Марк започна с титла зимния сезон

Марк Хаджижеков стартира с титла зимния сезон на “Диана”. “Мастърс” победителят даде под десет гейма по пътя си към първия трофей и не срещна голяма конкуренция.  
 
Турнирът обаче не беше лесен, тъй като схемата бе пълна и 31 участници премериха сили. Това означаваше и големи паузи в първите кръгове, а после мачове един след друг.  
 
Във финала Марк надигра изненадващия финалист Стефчо Станев, който показва все по-добра и по-добра игра. Станев натрупа опит в последните две години и това вече започва да се отплаща видимо и като резултати. В късния финал Марк не позволи подценяване на ситуацията и игра внимателно, за да няма нежелани рискове. Той победи с 6-2, но Стефан едва ли може да е останал разочарован от деня си.  

Първият кръг предложи интересни мачове, като си струва да се отбележат победата на Димитри Бенчев със 7-6 над Стефан Аврамов и много спорове и тази на Павел Йорданов – Пако над Георги Георгиев – Пърси с 6-4. Разбира се няма как да не отбележим и дербито на първи кръг между Боян Петков и Влади Искренов, но интрига в този ден нямаше и Боян още веднъж победи Влади след негативните му серии някога. Този път победата дойде с 6-1 без проблеми срещу намиращия се и в не много добра форма Искренов, но и агресивно играещия Боян.  

Легендата Петър Иванов също бе дошъл на “Диана”. Отново обаче си личеше липсата на игра и бе победен много бързо от някогашния “Мастърс” шампион Стефан Шопов с 6-0. Самият Шопов обаче после загуби с 1-6 във втория кръг от Светльо Козалиев. В тази фаза веднага се оформиха няколко интересни мача за гледане. Например този между опитните Марто Михайлов и Иво Величков, в който последният спечели с 6-4. Шампионът Марк пък победи с 6-3 Георги Манолов. 

В долната част на схемата Стефан Станев надигра Киро Стоянов със 7-5, а преди именно Чичо Киро беше играчът, който често го отстраняваше. Краси Алексиев – Манекена се справи с Пако Животното 6-2.  

До четвъртфиналите достигна и Димитри Бенчев, който победи Елена Андонова с 6-3, но най-интересният мач бе между Боян Петков и Георги Плешков, в който зимният “Мастърс” победител прояви воля и психика и спечели с 8-6 точки в тайбрека срещу шампиона на летния сезон.  

Срещата се оказа истински шедьовър, особено откъм драма, но и залог. Причината беше, че Боян бе загубил в два поредни дни от Плешков в други турнири и сега беше моментът да вземе реванш с двойна стойност. Боян водеше с 4-1 и 40:0, а точката му беше на ракетата. Изпускайки ключовия удар за 5-1, Боян малко по-късно бе в супер трудна позиция, когато пък губеше 5-6 и 0-40. В тайбрека също бе драма, а през целия сет Боян допълнително правеше дербито още по-интересно с проява на топ емоции, неприсъщи за машина. Петков отново стигна до мачболи при 6-2, но Плешков пак не се предаде и изравни 6-6. И чак тогава Робота намери сили да приключи битката с Мъдреца в полза на машините. “Срещу него трябва да се играе с умерена атака и да не се отпускаш никога, ама никога. Много голям борец е и трябва да си нащрек винаги. До 4-1 играех на високо ниво и след това се отпуснах и той ме вкара в неговата игра, а там е много трудно да го биеш. За първи път успявам да го бия с неговата игра. Следващият път ще е до край атака”, отсече Боян Робота по-късно.  

Сред последните осем в топлия октомврийски късен следобед Хаджижеков победи с 6-3 Иво Величков, а Димитри Бенчев загуби трудно с 4-6 от Симеон Иванов, който също не бе достигал до такава фаза на турнира. В мача срещу Величков, Марк хвърляше по едно око и на дербито до него между Петков и Плешков и това можеше да му изиграе шега. Величков водеше 3-2, но тогава Марк заигра далеч по-концентрирано.  

В теста за Стефан Станев срещу Боян Петков победата дойде изненадващо лесно, след като за да предотврати нежелана контузия в рамото, Боян се отказа при резултат 0-3. Това обаче не омаловажава факта, че Стефан играеше много добре и натоварваше психически опонента си. В последния мач пък Краси Манекена победи, но доста трудно Светльо Козалиев с 6-4. Сили за полуфиналите у него след това сякаш не останаха. Стефан Станев направи още един силен мач и всичко му се получаваше, докато Краси понижи нивото си и загуби с 0-6. След мача Манекена се зарече, че това е първа и последна победа на Станев срещу него.  Марк Хаджижеков пък направи същото срещу Симеон Иванов като изигра най-добрия си мач за деня и също се изстреля към финала. 

Въпреки че резултатът е 6-2, Стефан даде отпор. Марк измъкна два дълги гейма и повече 2-0, а после Стефан изравни 2-2. По-солидната игра и далеч повече опит на Хаджижеков обаче предрешиха нещат в крайна сметка.  

И така още след първия кръг Марк дръпна с 40 точки пред опонентите си, но сезонът тепърва започва.  

Ранглистата вижте ТУК

Схемата на турнира ТУК

Записване за следващия турнир ТУК

Share Now

Related Post

Leave us a reply