Eмоции, спорове и неочаквано завръщане в последния за годината турнир на „Диана“

Драги приятели, днес имаме нов гост-автор, който написа статията за последния турнир от любителските серии на „Диана“. Името му ще стане ясно в края, така че четете и се наслаждавайте на вашия гид в мангровите дълбоки гори на любителския тенис 😀

Последният за годината турнир на “Диана” бе белязан от завръщането на Милен Германов след дълго отсъствие, както и от блестящото представяне на Чичо Киро, който за пореден път върна времето назад. На “Диана” стана тенденция 50+ да е новото 20 и Чичото пое щафетата от спечелилия турнира миналата седмица друг славен ветеран – Светльо Козалиев, достигайки поредния си финал в меката на аматьорския тенис в София. 

Въпреки слабото присъствие в схема от само деветнадесет участници, турнирът предложи много емоции, спорове, запомнящи се моменти и вълнуващ тенис, като останалите зрители до финала не съжаляваха за направения избор в неделната вечер. 

Първи кръг предложи директен сблъсък между двамата сериозни фаворити за титлата. В него сменилият поне с два размера надолу гардероба си Милен Германов направи сериозна заявка за титлата след доминиращо представяне и победа с 6-2 над йога гуруто сред тенисистите – Георги Плешков, който в последните си участия на “Диана” се радваше на много висока успеваемост. 

В последните два турнира се завърнаха и двама от любимците на “Диана”, в лицето на Иван Златков и Спас Маринков, който миналата седмица „отстреля“ традиционно високо летящия Влади Искренов. 

Шефската половинка на басейнова дирекция – Вуйчо Ваньо все още се възстановява след операция на херния и не може да напипа ритъма на изключително разнообразната си игра, с която е мъчил не един и двама шампиони. След повече от едногодишно отсъствие от кортовете обаче арсеналът му в момента е ограничен предимно до изпълнения от кръжока „Клъцни, срежи“. За негово съжаление жребият не беше благосклонен и го изпрати във втори кръг срещу Пърси, който отвори фурната и записа изразителна победа на „геврек“. Въпреки негативния резултат, в някои разигравания Златков загатна за възможностите си и обеща януарски, следновогодишни фойерверки. 

След успешното си представяне в дебютното си участие през зимния сезон, Спас вдигна летвата на очакванията към него високо. С тунингован „американо“ форхенд а ла Джеймс Блейк и по-постоянен бекхенд, „бостънският удушвач“, за който се шуми, че е акостирал в академия „Владимиров“ в Иваняне, започна сравнително равностойно мача си с фаворита Германов. След загубен гейм след 40-0 при 1-3, нивото на игра на Спас чувствително спадна, поддал се на разочарованието от пропуснатата възможност и до края загуби и останалите геймове в сета. 

За поредна седмица адвокат Новиков направи силен мач, в който имаше възможности за победа срещу постоянството на Стефчо Узунов, но в крайна сметка отново успя да пропилее шансовете си в самия му край. Остава впечатлението, че неделното провеждане на турнира не е в особен синхрон с натоварената съботно-вечерна програма на представителя на адвокатската гилдия, която се отразява негативно в заключителните стадии на мачовете му напоследък. 

След рядка изразителна победа с 6-1 в първи кръг, Хинков на четири пъти повеждаше в резултата срещу разколебан Дафовски, включително и сервираше за мача. В оспорвана битка  Хинков влезе ударно под прожекторите с ювелирен хот дог уинър, който директно влезе в графата „най-доброто на Диана“. За първи път беше изпробван и опит за „Ас“ със скъсан кордаж от ракетата на Хинков, макар и неуспешен. Два поредни аса обаче вкараха Светльо в тайбрек, в който поведе с 3-0 точки, но постепенно Дафовски взе крехък превес в срещата. За съжаление мачът, доведен до самия край на тайбрека, не беше завършен. Хинков не се съгласи с отсъждане на лайнсмените и извади отбора в стил  „Томас Лафчис“, оглавявайки еднолично и с огромна преднина класацията за най-много незавършени мачове на “Диана”. 

За отбелязване е добрата игра в ранните стадии на Стефан Станев и Делян Кирилов, а rookie-то на Диана Мартин Маринов отново се представи достойно в загубата с 4-6 от чичо Киро. 

Боян Петков също с лекота премина през втори кръг, за да си осигури сблъсък със свръхзвуковата, олекотена версия на Милен Германов, който продължи безкомпромисната си серия с трета поредна победа, в която отново не даде повече от 2 гейма на съперника си. 

До полуфиналите достигнаха Германеца срещу най-проспериралия за последните две години не толкова млад талант Пърси, както и чичо Киро срещу Дафовски, като първият от двата мача се превърна в истинска класика на агресивния тенис на превърналия се в централен втори корт на комплекса. 

В първите два гейма на дербито, форхенд базуката на Пърси и тежък първи сервис нанесоха за първи път в турнира сериозни щети на плуващия в свои води Германов.  Мачът беше изключително изравнен със серии от тежки, дълбоки форхенди и размени на отровни слайсове. Постепенно Милен намести мерника и при 5-4 успя да пробие, за да си гарантира финал в първото си участие от много отдавна. Затвърди се мнението, че след дълго отсъствие,  Милен макар и не в най-добрата си игрова форма се завръща на “Диана” само след сериозна подготовка на закрити врати с прочути спаринги и легени пролята пот от пробягани стотици километри. 

В другия полуфинал след първите няколко привидно равностойни гейма, чичо Киро се озова с комфортна преднина от 4-0 гейма. Чичото доказа, че в играта на надхитряне е топ експерт, а при 4-2 успя да навакса пасив, за да надделее с изразителното 6-2 накрая, за да докаже за пореден път, че възрастта му и показателите на кантара са просто едни числа, но класата е непреходна. 

В люто дерби пред екзалтирана публика, привидно измореният чичо Киро напомни отново за най-добрите си дни на Диана, използвайки максимално силните си страни и подкрепен от изключително вариативен първи сервис. За разлика от него Милен слезе под 15% първи сервис в първите си няколко сервис гейма и респектиран от ударното начало на съперника си се върна на метър и половина зад основната линия. В ключов маратонски пети гейм (който се превърна в ранен тилдънов такъв), чичо Киро изпусна два геймбола и предаде преимуществото на Милен, който започна да навлиза смело в корта и да сипе тежки уинъри от форхенд. В крайна сметка се потвърди старата приказка на “Диана”, че нищо не се е променило и когато Милен Германов идва след дълга пауза, той пак си тръгва с купа, този път след победа с 6-3 на финала. Излизайки от балона, се чу мнение на някой от „кибиците“, че ако физическата форма на двамата финалисти се размени, Милен трудно би взел повече от 2 гейма :). 

Очаква се голям интерес към турнира през 2023-а, когато принца на Люлин е сложил мерник на завърналият се Германов, Влади Искренов е мотивиран отново да опровергае критиците си, а испанското дуо Гатьо и Боян тепърва ще имплантират най-модерните игрови тенденции от престоя си в испанските школи. Дон Жуан де Анимале от Сеславци отново ще атакува Мастърса, като е обещал да намали нощните смени и рекорди на любовния фронт в полза на формата му на корта. Ситуацията следят и превърналият се в двойков специалист Калин Кънчев и гурме ресторантьорът с атомен сервис Краси Алексиев. Божо „Кипчоге“ Георгиев е в режим на маратонски 5 км под 19 минути, а с интерес се очаква и участието на пернишкия двузъбец – Мартин Милчев и Чаво Иванов. Слуховете в тенис средите ни препращат и към възможен дебют след тежка, но успешна операция на Властелина на плетката –  Пепи Котев. Редовните участници през зимата – Козалиев, Латинчев и Саркис очаквано ще атакуват върха,  превзет от Марк Хаджижеков. В тяхната компания в челото се очаква да бъде и дипломираният тенис експерт и инфлуенсър във фейсбук Здравец Първомайски, който не смогва на наплива от желаещи да черпят от познанията му в прехода от гледане на тенис по телевизията към първи и последващи стъпки на корта. Напоследък задоволилите се с тенекиен блясък на по-ниските нива на аматьорската тенис пирамида Веско Димитров и Тишо Желев също се заканват да разплакват опонентите си с алтернативни тенис практики. В тенденция се превърна отлива на представители от IT сектора, което се надяваме да се промени през Новата година. Очакваме и по-чести участия от Асен Георгиев, Чавдар Михайлов, Стефчо Шопов, Калоян Йорданов, Слав Славов, Цецо Иванов и Пламен Пенев, както и завръщане в „родното гнездо“ на някои от най-редовните участници в близкото и далечно минало. 

Весели празници и успех в битката с празничната трапеза и придружаващите я напитки! 
 
Драги приятели, статията подготви един от най-големите тактици и тенис анализатори Николай Дафовски, а ние искрено му благодарим за отделеното време и интересното перо. 

Share Now

Related Post

Leave us a reply