Генерала спечели войната за „Диана“!

Марк Хаджижеков детронира конкуренцията на “Диана”. Възвърналият прозвището си Генерала успя да се справи с всички и заслужено стана едновременно “Мастърс” победител и шампион на сезона – явление, което след първите години на любителските турнири, много рядко се е отдавало на някой. 

Също така Марк спечели и две поредни “Мастърс” титли, което го задължава да гони рекорда от три поредни турнира на Милен Германов.  

Друго изключително постижение на Марк от зимата са и 10-те титли. Вярно е, че рекордьор в един сезон е Трифон Стефанов, който има 12 спечелени турнира през 2021 г. но тогава се проведоха 23 издания, а сега са 17, което поне изравнява постижението на двамата топ играчи, а отделно Хаджижеков печели “Мастърс”, докато Трифонов тогава не успя въпреки тоталната си доминация.  

Този “Мастърс” обаче бележи не само невероятния възход на Марк. Въпреки липсата на някои знакови имена, общото мнение е, че той беше най-силен от всички години и с най-изравнени възможности. Именно поради изключително силната конкуренция на полуфиналите се срещнаха четири “Мастърс” шампиона – нещо, което никога не се бе случвало. 

Два властелина си оспорваха надмощието на върха през целия сезон Марк и Радо Владимиров и имаме хубава новина за публиката. Спорът не е решен, а тепърва предстои, а под тях още една дузина гладиатори тренират да се намесят в борбата. Това е гледната точка на ТК “Диана”, който като клуб е горд, че вече 13 години организира най-силните любителски турнири на седмична база не само в София, а и сигурни сме в България. Не веднъж и два пъти играчи от провинцията са идвали да премерят сили на нашите арени и ние отново очакваме най-безстрашните любители извън София да посветят един уикенд, в който да участват. 

Тъй като мачовете в “Мастърс” изданията са напрегнати и навсякъде има емоции, ще отразим само най-важните от тях, за да задържим вниманието. 

Групите бяха изключително оспорвани, като само Марк и Радо спечелиха и трите си срещи. В другите групи не бе толкова просто.  
 
След жребия, теглен на живо, Радо се падна в група “А” с Киро Стоянов, Иво Величков и Мартин Маринов. Отличникът на тази група обаче бе Чичо Киро. Той за пореден път удиви всички, че е голям играч и спечели в решаващи мачове срещу младия Мартин Маринов и Иво Величков, за да излезе втори към четвъртфиналите.  

Във втората група бе малко по-различно. Там фаворит бе Боян Петков, но той регистрира загуба от Светльо Козалиев. Това даде възможност на играчи като Мартин Дамянов и Влади Искренов да обърнат нещата в своя полза. Особено това важеше за Влади, който почти сигурно имаше победа над Козалиев, който така и така играе изключително трудно с него. Лешояда Искренов обаче не можа да капитализира това предимство пред останалите, защото загуби от Петков и Дамянов. Самият Марто Дамянов пък излезе заедно с Боян Петков от групата, но имаше драма, тъй като губеше с 1-4 от Козалиев и някакси успя да спечели.  


В третата група Марк Хаджижеков се разправи с конкурентите, но те му дадоха отпор. Останалите в групата бяха Милен Георгиев, Пепи Иванов и Мартин Боршуков. Много надежди се възлагаха на Боршуков, но той регистрира три загуби. Легендата Петър Иванов постигна още една победа, която го връща към правилния път. Той спаси три мачбола и обърна именно Боршуков със 7-5 и взе няколко гейма на Марк. Милен Георгиев обаче бе този, който се класира напред, след като направи две победи.  

Последната група бе най-равностойна, макар че там имаше лидер и той бе Краси Алексиев. Манекена обаче започна с ударна загуба от Георги Плешков. Той водеше с 5-1 и 40-0, но фалун дафа инструкторът направи нереален обрат и взе мача със 7-6. Изнервен от всичко след това, Алексиев загуби и от Стефан Станев с 0-6, а победата в третия мач над Марто Михайлов също с 6-0 вече нямаше значение.  

Шампионът на сезона от лятото на 2023 г. Георги Плешков направи още една инфарктна победа – този път над Стефан Станев също със 7-6. Това го изкара от групите, но всъщност първи обаче излезе Мартин Михайлов нищо, че загуби толкова тежко от Алексиев. С две победи 6-3 и 6-3 над Плешков и Станев, той стана победител в групата.  

В четвъртфиналите само един мач имаше интрига. Радо Владимиров се разправи с Плешков след 6-1. Марти Михайлов направи същото с Киро Стоянов, а Марк Хаджижеков бе също толкова категоричен с Мартин Дамянов. В тази фаза никой не приемаше отпускане, защото форматът е много тежък физически и всеки бърз мач е бонус.

 

Но едно дерби от тази фаза остана запомнящо се. Боян Петков пак показа, че е много силен турнирен играч в големи дербита. Макар че преди седмица загуби 4-6 инфарктно в мача за титлата от Милен Георгиев, сега той бе невероятно решен, че ще вземе реванш и спечели със 7-5.  
 
“Много труден мач. Изискваше много търпение и прецизност. Трябваше да подбирам правилния момент за атака напред. Нещата ескалираха след един сервис отдолу на Милен, което според мен е неуважително и после имахме спорове за резултата. Накрая с повече смела игра успях да го пробия и да затворя мача”, заяви Боян.  

Полуфиналите срещнаха четири “Мастърс” шампиона един срещу друг, което само по себе си е изключително. 

Радо Владимиров (2013; 2017; 2021) срещу Боян Петков (2022) и Марк (2023) срещу Мартин Михайлов (2014). 

В страхотен мач, който освен всичко друго бе и много красив заради бекхендите с една ръка, Боян взе още един супер ценен скалп. Робота водеше с 5-2 на Владимиров. Люлинският Лъв обаче се събуди и без да се стегне от развоя направи 5-5. В много тежък гейм след това Боян оцеля. Равенства, брейкболи и геймболи не можеха да бъдат реализирани преди най-накрая Петков да вземе този гейм, който изглеждаше много важен, за да оцелее. След това Радо направи 6-6 и в тайбрека битката беше за всеки сантиметър клей. При 6-5 Боян получи мачбол. Двамата влязоха в разиграване, което след десетина удара Радо сбърка и феновете на Боян полудяха.

В другия мач всичко изглеждаше привидно много равностойно първите няколко гейма. Марти Михайлов измисляше грандиозни планове да изкара Марк от удобната му зона и не малко пъти с къси топки и извикване на мрежата успяваше. Марк обаче ‘’взимаше все повече и повече кръв’’ на своя опонент в тежкия физически мач. Постепенно Мартин омекна и Марк го сграбчи в хватка, от която трудно има измъкване, след което го задуши – 6-3.  

Финалната среща можеше да бъде и истинско бижу, ако Боян не започна да изпитва физически проблеми. Макар, че Марк има надмощие, той много добре си спомня как бе изненадан от Петков на зимен “Мастърс”. Този път обаче нямаше и помен от тогавашната ситуация. Генерала играеше решен да спечели, докато Боян страдаше от коляното, което го болеше и в крайна сметка при 0-4 се отказа.  

Така заслужено Генерала връща титлата си, защото загуби битки, но спечели войната, а Боян също направи изключително впечатление понеже отново прояви голяма сила в много важен турнир. Така несъмнено двамата са отличниците от топ играчите, а тези, които много разочароваха бяха Краси Алексиев и Радо Владимиров. 

Като победител в сезона Марк ще играе безплатно на турнирите следващия сезон.

Допълнително ще обявим кога е началото на ЛЕТНИТЕ СЕРИИ НА „ДИАНА“, които ще се провеждат на повече кортове, но сега е време за поне две седмици почивка.

Share Now

Related Post