Милен Германов отново е Мастърс шампионът на „Диана“!

Милен Германов отново е Мастърс шампионът на „Диана“! Германеца пак се вдигна в последния момент за най-важния турнир и спечели шеметната надпревара в края на всеки сезон, който носи съвсем друго значение.

Победител за сезона със 767 точки стана Кирил Стоянов, който като награда ще играе безплатно в турнирите зимата. Втори в класирането е „Мастърс“ шампиона, който ще ползва 50% отстъпка, а трети е Калин Кънчев, който спечели три безплатни участия.


С победата си вчера Германов ознаменува трета поредна „Мастърс“ титла и седма от началото на провеждането на турнирите. И този път имаше много драма, а финалът си беше абсолютна поредица от нерви и присъствие на духа. В него след няколко обрата Милен показа още веднъж непоколебимостта си във важните моменти и завоюва трофея след 7-6 над Мирослав Недевски.

Това лято видя доста промени в първите 16 участника за разлика от предните издания. Липсваха някои от най-постоянните играчи, но се появиха нови лица като това на финалиста.

В Група А листата се водеше от бойния топ на бригадата – Кирил Стоянов – основен фаворит за ранглистата и известен още не като човек, а Чичо Киро. И показа класа за пореден път! Въпреки че минимумът в годините разлика беше 15, Чичо Киро отнесе всички младоци в своята четворка и показа, че романтичният тенис не е загинал, а още държи фронта. Стоянов победи в много тежък откриващ мач на първи корт Миро Недевски с 6-2, след това се справи с Любомир Владов – Исуса и Божидар Георгиев – Атлета с по 6-1.
Второто място в групата се реши, след като Миро Недевски надмогна дефанзивния стил на Любо Владов и взе мача с 6-3. Четвърти остана Божо Георгиев, който също показа много добра игра, но се падна в група в тежка група.

Във втората група изглеждаше равностойна и способна на изненади, макар че Георги Христов си беше фаворит. След него бяха Ники Дафовски, Емо Велчев и Чавдар Михайлов. В тази група присъстваха някъде в архивите и две „Мастърс“ титли, притежател на които е Емо Велчев – Кениеца. В последните два дни паднаха световните рекорди при мъжете и жените в кралските дисциплини в маратона на 42,16 км, след като именно кенийци изумиха света и това допълнително надъха Кениеца от жк „Западен парк“, което се оказа и решаващо за доброто му представяне.
Георги Христов – Лифта надигра всички. Без никакви проблеми той се справи с Кениеца и още по-лифтирания форхенд на Чавдар Михайлов, за да изиграе тежък двубой с Ники Дафовски и да го отстрани от групата. Самият Дафовски падна драматично от Емо Велчев 5-7 преди това и играеше на живот и смърт, за да спечели срещу Жоро Лифта. Само седмица преди това той бе загубил категорично в четвъртфинал от същия противник и сега искаше отмъщение. Дафовски, който направи огромен прогрес това лято, направи много силен мач и се държа плътно до своя съперник до последно, но не можа да го пречупи, заради което отпадна а Лифта и Кениеца окрилени продължиха напред.

Група С беше обявена предварително за „четворката на смъртта“, защото един до друг се паднаха да играят трима много сериозни играчи – Калин Кънчев, Любо Попов и Краси Алексиев, а последното място се допълваше от още един агресор, тръгнал по техния път, Павел Йорданов. Интрига за първото място обаче нямаше, след като Калин Кънчев надигра с 6-3 Любо, после Павел, а Краси Алексиев се отказа при 0-2. В решителния мач за второто място Любен Попов прояви повече рутина и спечели с 6-3 срещу Алексиев, който имаше потенциал да стигна далеч предвид формата си напоследък. Павел Йорданов пък направи силен мач срещу Любен Попов, но загуби 3-6.

В последната част един стар тенис самурай показа, че още го бива и никой не трябва да го подценява. Плетач номер 1 Пепи Котев се разправи с конкуренцията и излезе първи от групата. Във важен мач в началото той се справи с Камен Новиков след 6-4, Милен Германов победи Георги Петров с 6-2, но в директен сблъсък Котев надигра с 6-4 и Милен. Той поведе 5-1, Германеца се сети, че трябва да взима този двубой, но беше късно и малко преди нещата да тръгнат на пълен обрат, Котев си осигури победата, само за да може спокойно да загуби последната си среща, знаейки, че е първи при всички сценарии. В решителната битка за второто място Камен Новиков показа много силен тенис, но не можа да бие Германов и последният се класира втори след 6-3.

Четвъртфиналите бяха на следващия ден – неделя. В перфектно за игра време и условия всички бързо се нахвърлиха един на друг. Емо Велчев, вдъхновен от успехите на кенийците и с две мастърс титли в джоба, изгледаше тотален аутсайдер с Калин Кънчев, но това се оказа невярно. Супер фаворитът поддържаше дистанция и води 4-1, когато изведнъж Велчев взе два гейма и срещата взе, че се завърза. Калин води и 5-4, но пак не затвори двубоя. Така се стигна до 6-6, а напрежението на трибуните бе огромно, очаквайки се бомбата на сезона. В тайбрека обаче Калин се събра ментално и спечели със 7-3.

Георги Христов и Любен Попов изглеждаха като много сериозен двубой и такъв и стана. Лифта показва страхотна форма в края на сезона и се очакваше, че ще направи много труден живота на своя опонент. Младокът Попов поведе с 2-0, Христов изравни, а при 4-4 взе срещата в свои ръце и затвори с 6-4 тежкия мач.

Милен Германов дойде променен за директните елиминации и имаше съвсем различен вид от събота. Той надигра с 6-2 Киро Стоянов. До 3-2 мачът беше оспорван, но след това Чичо Киро излезе от победния коловоз и повече не взе гейм.

В последния четвъртфинал Недевски спечели с 6-1 без проблеми срещу Пепи Котев.

В полуфиналната фаза Германов се изправяше в пореден сблъсък срещу Калин Кънчев. Седмица преди това Калин надигра със 7-6 Германеца и имаше самочувствие, че и този път може да вземе победата. Това обаче не се случи. Милен Германов го надигра с 6-2 по същата схема като с Киро Стоянов.

В другия полуфинал беше далеч по-драматично. Миро Недевски и Жоро Лифта играеха изключително нервен и драматичен двубой. Първият поведе с 3-0, но Георги Христов се върна в мача. При 5-4 Лифта спаси и два мачбола преди да вдигне бялото знаме.

Финалната среща предвещаваше да е изключително интересна и не се знаеше кой ще победи. Недевски разчиташе на изключително разнообразната си и разбиващата темпото игра, а Германеца предимно на своята атака от основната линия и психиката си. И прогнозите се оказаха верни. Двамата се вкопчиха в битка от първата секунда след две супер точки на Недевски. През цялото време срещата беше изключително равностойна и само малки детайли решиха изхода. До 3-3 Германеца имаше възможности за пробив във всеки гейм, но опонента му действаше спокойно точно тогава и не позволяваше пробив. В седмия гейм именно Недевски направи това, а след това си взе сервис гейма за 5-3. Милен обаче не предаде мача и въпреки огромното напрежение спечели за 4-5 своя сервис гейм, за да постави под напрежение съперника. Тогава той обаче изигра слаб гейм и позволи да бъде пробит. Последва още един пробив и втори шанс при 6-5 за Недевски за затваряне на финала. И вторият опит обаче не даде резултат и Германов отново се върна в срещата, за да решат двамата нещата в най-закономерния вариант – тайбрекът. Там Германов си беше на своя територия. Огромният брой спечели такива мачове дадоха тежест и с манталитет на шампион Германеца грабна седмата си титла от „Мастърс“ изданията на „Диана“ след 7-3 точки.

Очакваме ви за началото на зимния сезон след две седмици. Отново два балона, 6 корта, утешителен турнир, награди и много драма, нерви и адреналин ни очакват в следващите 5 месеца.

Ранг
Играчи Изиграни турнири Спечелени турнири Точки
1 Кирил Стоянов 17 3 767
2 Милен Германов 9 5 704
3 Калин Кънчев 10 5 690
4 Георги Христов 21 1 616
5 Николай Дафовски 19 1 514
6 Красимир Алексиев 11 0 406
9 Емил Велчев 14 0 384
10 Любен Попов 9 2 369
8 Камен Новиков 18 0 368
11 Мирослав Недевски 6 2 366
7 Божидар Георгиев 20 0 365
13 Георги Петров 13 0 273
12 Иван Славов 9 1 259
14 Петър Котев 8 0 258
15 Любомир Владов 7 1 232
15 Павел Йорданов 17 0 212
17 Орлин Златарски 7 0 202
18 Чавдар Михайлов 18 0 198
19 Стефан Шопов 5 0 185
20 Даниел Стоименов 15 0 180

 

Share Now

Related Post

Leave us a reply