 6-3.  
 
Вальо Бонев продължи силното си представяне и след като смаза Пърси с 6-1, се разправи и с русенския Гепард с 6-3, което очевидно означаваше, че той очевидно бележи сериозен напредък във формата си.  
 
Пепи Иванов победи Латин, но не успя да се справи с Козалиев. Въпреки загубата 3-6 Легендата показа на Кайт сърфиста, че вятърът може и да се обърне скоро.  
 
Всъщност топ мачът на тази фаза и може би очакваният с най-голям интерес бе този на Влади Искренов срещу Боян Петков. В директните двубои каубоят, водещ родеото на любителските жребци в София, водеше сериозно на Петков, но последният спечели две поредни титли на “Диана”, победи много сериозни съперници и вече играе на доста по-високо ниво от преди. С много движение по корта, къси диагонали и повече удари към бекхенда владеещият тъмните сили на тениса и известен също като Дарт Вейдър Влади Искренов използваше агресията на Боян срещу него и това му донесе успех.  
 
Полуфиналниите мачове бяха без интрига, поне на хартия. Марк Хаджижеков държеше на всяка цена да победи максимално изразително Вальо Бонев. Причината не е извън корта, а заради това, че загуби макар и полуболен точно от Бонев в ITL сериите неотдавна, което се явява единствената му загуба от много време насам. Този път 6-0 за Марк и пореден финал тази зима.  

От долната страна за кой ли път Светльо Козалиев не знаеше изобщо какво да направи срещу Влади Искренов и пак загуби с един и същ резултат 1-6.  

Финалът се очакваше с интерес въпреки огромната полза в директните срещи в полза на Марк. Влади Искренов се чувстваше добре и смяташе, че има още какво да каже по въпроса за доминацията на противника. Марк поведе с 2-0 във финала, Владо изравни до 2-2 и след дълги геймове, Бебчо все още два на своя сметка, което пречупи невероятно надъхания опонент, който въпреки страхотната си игра и доминация над всички през турнира не можа да спре стария си познайник и фаворит за титлата.  

 
Резултатите от турнира вижте ТУК 

Ранглистата вижте ТУК 

Записване за следващия турнир ТУК 

Share Now

Related Post

Leave us a reply