Четири турнира и четири шампиона в старта на зимния сезон

Зимният сезон на „Диана“ започна много интересно. Четири турнира и четири различни шампиона. Последният е Светослав Козалиев, който абсолютно заслужено вчера спечели състезанието на клуба, след като победи на финала Асен Георгиев с 6-3.

Интересното също така е, че ако на финалния АТР Мастърс в Лондон триумфира бекхендът с една ръка, който се смяташе за отживелица (трима играчи на полуфиналите и двама финалисти), то на „Диана“ има и по-интересна статистика. От четирите издания, три пъти левичари стават шампиони. От тях двама играят с една ръка, един с дясна, а един играе както му дойде и неопределен. След първия турнир – спечелен от Милен Германов, последваха три титли на Любен Попов, Краси Алексиев и Козалиев.

Вчерашният отново изпълни схемата, която вече е лимитирана до 32-ма души, а 9 останаха за съжаление резерви. Още в първи кръг имаше два много интересни срещи. Камен Новиков, подпомогнат от цветущия си речник, надигра със 7-6 тихия грък Стефанос Димопулос.

В други дерби, надъханият за победи и прогрес Павел Йорданов – Пако, се върна от 1-5 срещу друг прогресиращ играч – Ники Дафовски, до 5-5, но не успя да направи пълен обрат и след това Дафовски, с два извадени мъдреца и глад от няколко дни, показа на Принца на Сеславци как трябва да се бори и спечели следващите два гейма за 7-5. По-късно Дафовски взе скалпа и на Новиков след 6-3, за да играе с Милен Германов на четвъртфиналите, където загуби огледално, макар че игра добре и водеше с 3-2.

Георги Плешков пък водеше 4-2 на бъдещия шампион Светослав Козалиев, но не успя да поддържа агресивния стил на игра и тотално промени подхода си в следващите геймове. Това даде повече възможност и на Козалиев да стабилизира играта си и той стигна до тайбрек, в който беше далеч по-спокойния.

Латин Латинчев, който беше подобрил физическата си форма, подпечата този факт с една галантна победа над много сериозен опонент. Лаци направи 6-3 на Стефан Шопов и така суходолското Гризли прати русенския Гепард вкъщи, след стабилна и агресивна игра от всички позиции. След това обаче физическият арсенал беше логично намалял и супер киборгът Асен Георгиев си взе победата над Латин в четвъртфинала – 6-3.

Атрактивният Веско Димитров загуби 4-6 от Асен Георгиев, но водеше 2-0 и остави много приятни  впечатления с разнообразния си стил и изключително въртеливия и бавен втори сервис, който обаче му позволява да затвори мрежата преди противника да е отиграл топката и да го постави в неочакван нокдаун.

Майсторът на спорта Чичо Киро пък имаше сериозни проблеми с лифта на Вальо Бонев в осминафиналите. В късен етап на мача, той все пак показа рутината си и спечели със 7-5, но победата бе тежка и изстрадана.

Орлин Златарски, който е доста по-далеч от формата си в последните месеци, имаше важен мач на четвъртфиналите с Козалиев. Преди това докторът, постоянно приятно разсейван от своята приятелка целия ден, бе победил неподражаемите Здравец Първомайски и Тишо Желев с по 6-3. В срещата с Козалиев обаче дори компютърните модели на лаптопа, които някои зли езици твърдяха, че приятелката му използва на пейката до него, не помогнаха за победа. Златарски си бе бледо подобие на страшния агресор отпреди година и все още чакаме да върне оптималната си форма.

Другата не точно бомба, но сериозна изненада, бе загубата на Любен Попов от Киро Стоянов. Любен изглеждаше свеж и в пълна кондиция, но се оказа в много лош момент срещу летящия Чичо Киро. Затворил хвата си, по препоръка на личния си мениджър и треньор Нина Атанасова, той действаше клинично от форхенд на моменти, което Любен не очакваше, а и самият той не играеше най-добрия си тенис. В един важен гейм шампионът в лятната ранглиста поведе 4-2 и след това нямаше кой да го спре.

Полуфиналите бяха супер драматични. Светльо Козалиев губеше 3-5 и беше близо до още една загуба от Германеца, но този път криеше още някое асо в джоба. Милен играеше агресивно и си мислеше, че мачът не може да му се изплъзне, което бе много сериозна грешка. С постоянна игра, перфектно движение по корта и никакви подаръци, печатарят си знаеше работата и тайно подпечатваше още една победа, без още това да беше известно на противника. След 4-5, 5-5, 6-5, когато Милен се изправи неочаквано пред възможната загуба, мачът сякаш беше свирен, както се казва на жаргон и Светльо реализира още първата се създала възможност.

От другата страна двубоят бе дори още по-драматичен. Киро Стоянов и Асен се бяха хванали за гушите. Асен изпусна четири мачбола при 5-4, някои с брилянтни решения на Чичо Киро, някои с брилянтни грешки на Асенчо и в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него обаче изглеждащият далеч по-добре физически и известен като Варварина луд ихтиманец, показа спокойствие и прецизност, докато Чичо Киро не можа да задържи одухотвореността си от последните няколко гейма.

Във финала отново бе супер интересно, въпреки късния час. Козалиев в началото спаси няколко брейкбола, след което направи 3-1. Асен обаче се върна в мача и изравни, а след това не успя да направи нов пробив за 4-3. Това свали гарда и концентрацията му, Светльо успя да измъкне още един тежък гейм за 5-3 и накрая приключи Асен с още един нокдаун за победата 6-3.

Титлата изкара Козалиев на второ място само на 15 точки от лидера Германов.

Това е втора купа за него. Преди малко повече от три години Козалиев успя да победи със 7-5 Калин Кънчев в края на лятото. Освен това той има и не малко финали, един от които бе и в най-масовия турнир, който събра 46 души.

ТК „Диана“ му пожелава още много титли и постоянство.

Резултатите от турнира ТУК

Ранглистата ТУК

Записване за следващия турнир ТУК

* Поради желанието за участие на играчи и лимитираната схема от 32-ма души, ТК „Диана“ апелира към всички участници да не отсъстват от турнир, когато вече са се записили, защото така не дават възможност на други да играят. В неделя един участник не дойде и не предупреди никой, а според новите правила при още един такъв случай, ще му бъдат отнети 50 точки от ранглистата.

 

Share Now

Related Post

Leave us a reply