Интересни времена на „Диана“

Особено интересни времена предстоят на „Диана“ и то не много преди заветния „Мастърс“. Няколко тенденции затвърдиха своята линия в последния турнир в неделя.

Първо, Калин Кънчев и Милен Германов е факт, че доминират игрово в последно време. И второ – разликата между основната група и преследвачите е обаче също толкова малка и само едно камъче е способно да преобърне наопаки прогнозите за всяка „сигурна“ среща.

И трето – нивото на „Диана“ се доказва, че не е спирало да се повишава от няколко години, което със сигурност изведе турнира до степен, в която хората, постигащи сериозни резултати на този турнир, неминуемо са сред много сериозните претенденти на абсолютно всеки аматьорски турнир по тенис в страната.

И така, последната неделя Станислав Иванов стана изненадващият шампион. Това обаче съвсем не означава, че титлата не бе напълно заслужена особено с оглед на резултатите, с които той победи. Само 5 дадени гейма за целия турнир, което беше впечатляващо. Във финала Станислав победи не кой да е, а Милен Германов с 6-1.

Последният, въпреки загубата, също направи много силен турнир. Той постигна категорични победи откъм резултати и дори повече откъм игра над съперници като Едиз Батран и Радо Владимиров.

Именно тези два факта затвърждават гореспоменатите тенденции. Станислав Иванов е жив пример, че може би на хартия аутсайдер, на корта може да се окаже фаворит и срещу най-силните, като в определен ден е способен да се справи с всеки. 

Милен Германов пък търсеше задължителни победи над Батран и Владимиров, за да затвърди вдигането на турнирното ниво на ТК „Диана“ в последно време, тъй като двамата не бяха идвали от доста време и служеха за добра база за сравнение, а и от друга страна да покаже, че към момента двамата с Кънчев имат предимство.

„Нивото на „Диана“ се повишава с всеки сезон. Много пъти съм споменавал това и резултатите в момента го доказват. Аз самият повиших много нивото си, но докато участваш на „Диана“ е трудно да установиш разликата, защото всички повишават нивото си. В момента Калин Кънчев и Милен Германов са едно ниво над всички. За нас това е добре, защото имаме мотивация и може би скоро те ще бъдат настигнати и ще гонят. За Станислав Иванов мога да кажа, че той напълно заслужено спечели първата си титла. За мен той е новият Едиз Батран – изключително постоянен във всяка точка, предприемащ много малко рискове и разчитащ на много движение и борба по време на мача“, заяви по този повод един от редовните участници Петър Иванов.

А както всяка неделя и тази конкуренцията бе много сериозна. Първият поставен Калин Кънчев липсваше, но за сметка на това на линия бяха мастърс шампионите Батран и Владимиров. Едиз направи невероятна серия от победи през есента, завършила със спечелването на Мастърс турнира, а Радо също нямаше нужда от представяне.

На хартия всички основни претенденти бяха в долната част на схемата, но ето, че затова тенисът е толкова интересен, защото всички „сигурни“ прогнози бяха смазани и ако имаше букмейкър да приема залози, той щеше да направи сериозна печалба.

Радослав Владимиров имаше солиден мач още в началото с намиращия се в супер форма Латин Латинчев. Люлинският номер 1 водеше с 5-2, но съседът му по квартал не склони глава и достигна до 5-5, когато Радо все пак успя да вземе победата.

Едиз Батран пък се изправи в интересен мач срещу талантливия и прогресиращ Орлин Златарски. До 4-4 двубоят бе непредвидим, но в последните е два гейма Батран показа силната си психика и спечели 6-4,  за да стигне до мач с Германов.

В горната част на схемата пък Станислав Иванов, разчитайки на своята солидна игра от дъното на корта без грешки и рискове, мина Иван Златков, а после взе реванш за загубата от миналата седмица от Светослав Козалиев с категорично 6-1.

Така в полуфиналите Стамбата трябваше да срещне Петър Иванов. Въпреки положителния баланс за Иванов, в последно време Иванов показваше много добри резултати срещу него и този път тактиката му сработи. Стан накара Санторото да атакува повече, отколкото той самият искаше и това водеше до непредизвикани грешки – странност в играта на Иванов. За него на практика се оказа пагубно постоянното движение напред назад вместо настрани, което вадеше от ритъм съперника. И така, абсолютно категорично, Стамбата постигна още една знаменателна победа 6-1.

stanislav ivanov2
В другия полуфинал в дерби от мините на Мория, Германов излезе срещу Радо Владимиров. Статистиката сочеше Радо за фаворит, но формата и нивото в последно време на двамата даваше предимство на Германеца. Това правеше мача много любопитен за предвиждане. Само че дерби не се получи. И причината беше много повече в Германов, отколкото в победителя в мастърса и ранглистата от 2013-а г. Милен не даде никакви индикации, че има съмнения в победата си и направи изключително солиден мач, дал му победата с 6-1.

Така, след две прекрасни победи, той трябваше да се изправи срещу стар познайник на финала. Германеца обаче глътна същото изненадващо хапче, което малко преди това взе Владимиров.

Финалът не беше дълъг. Въпреки че бе аутсайдер, Станислав много правилно бе видял къде са са слабите страни, които може да експлоатира в своя съперник. От друга страна Германеца, явно чувствайки превъзходство след мачовете преди това, очакваше не особено труден мач, а това винаги е голяма грешка.

С премерена игра от дъното на корта, топки почти постоянно насочвани към бекхенда и комбиниране на слайс с лифтирани удари, Стамбата устоя в началото на срещата, което поведе 3-1 и след това изобщо не изпусна инициативата, като за целия сет направи не повече от три непредизвикани грешки.

И така абсолютно заслужено, той стигна до победата, оставайки агресора срещу себе си в размисли на път за вкъщи. „Страхотен турнир за мен. Между другото съм леко болен“, отсече хитро за завършек шампионът.

Представяме си какво щеше да бъде положението, ако беше здрав… 🙂

Резултати от турнира вижте ТУК

Ранглистата ТУК 

Записването за следващия турнир ТУК

Share Now

Related Post

1 Comment

Leave us a reply