Хаджижеков е новият шампион в ”Мастърс” епопеите на “Диана”

Марк Хаджижеков е новият шампион в ”Мастърс” епопеите на “Диана”. Георги Плешков пък стана шампион на сезона, макар че трябваше до последно да следи ситуацията, за да не бъде изпреварен. 

Винаги в края на сезона се задава най-драматичният турнир, който дава и най-много точки. Напрежението около него е толкова голямо, че той придоби тежест на турнир от “Голям шлем” за мащабите на нашите любителски хоризонти.  

След 23 “Мастърс” издания и 11 човека, които са успявали да спечелят титлите, Марк стана 12-ият, и то съвсем заслужено. Това лято той нямаше конкуренцията на най-силните си опоненти, но въпреки това победите му изобщо не трябва да бъдат омаловажени. Марк се справи блестящо и даде общо пет гейма по пътя към титлата като три от тях бяха във финала. В него достоен съперник бе Киро Стоянов. Неустоимият Чичо Киро даде всичко от себе си да направи немислимото и да спечели ранглистата и епичният финален сблъсък, но не успя, което му отреди две втори места. Математиката бе такава, че само победа в последния турнир можеше да го изкара и на първо място в ранглистата, но във финала Стоянов загуби с 3-6 от Марк.  Все пак това трябва да е успех за него, тъй като досега той не бе достигал до такава фаза. Хаджижеков пък донякъде компенсира болезнената загуба от зимния „Мастърс“, като веднага взе поправителен.

 
Георги Плешков пък е новият шампион на сезона. Лека сянка върху “Мастърс” изданието хвърли това, че той не можа да участва поради важни ангажименти, за да оспори може би доминацията на Марк тази неделя, но все пак сподели, че е много доволен от спечелената титла, която ще му даде правото да играе безплатно на всичките зимни турнири. Марк също получава финансов стимул от 50% отстъпка от таксата. Относно ранглистата е важно да се спомене, че Плешков спечели със само 27 точки аванс през Киро Стоянов. Именно Чичо Киро пръв спечели турнир това лято, но после загуби два финала, докато Плешков спечели пет титли и загуби веднъж от Марк Хаджижеков. Именно този финал даваше надежди, че може Марк може да срещне проблеми, тъй като тогава не постигна лесна победа, но както споменахме, победителят в ранглистата не участва. Интересна статистика е също, че Плешков само за едно лято направи повече титли, отколкото всички си участия на „Диана“ досега, а те са от много години, което показва прогреса му.

Крайната ранглиста вижте ТУК

В груповата фаза имаше доста интересни мачове и много равностойни групи, но само в една група се получи така наречената “въртележка” и класиралите се на четвъртфиналите трябваше да бъдат определени след засичане на коефициенти от спечелени и загубени геймове.  

В група “А” водач бе един от най-постоянните “Мастърс” участници последните години – Павел Йорданов – Пако. Той обаче не можа да премине напред. Пако загуби срещите си със Ивайло Величков и Здравец Първомайски и именно последните двама се класираха напред. Последният участник Делян Кирилов също записа победа, но тя не му помогна за класиране.

Резултати
Здравец Първомайски 3-6 Делян Кирилов 
Павел Йорданов 1-6 Ивайло Величков 
Павел Йорданов 6-0 Делян Кирилов 
Здравец Първомайски 6-4 Ивайло Величков 
Павел Йорданов 2-6 Здравец Първомайски 
Делян Кирилов 2-6 Ивайло Величков 

В група “Б” бяха Чичо Киро, опитният играч Алекс Китов, и новото талантливо лице Мартин Маринов под знаменателя на супер опитния Иван Златков. Именно Златков обаче записа три загуби, но другите трима по две победи и загуба. Коефициентът накрая показа, че Чичо Киро и Алекс Китов ще продължат напред.  

Резултати
Иван Златков 6-7 Мартин Маринов 
Иван Златков 0-6 Кирил Стоянов 
Алекс Китов 4-6 Мартин Маринов 
Кирил Стоянов 6-2 Мартин Маринов 
Алекс Китов 6-1 Иван Златков 
Алекс Китов 6-3 Кирил Стоянов 

Трета група изглеждаше като най-оспорвана. Четири остриета, които към момента показват доста равностойно ниво. Там беше и най-дългият мач в турнира, когато Стефчо Аврамов обърна Ники Дафовски от 3-5 30-30 до 7-5 и за почти два часа двамата стартираха повече от ударно “Мастърс” надпреварата.  


Резултати
Стефан Аврамов 7-5 Николай Дафовски 
Стефан Станев 7-5 Мартин Михайлов 
Стефан Станев 6-1 Стефан Аврамов 
Мартин Михайлов 6-2 Николай Дафовски  
Стефан Аврамов 6-4 Мартин Михайлов 
Стефан Станев 3-6 Николай Дафовски 

В последната група Марк даде само два гейма на участниците, макар че в една от срещите спаси 10-12 брейкбола на Мартин Дамянов. Поздравления обаче за младеещата Елена Андонова, която се класира в 16-ката и може да изненада всеки, ако само една идея я подцени. Решаващ в последната група бе мачът между Ивайло Боджаков и Мартин Дамянов. Бившият футболист Дамянов спечели битката след 6-3.  

Резултати
Ивайло Боджаков 36 Мартин Дамянов 
Марк Хаджижеков 61 Елена Андонова 
Ивайло Боджаков 63 Елена Андонова 
Мартин Дамянов 06 Марк Хаджижеков 
Мартин Дамянов 62 Елена Андонова 
Марк Хаджижеков 61 Ивайло Боджаков
 


 
И така четвъртфиналите вече уплътниха още повече равностойните мачове. Такива обаче бяха само в горната половина. Марто Дамянов водеше с 4-1 на Иво Величков, но хитрият физик направи 4-4. След това обаче повече свежест отново промени тенденцията и Дамянов стигна до полуфиналите при първото си участие след 6-4. 
 
Чичо Киро изигра труден мач със Стефчо Аврамов, който затвърди впечатлението, че определено е вдигнал нивото си. Все пак опитният тореадор взе мача с 6-4, но изразходва сили, които трябваше да пести.  

В третия четвъртфинал Марк Хаджижеков срещна Здравец Първомайски. Няма какво много да се говори за този мач, който свърши 6-0, но първата точка на своя сметка Здравец спечели, когато вече губеше 0-3 и 0-40.  

Последната среща от тази фаза не се игра, защото Алекс Китов имаше проблем, който не му позволи да играе.  

В полуфиналите Чичо Киро летеше и направо разсипа младия, супер подвижен и бърз Марто Дамянов. Той водеше с 5-0, но затвори срещата с 6-2. Марк пък дори не даде гейм на Стефан Станев.  

Във финала Марк си беше супер сериозен фаворит, но надеждата все пак блестеше леко. При победа Чичо Киро правеше дабъл – титла за сезона и “Мастърс”, което се е отдавало на адски малко играчи. При 2-1 Марк направи пробив и това допълнително му даде спокойствие. В крайна сметка след 6-3 той вдигна голямата купа, придружен от своя най-голям фен Влади Искренов и облечения в костюм и изглеждащ повече като турнирен директор отколкото играч Георги Плешков.  

Така завърши още едно лято на “Диана”. Турнирите тази година бяха с по-малък състав участници, но от зимата стартират много сериозни премеждия, когато нивото рязко се вдига и ви очакваме отново на дианабадските арени в долината на река Новачица. 

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ:

Към повечето резултати можете да видите и прикачени статии

Лято 2023 – Марк Хаджижеков – Кирил Стоянов 6-3

Зима 2022 – Боян Петков – Марк Хаджижеков 6-3 (повече информация ТУК)

Лято 2022 – Стефан Шопов – Здравец Първомайски 6-2 (повече информация ТУК)

Зима 2021 – Радослав Владимиров – Владислав Искренов 6-1

Лято 2021 – Владислав Искренов – Флорин Джорджиу 6-2 (повече ТУК)

Зима 2020 – Милен Германов – Трифон Стефанов 6-3 

Лято 2020  Стефан Шопов – Едиз Батран 6-2 (повече ТУК

Зима 2019 – Не се провежда – Covid19 

Лято 2019 – Милен Германов – Мирослав Недевски 7-6 (повече ТУК

Зима 2018 – Милен Германов – Стефан Шопов 6-2 (повече ТУК

Лято 2018 – Милен Германов – Стефан Шопов 7-5 (повече ТУК

Зима 2017 – Радослав Владимиров – Петър Иванов 6-2 (повече ТУК

Лято 2017 – Милен Германов – Петър Иванов 6-2 (повече ТУК

Зима 2016 – Атанас Маринов – Едиз Батран 6-1 (повече ТУК

Лято 2016 – Едиз Батран – Латин Латинчев 6-3 (повече ТУК

Зима 2015 – Теодор Венков – Милен Германов 6-1 (повече ТУК

Лято 2015 – Милен Германов – Калин Кънчев 6-3 (повече ТУК

Зима 2014 – Мартин Михайлов – Теодор Венков 6-4 (повече ТУК

Лято 2014 – Теодор Венков – Калин Кънчев 6-0 (повече ТУК

Зима 2013 – Радослав Владимиров – Милен Германов 6-1 (повече ТУК

Лято 2013 – Милен Германов – Теодор Венков 6-1 (повече ТУК

Зима 2012 – Станислав Савев – Милен Германов 7-6 (повече ТУК

Лято 2012 – Емил Велчев – Васил Пенчев 6-4 

Зима 2011 – Емил Велчев – Асен Георгиев 6-1 

Лято 2011 – Милен Германов – Валентин Желев 6-0


Победителите в ранглистата:

Лято 2023 – Георги Плешков

Зима 2022 – Марк Хаджижеков

Лято 2022 – Георги Плешков

Зима 2021 – Радослав Владимиров

Лято 2021 – Джиурджи Флорин 

Зима 2020 – Трифон Стефанов 

Лято 2020 – Кирил Стоянов 

Зима 2019 – Милен Германов 

Лято 2019 – Кирил Стоянов 

Зима 2018 – Милен Германов 

Лято 2018 – Стефан Шопов 

Зима 2017 – Петър Иванов 

Лято 2017 – Петър Иванов 

Зима 2016 – Калин Кънчев 

Лято 2016 – Петър Иванов 

Зима 2015 – Едиз Батран 

Лято 2015 – Петър Иванов 

Зима 2014 – Теодор Венков 

Лято 2014 – Милен Германов 

Зима 2013 – Радослав Владимиров 

Лято 2013 – Милен Германов 

Зима 2012 – Станислав Савев 

Лято 2012 – Емил Велчев 

Зима 2011 – Емил Велчев  
 
Лято 2011 – Милен Германов  

Share Now

Related Post

Leave us a reply