Стефан Шопов стана 22-ият „Мастърс“ шампион, Плешков победител за сезона

Стефан Шопов стана 22-ият „Мастърс“ шампион от любителските турнири на „Диана“, а Георги Плешков стана 23-ият шампион на сезона за вече 11 години битките по кортовете на комплекса.

Русенският гепард Стефан тръгна много трудно в турнира и можеше да отпадне в груповата фаза, но след това набра скорост и беше непоклатим в последните мачове, а на финала надигра Здравец Първомайски с 6-2. Това е втора негова „Мастърс“ титла след спечелената през лятото на 2020 г. срещу Едиз Батран и така вече балансът му във финалите на най-престижния турнир за сезона е две победи и две загуби, тъй като първите му опити през 2017 и 2018 г. бяха неуспешни.
По всички мнения това трябваше да е най-оспорваният „Мастърс“ от всички проведени. Силите бяха изключително изравнени и нямаше никаква насока кой ще спечели. Единствено бегло се прокрадваше усещането, че късната заявка на Шопов може да промени интригата и той да покаже тениса си отпреди, но въпросителните около формата му бяха големи, плюс, че нивото сред аматьорите допълнително се е вдигнало.

В група „А“ Георги Плешков излезе без проблеми с три победи от групата, като в един от мачовете игра тайбрек срещу Николай Недев, който също се представи много силно. Във втората група се оказа, че впоследствие ще бъдат двамата финалисти. Здравец Първомайски ужили с 6-1 Шопов в първи мач за деня, а след това Русенският Рафа победи много трудно със 7-5 Чавдар Михайлов, за да си отвори вратата към елиминациите.

В група „В“ Алекнсадър Огойски беше много стабилен и взе три победи, а Киро Стоянов грабна втората позиция и излезе от трудната група.

В група „Д“ Георги Георгиев – Пърси победи всички в трудни мачове, а изненадата беше отпадането на Боян Петков, който имаше няколко титли този сезон.


В четвъртфиналите започваше и истинската битка. Първият спукал гума беше Георги Плешков. С много премерена игра, изобилие от изненадващи излизания на мрежата Станислав Георгиев – Стаката напълно го надигра в този мач и спечели с 6-2.

Здравец Първомайски премина на шпалир, тъй като Киро Стоянов се отказа заради проблем.

Ники Недев успя да спре устрема на Пърси след тежък мач и 6-4, а Александър Огойски, който беше набрал силна инерция, загуби 2-6 от най-каления в такива мачове Стефан Шопов.

В полуфиналите Стаката продължи да натиска педалите и искаше още победи. Умората и вдигнатото процентно ниво на Здравец Първомайски обаче го спряха. Приел много насериозно тениса, Здравец отново беше много стабилен и сигурен във важни ситуации и разпределяше голяма част от разиграванията си с левачката, което му донесе скъпоценно 6-4.

В другия полуфинал Стефан отново бе изключително ясен и спечели срещу вече поуморения Недев с 6-1 в мач без интрига.

Финалът се игра вече на включено осветление и по-бавни кортове, а там Стефан е още по-силен. Чувствайки се супер комфортно със своя бекхенд, той нямаше притеснения от левичарския форхенд, с който трябваше да се спрява. В крайна сметка Шопов спечели с 6-2 и в един много интересен ден, започнал трудно, но после в елиминациите беше тотален хегемон.

„Най-трудният ми мач, беше първият. Не бях играл реално от 2 седмици в Русе. Тук условията са по-бързи и топката отскача по-високо. Трябваше да се нагодя, но въпреки първата загуба, усещах че ми трябва още съвсем малко. Най-интересното е, че дори не знаех кога е мастърса и нямаше да играя. Записах се като на шега, нямах някакви очаквания. Всички играеха редовно и знам, че са вдигнали нивото много. На финала ми помогна много физическата подготовка и това, че се игра късно вечер. Тогава имам повече енергия понеже е по-хладно и също условията наподобяват тези в Русе“, заяви след титлата Стефан.

Победителят за сезона заслужено стана Георги Плешков с 436 точки. Ранглистата беше много оспорвана, но Плешков спечели четири титли от оказалия се кратък летен сезон заради многото дъждове. Негов подгластник е Боян Петков, който също показа голямо израстване, а трети след титлата си с точно 333 точки се класира Стефан Шопов.

„Направих силна втора половина на сезона, защото до август месец имах много пътувания. Постепенно влязох в ритъм и спечелих няколко много тежки турнира на 30+ градуса срещу стабилни играчи, които почти не грешат. За съжаление имаше много дъждовни дни и няколко турнира не можаха да се проведат. Така и не успяхме да се срещнем на корта през целия сезон с Боян, който остана втори в ранглистата“, коментира изминалите месеци Георги Плешков.

Традицията продължава и тази година и ТК „Диана“ ще награди победителите както следва. Победителят за сезона ще играе целия зимен летен сезон безплатно, а спечелилият „Мастърс“ турнира получава 50% отстъпка.

Сега предстоят две седмици почивка до вдигането на балоните и зимният сезон, който по традиция е наситен с много зрелищни мачове започва.

ТК „Диана“ поздравява и благодари на всички, които играха това лято и ви очаква през новия сезон още по-мотивирани за тази велика игра.

Всички мачове можете да видите ТУК
Пълната ранглиста можете да видите ТУК

АЛЕЯ НА СЛАВАТА:

„Мастърс“ шампиони

Лято 2022 – Стефан Шопов – Здравец Първомайски 6-2

Зима 2021 – Радослав Владимиров – Владислав Искренов 6-1

Лято 2021 – Владислав Искренов – Флорин Джорджиу 6-2 (повече ТУК)
 
Зима 2020 – Милен Германов – Трифон Стефанов 6-3 
 
Лято 2020  Стефан Шопов – Едиз Батран 6-2 (повече ТУК
 
Зима 2019 – Не се провежда – Covid19 
 
Лято 2019 – Милен Германов – Мирослав Недевски 7-6 (повече ТУК
 
Зима 2018 – Милен Германов – Стефан Шопов 6-2 (повече ТУК
 
Лято 2018 – Милен Германов – Стефан Шопов 7-5 (повече ТУК
 
Зима 2017 – Радослав Владимиров – Петър Иванов 6-2 (повече ТУК
 
Лято 2017 – Милен Германов – Петър Иванов 6-2 (повече ТУК
 
Зима 2016 – Атанас Маринов – Едиз Батран 6-1 (повече ТУК
 
Лято 2016 – Едиз Батран – Латин Латинчев 6-3 (повече ТУК
 
Зима 2015 – Теодор Венков – Милен Германов 6-1 (повече ТУК
 
Лято 2015 – Милен Германов – Калин Кънчев 6-3 (повече ТУК
 
Зима 2014 – Мартин Михайлов – Теодор Венков 6-4 (повече ТУК
 
Лято 2014 – Теодор Венков – Калин Кънчев 6-0 (повече ТУК
 
Зима 2013 – Радослав Владимиров – Милен Германов 6-1 (повече ТУК
 
Лято 2013 – Милен Германов – Теодор Венков 6-1 (повече ТУК
 
Зима 2012 – Станислав Савев – Милен Германов 7-6 (повече ТУК
 
Лято 2012 – Емил Велчев – Васил Пенчев 6-4 
 
Зима 2011 – Емил Велчев – Асен Георгиев 6-1 
 
Лято 2011 – Милен Германов – Валентин Желев 6-0

Сезонни победители:

Лято 2022 – Георги Плешков

Зима 2021 – Радослав Владимиров

Лято 2021 – Джиурджи Флорин 

Зима 2020 – Трифон Стефанов 

Лято 2020 – Кирил Стоянов 

Зима 2019 – Милен Германов 

Лято 2019 – Кирил Стоянов 

Зима 2018 – Милен Германов 

Лято 2018 – Стефан Шопов 

Зима 2017 – Петър Иванов 

Лято 2017 – Петър Иванов 

Зима 2016 – Калин Кънчев 

Лято 2016 – Петър Иванов 

Зима 2015 – Едиз Батран 

Лято 2015 – Петър Иванов 

Зима 2014 – Теодор Венков 

Лято 2014 – Милен Германов 

Зима 2013 – Радослав Владимиров 

Лято 2013 – Милен Германов 

Зима 2012 – Станислав Савев 

Лято 2012 – Емил Велчев 

Зима 2011 – Емил Велчев  
 
Лято 2011 – Милен Германов  

Share Now

Related Post

Leave us a reply