Венков се качи на мастърс трона, Едиз Батран шампион на сезона

Теодор Венков е новият Мастърс шампион, а Едиз Батран шампионът в ранглистата на ТК „Диана“ за зимен сезон 2015/16 на най-силния любителски турнир по тенис в София.

Така завърши един голям период, изпълнен с много битки и предизвикателства, разнообразни шампиони и дълги недели, в които всеки изцеждаше максималното от себе си.

Това бе и десетото юбилейно издание на Мастърс турнира като както всяка изминала година нивото и тази бе още по-високо от предишното. Събраха се най-добрите 16 за зимата и дадоха всичко от себе си, за да стигнат максимално напред. Интересни мачове в групите изобщо не липсваха и всички фаворити минаха своите рубикони.

И така започваме обзора на турнира с група А или така наречената от самите участници група „Плевен“, която откри Мастърса. Оказа се, че „Диана“ трябва да събере трима от най-добрите тенисисти на известния български град, за да премерят сили и да се види кой кого е. Още в първия мач дербито бе на ниво – Любо Маринов срещу Пепи Иванов – Санторото. За пореден път обаче Иванов намери начин да се справи с агресивния форхенд на Любо и при 5-4 използва своя момент, за да пробие не без помощта и на последния, който показа нестабилност в този момент. Дойде ред обаче да се намеси и Станислав Иванов – Стамбата. Във страхотен мач от 0-3 той направи пълен ремонт 6-3 на Санторото. Това бе изключително изненадващ обрат предвид, че когато единственият неемигрирал от епично бранилия се пет месеца в Руско-турската война български град Пепи, бе изненадан в засада от своя бивш съгражданин.

Любо Маринов обаче пък в кървава битка надмогна Станислав 7-5 и така ситуацията стана супер интересна. Четвъртият в групата Ясен Чорбаджийски нямаше ден и показа слабо представяне срещу всички, но на него се отреди задачата да реши кой ще продължи напред. Той бе взел по един гейм в първите си два мача със Станислав и Любо и сега от развоя на двубоя му със Санторото зависеше всичко. Нямаше грешка обаче в този момент за плевенския Дон Кихот – 6-0 и той излезе втори в групата за сметка на третия в ранглистата на „Диана“ Любо Маринов. Първи стана Станислав Иванов.

В група „Б“ жребият постави Калин Кънчев и Теодор Венков в една четворка. Другите двама участници бяха Орлин Златарски и Станислав Георгиев – Хотдога. Интересното обаче в случая е, че надмощието на лидерите съвсем не беше толкова доминиращо. Венков започна бавно турнира, но и Стаката се постара максимално това да се случи. Изненадващо Георгиев стигна до 4-4, като напомни за летния Мастърс, когато по същия начин бе на път да изненада Санторото, след което Венков показа рутина и опит и си спечели мача 6-4. Калин Кънчев пък надигра първо 6-2, агресора Златарски, но мачът не беше толкова лесен и особено първите 6 гейма бяха много завързани. Още по-сериозни проблеми пък имаше устремилия се към шампионската титла при мача си с Хотдога. Дефанзивната тактика с остри изненадващи атаки, даде резултат и аутсайдерът поведе 4-1 на Кънчев, преди той да направи пълен обрат. Венков също не победи толкова лесно Златарски и затвори мача с 6-4. В двубоя за първото място Калин имаше много сериозна нужда от точки заради битката си с Едиз за върха в ранглистата.

В третата група нещата изглеждаха най-интересни и равностойни. Фаворит си беше Милен Германов, но липсата на игра последните седмици и загубата на формата предвещаваха драми и неизвестни в битките със Стефан Шопов, гърка Никос и пернишкия експерт Чавдар Иванов. В общи линии нещата донякъде се получиха, макар че изненади все пак нямаше. Германеца отново се оказа в центъра на драматични събития заради основния си проблем да пази концентрация дълго време.

В първия си мач с Никос няколкократният Мастърс шампион бе колеблив, но въпреки това поведе с 4-1, за да профука пет мачбола при 5-3 и 5-4 преди все пак да си затвори мача – 6-4. В другия мач Стефан Шопов изглеждаше сериозно затруднен от смъртоносния слайс на Чочо Иванов, но все пак много по-доброто движение по корта му донесе и повече позитиви като в крайна сметка той надигра с 6-3 Иванов в първия им двубой досега.

Втората задача на Германов бе да се справи с Чочо Иванов. Страдайки от умната тактика с много слайс на Иванов и търсейки път към старата си форма, Милен беше на прага да изпусне мача си, губейки 1-4 и 0-30. Тогава обаче той се събра, спечели подаването си и в типично свой стил след това докара нещата до 5-4 40-15 в своя полза с далеч по-агресивна игра. Два мачбола обаче отидоха на вятъра. Последва нов пробив и нови три поредни мачбола. Невероятен спад обаче, белязан от четири двойни грешки, вкара мача в тайбрек, за което Германеца носеше цялата вина и нерви от пропуснатите шансове на гърба си. Все пак в тайбрека той бе безкомпромисен и със седем поредни точки спечели 7-1.

Batran.jpg

За разлика от предишния си мач с Никос, който беше много труден за Стефан, този път русенския гепард изяде противника си. Шопов не позволи никакви спадове и приключи бързо срещата си 6-2.

Оставаше дербито за първото място, което щеше да реши и кой ще играе с Венков и кой с Кънчев на четвъртфиналите. Въпреки че самият Милен определени Шопов като лек фаворит, това не се оказа вярно. Германов доминираше през целия мач и не даде шанс на Стефан да се почувства в свои води, като от самото началото непрестанно го атакуваше и водеше играта, а резултатът в крайна сметка бе 6-3.

Остана и последната група, където най-големият съжаляващ ще е Камен Новиков. Едиз Батран, Себ Кочнари, Латин Латинчев и Новиков оформяха интересна сплав от различни стилове, физики и години. Батран потегли адски трудно.

Латин и Камен изиграха вдъхновяващ двубой още в първия мач. 12 гейма без пробиви и стабилни разигравания докараха нещата до тайбрек. Там обаче Камен не игра на максимума си и натисна спирачката, а сгрешените смачове допълнително направиха разликата в полза на Латин.

Батран, за който досега Себ Кочнари бе черна котка, влезе стабилно в първия си мач и лека полека сломи лифта на англичанина – 6-3.

Двете седмици липса на тенис заради вирус се оказаха сериозен проблем за Едиз обаче, а Новиков само това чакаше, за да разгърне потенциала си. С хубава игра и доста завършващи удари юристът бе на косъм да приключи делото си, но обрат в последните секунди в стил „Време да убиваш“ на Гришам обърна целия турнир за него. Новиков не толкова изненадващо предвид хубава си игра от началото на деня поведе с 5-2 и 40-15. Тогава обаче той направи непростима грешка в близост до мрежата, която обърна мача в друга посока. След двата пропуснати шанса Едиз набра скорост, усети колебанието в противника и взе всички останали геймове до края.

Така дербито за първото място бе между Едиз и Латин. Имаше и интересен момент с това, че
вторият в класирането отиваше при Пепи Иванов, докато първият на по-лесния поне на книга Станислав Иванов. Мачът обаче бе феърплей. Латин поведе в началото, но Батран обърна до 6-4 и спечели своята група, а шансовете му да спечели ранглистата нараснаха неимоверно предвид загубата на Калин Кънчев в групата.

Себ Кочнари пък победи в мач без значение Новиков 6-3 в последния двубой.

След 5 часа битки, сметки и размествания дойде ред и на елиминационната фаза.

Осем участника, четири мача. Станислав Иванов – Латин Латинчев,Теодор Венков – Стефан Шопов, Милен Германов – Калин Кънчев и Едиз Батран – Пепи Иванов на ниво Мастърс. Какво повече можеше да се иска.

Първият мач не предложи очаквания сценарий. Латин Латинчев не допусна абсолютно никакви колебания и надигра с 6-1 Стамбата. Така той взе реванш за загубата 5-7 в летния Мастърс. Това бе и първи полуфинал на ниво Мастърс в любителската кариера на Латин, който демонстрира супер форма и невероятен бекхенд с една ръка.

Венков – Шопов също бе адски бърз мач. Разтежение в адуктора спря Стефан да се бори и той загуби експресно 0-6.

В третия мач зарядът бе много интересен. Калин играеше за шампионската купа, а Милен искаше отново да пребори конкуренцията и да се промъкне до финала. На книга Кънчев бе фаворит, след четирите си титли тази зима, но Германеца за пореден път показа, че е играч за големи турнири и безапелационно се справи със своя съперник, контролирайки разиграванията със солидна игра от дъното на корта 6-2, което означаваше, че новият шампион става Едиз. Калин пък загуби финала на последния Мастърс именно пак от Милен и сега за втори пореден път бе отстранен по подобен начин.

Самият Едиз пък на моменти повече следеше мача на съседния корт, отколкото своя. Взимането на шампионската титла сякаш донякъде смъкна в него мотивацията. Това разбира се не бива да омаловажава победата на Пепи Санторото. Последният прояви страхотно мъжество. Водеше с един гейм през целия мач и при 5-4 стовари тежък удар върху Батран, за да затвори срещата и отново да стигне до полуфинал при второто си мастърс участие.

И така Германов – Латинчев и Венков – Иванов отредиха битките в елиминационната фаза.

Умората вече си казваше своята дума, след като бяха минали над 8 часа от началото на турнира. Логично Латин Латинчев нямаше как да е свеж в този момент, а Милен играеше своя трети мач без почивка. В началото Латинчев тръгна силно, сервираше добре и постави в защита Германеца. Все пак обаче повечето рутина, физическата подготовка в Алпите и положителният баланс в преките двубои даде на Германов увереността, че въпреки мини кризата, в която се намираше, мачът няма да бъде изпуснат. Така и стана. Постепенно устремът на Латин бе укротен, а след това Германеца хвана юздите на мача и го затвори с 6-3.

venkov___batran2.jpg

Теодор пък имаше епизодични проблеми с Пепи Иванов. Мачът бе на много високо ниво, но Венков показа супер класа. Той поведе 2-0, Санторото изравни 2-2 и тогава се прокрадна мисълта, че може и се получи гладиаторска битка. Въпреки оспорваните геймове, нещата не се получиха по този начин. Класата на Теодор си каза думата и той победи с 6-2.

Така, най-закономерен на фона на представянето бе именно финалът между Германов и Венков. И двамата доказаха, че най-много заслужават да стигнат до тази фаза, а Мастърс турнирът винаги е бил предизвикателство за психика, класа и готовност за голяма битка.

Въпреки надеждите на мнозина, че Германеца има оръжията да спре несломимия Венков и да стане един грандиозен финал, това не се получи. Теодор поведе 5-0. Като скачени съдове високият левъл в нивото на Венков доведе до ниско в нивото на съперника. При този резултат последва леко събуждане от страна на Германов. Той смени плана си от началото, започна да играе повече слайс, да рискува втория сервис и това донесе частичен успех. Милен намали резултата до 2-5 и имаше няколко точки за 3-5, но в този момент Венков усети, че не бива повече да допуска приближаване и даде всичко от себе си да затвори мача още в този гейм, което и направи – 6-2.

Така закономерно Теодор стана Мастърс шампион за втори път. Преди три години именно Германов спря Венков в тази фаза, после той загуби от Мартин Михайлов преди да спечели първия си такъв трофей, побеждавайки Калин Кънчев, а сега направи това и за втори път.

Мастърс шампионът получи ваучер за 100 лв от веригата Wilson, а победителят в ранглистата ваучер за 5- лв.

mmmasters_final.jpg

С провелия се зимен сезон измина още една година в лудите турнири на „Диана“, които ни обединяват, мотивират да напредваме и дават база да атакуваме другите любителски турнири. Лятото и хубавото време са на прага, а както знаем, тогава тенисът е в изобилие.

Очаква ни един незабравим летен сезон с любимата схема за отпадналите, много тенис, барбекю и бира.

Турнирите се завръщат отново по всяка вероятност на 17 април, когато откриваме летния сезон.

Можете да видите много интервюта от турнира във фейсбук страницата Sofia Tennis Challenge.

Очаквайте скоро и крайната ранглиста.

До нови срещи.

Share Now

Related Post

Leave us a reply