Титла N9: Марк е готов за „Мастърса“

Един от най-интересните турнири на “Диана” в сезона на закрито се проведе точно преди финалния “Мастърс”. Да, състезанието отново бе спечелено от доминатора тази зима Марк Хаджижеков, но няколко интересни играча са намесиха в борбата за титлата. До там обаче ще стигнем по-късно.  

Редно е да се спомене, че Хаджижеков имаше много силна мотивация за представяне, тъй като в 16-тия турнир на “Диана”, който не бе описан в статия, загуби на полуфинал, след като Краси Алексиев – Манекена го победи със 7-6(6), демонстрирайки супер добра игра. През цялото време Алексиев водеше в резултата, но накрая Марк стигна до мачбол при 6-5 в тайбрека, но след това отново Краси показа абсолютна непоколебимост и спечели с 8-6. Титлата обаче отиде при друг – старият ни познайник Едиз Батран, който се завърна с гръм и трясък, след като спечели много трудни срещи с опоненти като Киро Стоянов, Никола Минчев и Мартин Боршуков, а в мача за титлата спечели служебно, след като изморен Краси не излезе да играе. Развитието на този турнир предвещаваше, че някои хора ще имат какво да поправят в играта си в 17-ия турнир, защото след само седмица е и финалният “Мастърс”, който тази година се очертава да е супер интересен, както междувпрочем почти всеки такъв.  

Този уикенд при отново пълна схема се очертаваше Марк да играе рано, а в неговия поток бяха Краси Алексиев и Милен Германов. Хаджижеков си взе лесно мача с 6-0 срещу Иван Златков, но последният имаше и добри изпълнения, които обаче в крайна сметка не можа да реализира в геймове.  

Топ мачът на първи кръг бе между Марто Михайлов и Мартин Боршуков. Марто водеше през цялото време, но Мартин е много “гърмян заек“ и знае доста тънкости в тениса. След пропуснати два мачбола Боршуков трябваше да играе тайбрек, в който Мартин беше по-добрият и спечели със 7-3.  

В другите по-интересни заглавия на афиша от кръг 1 Латин Латинчев се справи с Иво Величков след 6-3, а Влади Искренов победи Мартин Маринов с 6-2.  

Във втората фаза вече мачовете автоматично станаха далеч по-оспорвани. Първи на ринга излязоха Краси Алексиев и Милен Германов. В равностоен мач Манекена играеше по добре и със солидна тактика в топлия балон, бе изстласкал Германеца до стената. При 4-2 обаче Краси получи разстежение и трябваше да се откаже, а Милен късметлийски продължи напред.  

Друг интересен субект Георги Атанасов се справи с Латин Латинчев. Лаци водеше в по-голямата част от времето, но Атанасов бе сто процента концентриран, смени малко тактиката си и обърна до 6-4.  
 
Сърцатият Павел Йорданов – Пако този път си върна на Чичо Киро за натрупаните загуби. Бохемът не му се вярваше как изпуска мача от най-добрия тенисист на Сеславци и Кремиковци. Силната закалка на Стара планина обаче си каза думата този път и Пако го пречупи с 6-4.  

Влади Искренов пък бе замесен в поредната си драма. С непримиримия си характер и памучна тениска с образа на Васил Левски, защото никой не може достатъчно да го изпоти, Лешояда бе готов на всичко срещу всеки. В мача си с Никола Минчев, който правеше впечатление с много агресивния си форхенд, Влади губеше с 1-5, но отново не се предаде и докара нещата до 5-5. Минчев обаче някакси спря устрема му и затвори дербито със 7-5.  

Георги Плешков не за първи път рисува геометрията една идея по-добре от Козалиев и спечели със 7-5. Интересното на този мач бе, че десняк срещна левичар, а от бекхенд се игра само слайс, което би накарало всеки един математик да извади от джоба листче и бележник и да записва феномените на кралицата на всички науки.  

Може би си струва да спомене, че Марк и Боян Петков също продължиха с победи 6-1 във втори кръг, но Николай Дафовски показа много агресивна игра срещу Хаджижеков и си тръгна с приятно оставени впечатления, макар че загуби. 

Често някои дербита остават разочарования за публиката. Такъв бе случаят на четвъртфинала между Марк и Милен. Германеца се опита да контролира повече разиграванията, да играе по-процентно, но всичко се сблъска и тежко катастрофира в още по-процентната и спокойна игра на Марк, който с голямо превъзходство по отношение на стабилността печелеше гейм след гейм и накрая сложи геврек на Германеца, а някои хора се запитаха дали това не е краят за неговото царуване на “Диана” и с право. 

В топ мач като разигравания на съседния корт обаче Марто Михайлов, във вихъра си и определено във форма, победи с 6-3 Георги Атанасов. Двамата предложиха много интересни концепции, а Мартин играе добре срещу по-състезателен тенис и отново голямото му спокойствие му помогна да продължи напред.  

Сърцето на “Диана” Павел Йорданов се изправи срещу Никола Минчев. Пако игра добре, опитва много неща, пи зелев сок, но младото момче отсреща не се огъна и вече бе преживяло катарзиса в аматьорския тенис, след като се срещна с милиардите варианти на тази игра, които само вселената на любителите може да предложи. Минчев не се уплаши достатъчно от Пако и победи с 6-3.  

В най-долната част на схемата Боян Петков победи Плешков със 7-5. Георги отново предложи процентен стил на игра с резки промени в темпото, а Боян търсеше дълбоко пласиране и също чакаше удобен момент. В много равностоен мач двамата много добре физически подготовени опоненти се захапаха здраво, Боян поведе с 3-0, Плешков се върна, и от там дербито тръгна гейм за гейм. Накрая обаче Боян бе победителят.  

Единият полуфинал Марк го взе с 6-3. Мачът беше труден, оспорван и не вървеше лесно. Хаджижеков беше доста по-свеж, а Михайлов си припомни жегите в Добрич, когато е стоял по цял ден на корта. В 75% от времето Мартин стоя добре на корта и напълно равностойно, но Хаджижеков направи пробив за 4-3, след това измъкна важен гейм и затвори срещата.  

Още по-интересен се оказа следващият полуфинал. В него Боян преживя не за прът път обрати, след като е имал мачболи на свой актив. Водеше с 5-2, но нямаше почти останали сили, а Никола Минчев максимално се възползва от това и започна да намалява разликата, а в крайна сметка се оказа, че ще спечели всички пет оставащи гейма и още във втория си турнир ще играе на финал. 

В истинско дерби и както трябва да изглежда един финал игрово се превърна последният мач. Гейм за гейм и никакви пропадания в играта на никой до 4-3 за Марк, когато той направи пробив. С излизания на мрежата и супер рефлекс Никола рибрейкна и докара нещата до 5-5 и равенство при сервис на Марк. Това може би бе кулминацията на мача и турнира, защото имаше вариант да се задава още един обрат, но известният със симпатичния прякор Бебето доминатор, каза ‘’стоп’’ и от там нататък взе това, което му е нужно, за да спечели. Самият Никола също показа забележително присъствие, тъй като само за ден изигра 55 гейма и нямаше нито един лесен мач. За сравнение Марк му трябваха 40, за да спечели 9-ата си титла тази зима на “Диана”. 

В ранглистата Марк е недостижим и уби интригата за първото място преди “Мастърс” надпреварата и вече може да се поздрави с короната в ранглистата на сезона. Дори Боян да спечели всичките си мачове идната неделя, а Беби да не участва, пак няма шанс за него.

Резултатите вижте ТУК   

Ранглистата вижте ТУК   

Записване за „Мастърс“ турнира ТУК*

(само първите 16 в ранглистата, плюс четири резерви от 17-о до 20-о място)

Share Now

Related Post

Leave us a reply