Боян Петков седна безапелационно на „Мастърс“ трона

Мастърс турнирите на “Диана” са доказали своята непредвидимост. Който и да е лидерът в ранглистата, задачата му накрая за завоюването на най-престижния турнир е изключително трудна. Много рядко победителят в ранглистата е успявал да направи дубъл с “Мастърс” корона в края на сезона, а доста често именно победителят в ранглистата и най-постоянен тенисист е губил в мача за титлата на състезанието на най-добрите 16.  
 
Този сезон бе изключително динамичен, а двама играчи се открояваха над всички – Марк Хаджижеков и Боян Петков. И за да бъде пълен докрай интересният сценарий, именно двамата се вкопчиха в последния мач за сезона – супер фаворитът Марк срещу най-достойния му опонент през зимата. Въпреки тотално негативния си баланс този сезон, Боян направи невероятен подвиг и с безстрашна и дръзка докрай игра екзекутира своя противник в най-важния турнир за сезона, с което компенсира загубените три финала от Хаджижеков.  

Боян победи Марк с 6-3 и става едва 11-ият играч, печелил “Мастърс” на “Диана” за 22 издания досега и 11 години турнири.  

Както преди всеки “Мастърс”, напрежението преди провеждането, тръпката от жребия и желанието на всеки да покаже най-добрата си игра бе неоспоримо и много приятно.  

Типичните закани, заявки и емоции разбира се не липсваха, но преди всичко акцентът накрая винаги пада върху мачовете на корта. Без изключения, с новото поколение, което от известно време настъпва със своите лидери Марк, Боян и Влади Искренов настъпи здраво педалите на “Диана” и вдигна темпото, а опитните войни като Милен Германов, Радо Владимиров, Киро Стоянов, Латин Латинчев, Краси Алексиев и други бе решено, че няма да пусне пръчката в никакъв случай.  

След няколко непредвидени ангажименти и контузии, 16-ката с най-добрите за сезона се попълни от други сериозни играчи и след жребия в петък, планът за игра бе готов а групите доста добре балансирани.  

В група 1 Марк Хаджижеков бе доминатор с три победи, но не бяха толкова лесни. Марк тръгна с две и надигра с по 6-3 Георги Георгиев – Пърси и Игнат Чакъров. Същото направи и Влади Искренов, но с резултати 7-5 и 6-1. Мачът му с Пърси бе доста интересен и малкият Гибон бе изправен до стената, след като губеше 3-5 и 0-30, но намери начин да обърне развоя.

В третата среща, която определяше кой ще продължи напред, Марк и Влади изиграха изключителен феърплей мач и въпреки че се класираха при всички положения напред, оставиха максимума на корта, а Хаджижеков спечели със 7-6. 

Във втора група супер фаворит бе Люлинската томахавка Радо Владимиров. Той обаче не се справи добре и вървеше напред като танк, но счупен, ръждясал и уморен. Лични проблеми и допълнително нервно напрежение относно формата на игра в групите дадоха своя дан, трикратният “Мастърс” шампион и двукратен победител в ранглистата да не покаже най-добрата си игра.

Още в първия си мач Радо Владимиров трябваше да мине през огън, за да спечели срещата си с Ники Дафовски. Последният водеше 5-2 и 30-15, но в няколко възлови момента страхът от победата го лиши от това да приключи мача с гръмка победа.  

После Радо се изправи срещу таргетиралия титлата на зимния “Мастърс” известен като Аквамен Ивайло Воденски. Водният човек показа характер, но и слабост в психиката, защото стигна до мачбол, който пропусна, когато трябваше да направи много лесен смач. Във фактите трябва да се отбележи, че Аквамен не успя да реализира четири мачбола. В крайна сметка танкът от ‘’Люлин’’ спечели със 7-6 и втората си среща. Воденски успя да вземе победа, след като победи всеки пак Ники Дафовски с 6-4. Светльо Козалиев обаче не направи компромиси с никого. Той надигра Дафовски и Воденски съответно с 6-2 и 7-5, а бонусът му беше, че Радо Владимиров не излезе в последната среща и така кайт капитанът завърши първи в групата.  

Най-драматична обаче се оказа третата група. В нея Киро Стоянов, Латин Латинчев, Стефан Станев и Мартин Маринов се хванаха за гушите като опитът победи младостта и Лаци и Чичо Киро продължиха напред, но наистина трудно след въртележка, в която всеки участник имаше по минимум една загуба.

В крайна сметка Лаци завърши първи с най-добър коефициент, а след него американският бохем чичо Киро.  

Последната група също не бе за подценяване, но Боян се оформи като същински лидер. Той спечели три победи срещу Краси Алексиев, Павел Йорданов и Иван Златков. Горан Красимиров Алексиев имаше разтежение, което го постави под въпрос до последния момент, но все пак той взе решение да играе. Известният още като Манекена видински бохем спечели срещу Павел Йорданов и Златков, но загуби 4-6 от Боян Петков. В мач на честта Пако Йорданов изправи физиката на романтика Златков до стената, а последният не обича да играе брутален и тотален тенис.

При 4-5 джентълменски Златков стисна ръката на безкомпромисния опонент до себе си и Пако завърши трети в групата.  

Напрежението вече се покачваше четвъртфиналите. В тази фаза на “Мастърс” не може да има друго освен дербита. В първото Марк Хаджижеков срещна Краси Алексиев. Доминаторът имаше да оправя сметки с Манекена, защото именно той последно го победи в турнирен формат.

Марк дръпна 3-0 и не допусна преднината му да бъде компенсирана, а Горан даде максимума си предвид физическите проблеми, но загуби с 3-6.  

Вторият мач беше също интересен. Двама изключително опитни съперници на корта трябваше да определят победител. Киро Стоянов срещу Светльо Козалиев с лек превес за бохема от Америка в директните двубои. Чичо Киро тръгна ударно и поведе с 4-0. Козалиев спаси общо четири мачбола, но в крайна сметка загуби с 3-6.  

Третото дерби между Боян Петков и Влади Искренов трябваше да покаже има ли нов тренд, защото Лешояда Искренов имаше прекрасен баланс срещу Боян, но преди две седмици се отказа при 1-4 заради физически проблеми, но и още тогава изглеждаше, че Петков така или иначе надиграва опонента си. И в тази битка Боян затвърди мнението, че наистина има нов тренд. След отлично пласиране, премерена сила и тактическа дисциплина той спечели с 6-1.  

В последния четвъртфинал Латин се изправи срещу Ради. Сериозен мач, вярващ в себе си Латин и възможност за пробив напред дадоха на Лаци криле и той бе толкова близо до победата, но я изпусна. Латинчев е имал и преди много хубави мачове с Ради и развоят не беше нещо ново за него. При 6-5 и мачбол в сервиса на Владимиров, той пусна късна топка, която Радо стигна и завърши, а след това вкара мача в тайбрек. Танкът от Люлин, макар и с разтегнати вериги и блуждаещ в море от кал, не се даде и обърна поредна битка като за десерт пак с тайбрек. 
 
Най-интересна бе полуфиналната фаза и там е трудно да се обясни какво се случи. Марк се изправи срещу Чичо Киро, а Боян Петков срещу Радо Владимиров. В невероятна психическа битка и като антиматерия Бохема и Танка от Люлин решиха да се откажат, категорични, че днес ще си тръгнат без състезателна загуба. Марк и Боян не вярваха какво се случва, но приеха развоя, който ги устройваше напълно.  

Финалът бе обаче запомнящ се. Първо – имаше много качество, въпреки напрежението. Второ тръгна по начина, по който се очакваше в полза на фаворита и след това драмата открехна портите към Двореца на изненадите и трето – ролите за психическа устойчивост се смениха и този път лидерът и хегемон трепна. И то фатално… 
 
Марк тръгна с 2-0 и изглеждаше, че още един такъв мач отива в неговата сметка. Боян обаче интересно, че още вдигна нивото си, а освен това имаше и план за игра, който да спазва. Известният от тази зима и като Робота некст джен играч извървя дълъг път макар и за малко време. Следващите няколко гейма, които Робота успя да спечели, бяха като атомна бомба в увереността на Марк, който очевидно не играеше най-добрия си тенис, притиснат от очакванията, че особено срещу Боян е повече от задължен да вземе финала. Нетрепващ, Боян докара нещата до 5-3 и негов сервис. При 15-15 един момент от мача навя бъдещето, което неминуемо идваше. Бебето доминатор сбърка много лесен ретур като си личеше напрежението в играта му, а Боян не подмина този факт. По-стабилен до последната минута, той взе супер реванш за всички загуби и затвори с 6-3 финала на зимния Голям шлем на “Диана”. 

Марк обаче не трябва да се разколебава. Бебо спечели 9 титли, Коледния турнир на двойки и има успешен баланс срещу всички опоненти като за пет месец записа само три загуби.  
Всички тези данни неминуемо му дават правото да е първи в ранглистата. Марк успя да мине 1000 точки, а втори след него е Боян Петков с 810. Бронзът остава за Кирил Стоянов с 426 точки.  

Има и награди, разбира се. Марк ще играе безплатно на турнири целия летен сезон, а Боян ще ползва 50% отстъпка като победител в “Мастърса”. 


 
Относно регламента на “Диана”, другия сезон три участия в турнири и класиране в топ 16 ще са достатъчни условия за участие в “Мастърс” надпреварата, а новият редактиран правилник ще бъде публикуван скоро.  

Друга новина е, че имаме идея и за отборно първенство, което ще обявим допълнително и ще се проведе събота и неделя.  

Летният сезон очакваме да започне около на 16 или 23 април, a тази неделя ще имаме турнир по двойки. Записването става на телефона 0894606224.
 
Благодарим, че бяхте с нас цяла зима и ви очакваме отново за най-безпощадния софийски любителски турнир по тенис.   

Резултатите вижте ТУК   

Ранглистата вижте ТУК   

Алеята на славата ТУК

Share Now

Related Post

Leave us a reply