Милен Германов е зимният „Мастърс“ победител и шампион на сезона

Милен Германов е новият ни „Мастърс“ шампион. Германеца завоюва невероятния 7-ми такъв трофей и доказа хегемонията си тази зима.

От създаването на турнирите преди 8 години, той печели 2011, 2012, 2013, 2015, 2017, 2018 и 2019 г. от общо 17 зимни и летни издания досега.

Милен стана и шампион на сезона, като това му се отдава за втори път след лятото на 2014 г.

Друг интересен момент бе, че след Емил Велчев през 2012 г., Германеца за първи път успя да повтори неговото постижение, взимайки летния и зимния последователно.

8-те титли през сезона пък бяха само добавка за прекрасната зима, която изпраща.

Кирил Стоянов пък получи купата за най-постоянен участник, след като не пропусна нито един турнир за цялата зима. 

Тази година турнирът имаше своите големи отсъстващи – отказалите се поради контузии и ангажименти в последния момент основни претенденти Радо Владимиров и Калин Кънчев, но това ни най-малко не наруши напрежението, емоцията и драмата на тези специални съревнования.

Самото участие с елемента на груповата фаза, номинирането сред най-добрите 16 за сезона, инфарктните директни елиминации и изпитът дали си направил една крачка напред през сезона, правят тези макар и любителски турнири, носещи толкова специален момент.

И разбира се, всичко се разви както е по сценарий – драми, нерви и инфарктни моменти.

 

ГРУПОВА ФАЗА

Започваме с „Четворката на агресорите“. В нея Милен Германов се открояваше като ярък фаворит. Зад него стоеше намиращия се в топ форма Орлин Златарски. Техничарят Латин Латинчев и гърка Никос, който вече няма и една клетка мазнина по тялото.
Драмата започна още в началото. Германеца изтъргува риска да падне, за да играе нов вариант на най-стабилния си удар и това му донесе пълна катастрофа. В мач гейм за гейм, Никос се откъсна в края и спечели 6-4, което направи групата отведнъж много интересна. Златарски пък отнесе с 6-1 Латинчев след много агресивна игра и възползвайки се от адски високата температура в балона.

Във вторите срещи Германов излизаше за повече от задължителна победа над Латин. Тя дойде, но много трудно. Латин водеше играта през цялото време, Милен търсеше себе си и само с опит се държеше близо до съперника. При 4-3 и предимство за Латин, той не видя една излязла с милиметър топка в аут и вместо 5-3, резултатът стана 4-4, а след това и 6-4 за съперника, който се размина на косъм от чудовищно неочакваното ранно отпадане. В същото време Златарски победи и Никос с 6-1. Стигна се до решаващите мачове. В дербито на оцеляване за Германов, той се изправи срещу Орлин, който на база на показаното изглеждаше абсолютен фаворит за двубоя. Милен имаше много положителен баланс срещу него, но не му бяха чужди и загуби от клей агресора, който има победи над всички от най-силните лица на „Диана“. С много хъс Милен поведе 4-1, но Орлин започна методично да намалява пасива и стигна до 5-5. В супер тайбрек и с много качествена игра от двамата Германов прекърши Орлин със 7-4.

Междувременно пък Латин би Панетемитакис с 6-1. Така според правилата на h2h Милен излезе макар и инфарктно първи в групата, а втори Орлин.

В следващата група Игнат Чакъров влезе изненадващо и то като водач след отказа в последния момент на Радо Владимиров. Той обаче не показа нужното ниво и взе само два гейма от общо три срещи. Другите участници бяха Светльо Козалиев, Станислав Иванов и Георги Плешков.
Именно Плешков – влезлият като втора резерва, излезе пръв, след като безстрашно се справи с всички в критичните моменти. Той надигра Чакъров и Светльо Козалиев категорично, а в жесток сблъсък със Станислав Иванов, който даваше класиране на четвъртфиналите на последния, Плешков спечели със 7-6 и го изхвърли от турнира. Иванов водеше в първия мач с 4-1 и на Козалиев, но и там допусна обрат и така Светльо успя да се класира напред.

В група С беше също много интересно. Това бе битката на дефанзьорите с едно изключение – Краси Алексиев. Останалите – Стефан Шопов – Гепарда, Пепи Иванов – Санторото и Иван Иванов разчитат винаги на много движение по корта и постоянство в разиграванията. В първата среща Краси Алексиев вместо да играе агресивно, се включи в общността и с балансиран стил, без агресия надигра Пепи Иванов с 6-2, което бе прекрасен старт за него. Стефан Шопов победи с 6-1 Иван Иванов, а после се справи и с Алексиев след 6-3 – мач, в който последният определено имаше превес в първите геймове, но не успя да задържи темпото на игра, а Гепарда вдигна своето. Санторото пък бе безкомпромисен с Иванов и не му даде гейм. Стигна се до решаващите мачове. В тях Пепи Иванов изтръгна трудна, но много сладка победа срещу Шопов с 6-4, а в същото време на съседния корт играеха Алексиев и Иван Иванов. При 4-4 след няколко спора преди това, двамата се скараха за една топка и след намесата на съдията последният реши да се откаже. Според правилата, които бяха приложени, Иван Иванов бе анулиран като участник и това завъртя на 180 градуса групата – Алексиев стана първи, Шопов втори, а Пепи Иванов трети, което бе много неприятен момент в хубавия ден.

В последната група участници бяха майсторът на спорта Кирил Стоянов, младото острие Любен Попов, Павката Йорданов и неговия учител Иван Златков. Особено голямо напрежение имаше от факта кой ще спечели в директната битка измежду последните двама.

Любен Попов спечели срещу чичо Киро с 6-4, а след това и срещу останалите двама съперници. Киро Стоянов също нямаше проблеми, а в очаквания мач на ученика срещу учителя, вторият комфортно победи с 6-2.

 

 

ЧЕТВЪРТФИНАЛИ

Милен Германов Кирил Стоянов

Германеца спечели с 6-4, но вече отчетливо се виждаше, че играта му няма нищо общо с началото на деня. Милен поведе с 5-1, имаше няколко мачбола в процеса на следващите геймове, но все някак чичо Киро оцеляваше. Полека той спечели три гейма и в един момент се оказа опасно близо до обрат. При може би петия мачбол Милен получи помощ от лотарията и с неспасяемо филе спечели срещата.

Кирил Алексиев Светльо Козалиев
Двамата имат редовна история извън турнирите и там срещите им са много изравнени. Краси дори се чувстваше като лек фаворит в този двубой заради добрия ден, който имаше, а Козалиев досега не показваше възможностите си в пълен аспект. Да обаче в елиминациите на най-големите турнири има и други фактори. Краси не бе на нивото на Светльо в тези аспекти и тенис партньорът му взе много комфортна победа с 6-1.

Стефан Шопов Георги Плешков
Някои хора очакваха възможна изненада тук предвид силното представяне на аутсайдера и интересния му стил на игра с рязко сменящи се игрови постройки. В началото наистина имаше такива възможности, след като Плешков доста успешно играеше срещу Гепарда. Неуязвимият му бекхенд обаче отново не го предаде и в един момент Шопов започна да определя повечето разигравания на корта, за да спечели с 6-2.

Орлин Златарски Любен Попов
Последният мач трябваше да е и кулминационен. Точно така и стана. Срещата предложи много интересни моменти. И двамата играчи използваха силните си форхенди, за да печелят точки. Любен Поведе с 5-3, но Орлин се завърна 5-5. Тогава дойде нов пробив за Попов, но Златарски пак проби до 6-6. В тайбрека обаче докторът не можа да покаже нужната стабилност и Любен Попов игра далеч по-правилно и спокойно, за да спечели с 6-2 точки.

[Best_Wordpress_Gallery id=“16″ gal_title=“Мастърс“ Зима 2019″]

ПОЛУФИНАЛИ

В предпоследната фаза играта вече беше много загрубяла, защото всеки усещаше, че има сили за последните две крачки.

След показаното на четвъртфиналите Германов отново стъпи на правилното трасе и все повече започваше да изглежда като тежък фаворит. В полуфиналния му мач няма какво толкова да се каже, освен че той бе стабилен, концентриран и не даде никакви шансове на Светослав Козалиев – 6-1.

Другата среща бе далеч по-интересна. Досега Стефан Шопов и Любен Попов бяха 1-1 h2h и това още повече вдигаше напрежението. Любен дръпна с пробив в начало, но Стефан продължаваше да отбива силните му атаки със страхотния си бекхенд. В центъра на сета, Гепарда показа далеч повече свежест и започна да обръща развоя на срещата, в като в крайна сметка победи с 6-4.

 

ФИНАЛ

Финалът бе римейк на този от лятото, когато Милен надигра отново Стефан с 6-4. Въпреки няколкото победи тази зима на фаворита над Гепарда, именно последният бе този, който спечели с 6-4 битката между двамата преди две седмици и това му даваше надежда. Ключов обаче беше моментът със сервирането на Германов. Ако първият сервис влизаше, то задачата на Шопов ставаше неимоверно трудна. Точно най-лошият сценарий се случи и основната заплаха се сбъдна. С брутално агресивен стил Германов дръпна с 3-0 и не даваше въздух на свой сервис гейм на опонента си. Ключов бе моментът, когато седемкратният „Мастърс“ шампион изпусна да направи резултата 4-0, а след това трябваше на свой ред да спасява няколко точки за пробив, за да не върне Шопов пробива и да намали на 2-3. В крайна сметка Германов успя да запази пробива си и аванс и след това без проблеми довърши мача 6-2.


В ранглистата пръв завършва Милен, а след него почти няма промени с изключение на изкачването с едно място на Любен Попов.

От новия сезон ни очаква вече топлото лято и хубавото време. Очаквайте изненади, защото софтуерът на турнира ще бъде напълно обновен и ще предлага много повече функционалности.

Поздравяваме всички, които бяха част от зимните турнири на „Диана“. Очакваме ви отново от 21-и април, когато ще е първият турнир от летните серии и започва новата ранглиста.

 

Share Now

Related Post

Leave us a reply