Марк взе реванш и подчини Радо Владимиров

Знаков и много интересен турнир се проведе тази неделя на “Диана”. Причината бе, че няколко от най-силните играчи в София се срещнаха на арената, а това предвещаваше много интересни моменти. Освен това, дори ‘’основаната’’ група на “Диана” зад лидерите демонстрира завидно ниво и много от битките стават изключително интересени.  

В 14-ия турнир от зимните серии Марк Хаджижеков трябваше да защитава лидерството си в условията на може би най-голямата конкуренция в един турнир досега и той го направи по категоричен начин. 

Още в началото жребият реши, че първият мач за деня на Марк ще е вероятно срещу Милен Германов. Германеца се справи с вечния борец Павел Йорданов – Пако в първи кръг след 6-3 и първото мега дерби за деня бе факт и очаквано с голям интерес.  

Но още в първи кръг имаше предостатъчно интересни за гледане мачове. Например Чавдар Михайлов – Чаво излезе да решава ребуси срещу нетрадиционния стил на Иво Воденски. В труден за игра мач Чаво загуби с 3-6 в първи кръг.  

Стефан Аврамов пропусна няколко мачбола преди да успее да победи с 6-4 Мартин Маринов, но черешката на тортата бяха трите срещи, завършили в тайбрек.  

Първо Игнат Чакъров и Ники Дафовски се изправиха един срещу друг в люто дерби. През седмицата двамата вече бяха играли и Игнат влезе със самочувствие в мача. Дафовски обаче водеше през цялото време в началото, но не успя да затвори сета, след което Игнат поведе, а в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него, при огромно напрежение и много публика, Джуниър Агаси победи Аналитика със 7-5 точки.  

Вальо Бонев срещна в първи кръг петричкия колоритен търговец Иван Иванов. Бонев водеше в началото на мача, но след това Иван обърна развоя и имаше точка за спечелване на мача при 6-5. В крайна сметка Бонев издържа психически и спечели със 7-6 в супер оранжерията, на която бе заприличал балона на “Диана” под обедното слънце и високите температури.  

Но най-интересният двубой бе между Иво Величков срещу Влади Искренов. Единият треньор и техничар, другият супер мотивиран и играещ до последно. Иво имаше превес и изглеждаше, че няма как да изпусне мача. Поведе с 5-2, но Лешояда Искренов не се отказа и продължи да следва характера си, че няма отказване до последната точка.

Неочаквано развоят тръгна в друга посока. Влади сега поведе кервана и обърна преимуществото. Закономерно се стигна до тайбрек. В него след жестоки драми и обрати, няколко пропуснати мачбола от Иво,  Влади спечели с 9-7, а в срещата дори имаше мачбол в аут, който Иво реши да отиграе и загуби точката, а по-късно видя грешното си решение.  

Във втори кръг както стана ясно – топ дербито бе между Марк и Милен Германов. Милен досега нямаше загуба от Марк на турнир, но последният им мач не бе скоро, а Германеца все още се връща към топ формата си. От своя страна Марк пък бе решен да спре черната серия срещу този опонент, чувствайки, че има всички аргументи да го прати вкъщи рано-рано, което Германеца хич не харесва. В напрегнат мач, в който нито единият, нито другият показаха най-доброто от себе си, а победата бе далеч по-важна, резултатът вървеше гейма за гейм до 2-2, когато Германов направи пръв пробив. След това обаче Марк бе по-стабилен, по-рутиниран и по-спокоен, докато Милен грешеше несвойствени топки и моментният хегемон на “Диана” акумулира три гейма в своята сметка, за да поведе с 5-3. Тогава все пак хищникът в Германов се събуди, той спаси един мачбол и се върна в мача с нов пробив, но при 4-5 този път Марк реализира още първата отдала се възможност, знаейки, че при 5-5 мачът щеше да стане много хазартен. С боен вик “Идемоооо” и радостен поглед от неговия щаб в лицето на Влади Искренов и баща му Марк заслужено направи много важна за него победа, която вероятно после му помогна да играе още по-силно.  

Игнат Чакъров отново се изправи срещу Пърси, но за разлика от тактическата битка с Дафовски, този път той отново се подведе по стила на съперника. Многото победи си казаха думата и въпреки, че не бе лесно, Пърси си взе мача с 6-3.  

Георги Плешков, който се намира в топ форма, чакаше в засада Радо Владимиров. Люлинската томахавка, която наказа всички една неделя по-рано, дойде на любимата си стойка и без да си дава много зор, виждайки респекта в Плешков, който не играеше добре, си взе мача с 6-2. 

Вальо Бонев пък направи още един тежък мач този път срещу Латин Латинчев. Този път обаче фаворитът Лаци не допусна изненади и макар че беше разстроен както често се случва от странични фактори, спечели мача с 6-4.  

Другата топ битка на втори кръг трябваше да бъде между Боян Петков и Влади Искренов. Боян, който изключително много вдигна нивото си на тенис в последно време, имаше тежка задача, защото балансът му с Лешояда беше много лош, а това оказва влияние. Само че този път той излезе със съвсем друга нагласа и тактика, която му свърши перфектна работа. Знаейки, че Искренов ще е изморен и намирайки се в перфектна кондиция, Боян всъщност не търсеше особено уинъри, а изтощаваше и вземаше много енергия при всяка точка от опонента. Така се стигна до едно знаково дълго разиграване при 3-1, което Робота спечели, резултатът стана 4-1 и веднага след това се поздрави с победата, тъй като съперникът просто не можеше да диша и се чувстваше неспособен да продължи мача.  

В четвъртфиналите известният с вече страховития си прякор Бебето Марк Хаджижеков отнесе за пореден път Пърси тази зима този път с 6-1.  
 
Чичо Киро – Бохема и Иво Воденски изиграха силен мач, в който фаворитът водеше с 5-3, но благоевградският лъв докара нещата до 5-5, след което се оказа, че неотложен ангажимент на Бохема с чакаща го тръпнещо гадже му попречи битката да продължи и Воденски продължи напред окрилен без да го интересуват никакви жени.  

Нямаше нищо интересно в третия четвъртфинал. Радо съсече Латин с 6-0 в регионалното дерби на Люлин срещу Суходол и изглеждаше, че няма кой да го спре напред.  

Боян Петков абсолютно затвърди нивото си, след като отнесе Светльо Козалиев, който както знаем, е много неприятен опонент в заключителните фази на турнирите заради прекрасното си придвижване по корта, представяйки си, че кара кайта в силен вятър. Да, но този път вятърът бе насрещен и той загуби с 1-6.  

Както споменахме – окрилен от победата над Киро Стоянов, Иво Воденски даде малко зор и напрежение на Марк да идва да го бие и него, но това бе лоша комбинация, защото после стана ясно, че Бебето е било ядосано и това се отрази в резултата след като Воденски не взе нито гейм.  

В другия полуфинал Радо излизаше срещу Боян като тежък, тежък фаворит. Да обаче настройката на Владимиров и подценяването на нивото на другите щеше да си проличи в следващите два мача. Вярно е, че Радо не сервира на най-доброто си ниво, но Боян показа топ класа и наистина играеше като робот на моменти. Именно супер стабилната му бейслайн игра от форхенд и бекхенд и придвижването плюс решителност във важни моменти, го доведоха почти до победата. Боян водеше 5-4 – 40-0 на Радо, но тогава заради това срещу кой играе, ръката трепна. Радо спаси един от мачболите с едно от неговите магически изпълнения, но и Боян имаше след това лесна топка, която не направи. В крайна сметка след четири пропуснати възможности да спечели мача, той загуби 5-7, което го накара да си тръгне много ядосан на себе си.  

Във финала трябваше да се дадат много отговори, които чакаха решение. Тъй като Марк доминира цяла зима, но преди седмица загуби категорично от Радо, най-важният въпрос бе до колко всъщност Марк контролира случващото се в турнирите, когато участва. Радо също много добре знаеше, че миналата победа не е била отговор на всичко, но ако сега отново бие Марк, няма да има повече въпроси от никой, а той ще бъде все още Хегемона както сам себе си нарича. 
 
Във финала двамата се захапаха супер здраво от самото начало. Още в началото Марк имаше възможности за пробив, които не реализира. После си взе сервиса, но при следващия гейм на Радо направи пробив, а после поведе и с 3-1. Последваха осем безответни точки за Хегемона и резултатът отново бе изравнен. Бебето обаче наплиска лицето с вода и виждайки, че мачът може бързо да отлети, заигра супер силно в следващите геймове, донякъде ядосан на своя спад. След бърз пробив, изключително важен се оказа осмият гейм, в който всяка точка се печелеше с много труд и дълги разигравания. Точно там Марк не сгъна психически срещу Радо и поведе с 5-3. След това Хаджижеков стигна и до два мачбола, които Радо отрази много смело.

В последния за целия турнир гейм, Марк игра много смело и взе инициативата. Отново два мачбола пред него, като първият пропуснат бе след добър форхенд, който излезе малко в аут, но при втория смело драй воле, тотално обърка Радо, който не очакваше толкова дръзко решение и Хаджижеков спечели един от най-сладките си турнири и мачове досега.  

Още по-интересното тепърва предстои обаче. Защото “Мастърс” турнира на “Диана” предстои и на 26 март Марк и Радо ще срещнат мечовете в епичен завършек на зимния сезон.  

Резултатите вижте ТУК  

Ранглистата вижте ТУК  

Записване за следващия турнир ТУК 

Share Now

Related Post

Leave us a reply