Алекс Донски: Показах на противниците, че ще стоя до края на корта и няма лесно да се отърват от мен

Александър Донски от ТК „Диана“ спечели титлата от държавното лично първенство за мъже на закрито. Във финалната среща Донски победи Александър Лазов  с 3-6, 6-3, 6-4. По този начин той защити титлата от предната година на държавното първенство в зала и получи право на участие в основната схема на турнира от сериите АТП 250 „DIEMA XTRA Sofia Open 2018“. За да триумфира с първото място, Алекс последователно победи Златан Палазов, Александър Лазаров, Васил Младенов и Александър Лазов.

Донски е на 19 години, роден е в САЩ, израснал е в Канада, а от 2016-а се състезава за България. Донски даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

 

– Честита титла. Как се чувстваш след този успех?
– Много съм доволен. Малко не очаквах, че ще успея да победя Лазов, но се борих здраво и нещата се получиха. Добре сервирах, следвах плана, който бяхме направили с треньора и успях.

a.donski

– Направи три поредни обрата срещу Лазаров, Младенов и Лазов. Кой мач беше най-трудният?
–  И трите мача бяха много трудни – и физически, и психически. Показах на противниците, че ще стоя до края на корта и няма лесно да се отърват от мен. Нещата се получиха позитивно за мен накрая.

– Миналата година отново спечели титлата в зала. Каква е разликата за теб?
– В този турнир сега участваха всичките най-добри тенисисти на България с изключение само на Димитър Кузманов. Аз съм много доволен, че успях да се справя. Също така имах много труден жребий. Трябваше да победя Лазаров, който е страхотен играч. След това Васко Младенов, който е шампион на открито и накрая на финала поставения под №1 Лазов. Със сигурност си вдигнах нивото от миналата година до сега. Тренирам много целенасочено с моя треньор. Лека полека нещата се получават и резултатите идват. Трябва да гледам напред и да продължавам да работя здраво.

a.donski 2

– Предстои ти участие на първия ти ATP турнир в кариерата. Имаш ли някакви притеснения преди АТП 250 „DIEMA XTRA Sofia Open 2018“?
– Много съм доволен, че ще бъда сред най-добрите и ще дам всичко от себе си. Ще опитам да се уча от най-добрите в света, да ги питам за съвети, за неща, които могат да помогнат за кариерата ми.

– Намираш се в период, в който преминаваш от юношеския към мъжкия тенис. Много ли е трудно?
– Да, миналата година ми беше първата като професионалист и беше много трудно. Трябваше да изиграя 25 турнира, за да спечеля първата си точка. Нещата се получаваха бавно, но това е нормално. Спечелването на първи точки е винаги най-трудно. Вече имам две и играта ми се подобрява. Трябва да продължа да работя и съм сигурен, че резултатите ще дойдат, ако нивото ми постоянно се вдига. Това е най-важното – да се развивам като тенисист, а резултатите не са толкова важни за мен в този момент. В първите няколко години със сигурност ще ми бъде трудно, но трябва да продължавам да се развивам и да не се предавам.

a.donski 3

– Коя е любимата ти настилка? Изглежда твърдата настилка, на която се игра държавното първенство, ти приляга много добре?
– Да, тази ми е най-любимата настилка. На клей също играя добре. По принцип тренирам предимно на клей настилка в ТК „Диана“. С треньора ми опитваме да развием една по остра игра. Силен сервис, да се използва много форхенда, когато е възможно да излизам на мрежата. Опитвам да стана и физически по-издържлив. Имам технически да работя върху много неща. Всичко друго е в главата, да имам концентрация.

– С кой треньор работиш в момента?
– Треньор ми е Иво Величков в ТК „Диана“. Вече работя с този екип от една година и мисля, че нещата се получават много добре. Величков има добра визия за играта ми и съм съгласен със съветите, които ми дава. Този резултат е признак, че нещата вървят добре.

a.donski 4

–  На какви турнири смяташ да наблегнеш след АТП 250 „DIEMA XTRA Sofia Open 2018“?
– Идеята е тази година да се опитам да играя повече на твърд корт. Основната ми цел е да си подобря тениса, но все пак и да постигна някакви резултати.

– Свикна ли с живота в България?
– Да, трябва да опитам още малко да подобря българския език, защото в Канада почти не съм го говорил. Все пак имам подобрение, защото преди не можех да говоря въобще на български. Много ми харесва в България, храната ми допада. Аз живея при баба ми, което е страхотно. Мисля да остана да живея в България за още много дълго време.

Share Now

Related Post

Leave us a reply