Непоклатим Едиз Батран превзе върха на „Диана“

Завърши поредното незабравимо лято за тенис любителите в София. Най-силният турнир в столицата, който от години определя модата – този на „Диана“, завърши с традиционния „Мастърс“ на най-добрите 16 за последните 6 месеца.

След 25 игри, в последната 26-а бяха определени най-престижните победители – Мастърс шампионът и победителят в ранглистата за сезона.

Еди Батран бе напълно непоклатим във финалната фаза и отнесе конкуренцията, докато шампионът на сезона Пепи Иванов бе на път да премине психологическата граница от 1000 точки, спечелени за един сезон, следван плътно от подгласника му Любо Маринов.

И така дойде време за Мастърса, който трябваше да увенчае края на сезона. Само че този край се оказа по-продължителен. Шега с всички си направи времето, а най-потърпевш се оказа Радослав Владимиров.  За най-голямо наше съжаление внезапно на четвъртфиналите трябваше да си тръгне и друг много сериозен претендент за титлата – Стефан Шопов, след тъжна семейна вест. ТК „Диана“ изказва най-искрените си съболезнования към Стефан.

Груповата фаза на турнира започна на 16-и октомври, а дербитата бяха във всички групи.  Само че дъждът щеше да прекъсне два пъти срещите, а времето приличаше повече на зима, отколкото на лято.  Някъде към края на груповата фаза лошото време още веднъж стовари своето настроение върху кортовете и стана ясно, че турнирът ще се доиграе на друга дата, което е прецедент, неслучвал се досега. Впоследствие бе решено това да се случи на 30 октомври – събота.

В група А Пепи Иванов трябваше да се справи с конкуренцията на гърка Никос, Васко Тодоров и Асен Георгиев. Лидерът се справи с всички, а дербито за това кой ще бъде втори трябваше да бъде решено между Асен и Васко. В драматичен мач след обрат от много тежка ситуация Тодоров победи 7-6.

Група Б се оказа невероятно сложна за прогнозиране. Битките започнаха с изненада. Станислав Георгиев нанесе загуба 7-6 на един от фаворитите за титла Любо Маринов.  В другия мач ръката на Латин Латинчев трепна, когато имаше точка на ракетата за 5-1 срещу Радо Владимиров и това му коства целия мач. Топ фаворитът за титлата обърна мача до 6-4 в своя полза.  След това Любо Маринов навакса загубата, побеждавайки Латин, докато Радо се справи със Станислав лесно. И така накрая Латин надигра Станислав с нужния категоричен резултат, за да стане драмата пълна – трима участника с по една победа и две загуби. Въртележката даде предимство на Латин и той излезе втори, докато класиралият се трети Любо все още не знаеше, че ще спечели право да играе на четвъртфиналите, след като Радослав нямаше да може да участва в продължението след две седмици.

В третата група Едиз Батран в компанията на Георги Христов, Александър Китов и Светослав Козалиев изглеждаше абсолютен фаворит и не се очакваше да има изненади. Само че играещият напоследък много силно Георги Христов създаде доста проблеми, но все пак загуби 5-7. Силната игра с Едиз обаче му помогна да се класира втори с две победи и една загуба.

В последната група Милен Германов и Стефан Шопов изглеждаха твърди фаворити за излизане от групата. Още първият мач противопостави двамата. Германов поведе 4-1 и заваля очакваният дъжд. При подновяването на играта той не успя да затвори гейма си за 5-1, след което понесе тежък обрат от Стефан, който спечели 6-4. След това Германов си спечели двата следващи мача, но Иван Златков бе този, който можеше да обърка сметките на Шопов. В доиграването на мача от групата на по-късен етап Иван водеше 5-4 и имаше два брейкпойнта, които не успя да капитализира и после на свой ред бе пробит, което прати Шопов първи в групата.

masters-summer-groups

И така най-накрая след две седмици четвъртфиналите бяха оформени:
Пепи Иванов  – Милен Германов
Едиз Батран – Любо Маринов
Стефан Шопов – Васил Тодоров
Георги Христов – Латин Латинчев

Първият блогбъстър се очакваше с много голям интерес и предложи точно толкова драма. В събота, макар и студено, времето беше слънчево и обещаваше добри условия за игра, въпреки минусовите температури през нощта и леко замръзналите кортове. Санторото поведе 3-1, Германов обърна до 5-3, а плевенският боец докара нещата до 5-5. Следващите два гейма бяха поделени. В тайбрека пак Пепи поведе 3-1 и пак Германов направи 5-3, а след това стана 5-5. Този път обаче Германеца взе следващите две точки и спечели мача.

Батран, който имаше ясно изразен негативен баланс с Любо Маринов, за втори път го победи сравнително лесно – 6-2 в мач без драми и обрати, след като набързо взе солиден аванс в началото.

Васил Тодоров директно се класира за полуфиналите, след като Стефан Шопов си тръгна, а Латин Латинчев направи знаменателен обрат от 3-5 срещу Георги Христов.  В изключително равностоен мач Лифта падна победен след 6-7.ediz-batrann

Така останаха само четирима претенденти с фаворит – Батран и един петкратен победител, който чакаше в сянка своя момент да скочи на Едиз. В този ден обаче никой не можеше да спре дефанзивния и процентен тенис на фаворита. Спечелилият и Interactive tennis league преди няколко дни Батран показа, че вярва напълно в своите възможности и няма да се огъне и пред най-агресивния тенис. Той надигра с 6-3 Германеца и заслужено чакаше финалният мач. До него се промъкна съвсем заслужено Латин Латинчев. С брилянтна игра той победи с 6-2 Васил Тодоров и достигна своя първи Мастърс финал в историята.

masters-summer-groups2В него въпреки, че Едиз беше изявен фаворит, мачът не се оказа лесен. Първоначално Латин проби и поведе 1-0, а след това имаше възможност и за втори гейм в своя полза. Батран обаче изравни и след това лека полека, предимно залагайки на физическо изтощение и „бавна смърт“ за съперника  доведе нещата до 5-2. Латин не се отказа. Напротив, той дори върна един гейм. В пиковия момент, не успя да реализира два шанса за 4-5, а след това спаси три мачбола. При четвъртия обаче той не издържа психически и короняса Батран като 11-ият Мастърс шампион.

ediz-batran-latin-masters-champ2

„Условията на игра в групите бяха много трудни заради дъжда и аз спечелих с повече физика срещите си. В следващите две седмици натрупах доста игрова практика. Бях доста самоуверен. Основно превъзхождах всички с физика и рутина. Имах минимален брак в ударите и играех процентен тенис“, заяви шампионът.

„Чувствах се в добра форма, играх добре. Физически не издържах. Едиз е много сигурен в ударите си. В края на сезона вдигнах малко физическата форма, свалих килограми и това повлия“, допълни Латин от своя страна.

Пепи Иванов пък сподели, че не е изненадан от победителя, но спомена, че този формат с прекъсване за две седмици е направил турнира доста по-различен и е трябвало да се играе 6 мача за един ден.

pepi-santorooОще при свършването на мачовете започнаха запитванията за зимния турнир, който се очаква да е гигантски сблъсък. От тази година ТК „Диана“ ще има 6 закрити корта и по всяка вероятност в повечето недели ще има и утешителен турнир, както през лятото.

Освен това ще има заведение, което ще даде допълнителни опции за релаксиране.

Вече работи и новия ни сайт, така че през него, можете да давате фийдбек и вашето мнение за нашата работа.

Очаквайте по-късно видео интервюта на Едиз Батран, Петър Иванов и Латин Латинчев, както и крайната ранглиста.

Share Now

Related Post

Leave us a reply