Русенският гепард излови всички и е новият „Мастърс“ шампион

Стефан Шопов е новият крал на „Диана“. Русенският гепард спечели със страхотна игра турнира и вече може да се нареди в Залата на славата на любителските турнири, които другата година ще направят юбилей от 10 години. В мача за титлата той надигра друг много опасен съперник – Едиз Батран с 6-2.

Шампион на сезона неостаряващия Майстор на спорта Кирил Стоянов. Чичо Киро даде отново урок на младото поколение как се играе тенис и напълно заслужено си прибра голямата купа у дома. Той спечели комфортно с почти 100 точки разлика. Крайната ранглиста за сезон „Лято 2020“ вижте ТУК

Заради Covid19 тази зима „Мастърс“ не се проведе и прекъсването беше повече от година. Друг интересен факт е, че при отсъствието на някои от претендентите, това издание беше изключително трудно за прогнозиране, тъй като всички групи бяха супер равностойни. Анкета в деня преди състезанието, даде Едиз Батран и Иво Величков с предимство пред останалите.

Стефан Шопов вече бе стигал два пъти до финал, но всеки път бе спиран от Милен Германов през календарната 2018 г. При третия си опит обаче той успя, като надигра победителя от 2016 г. Батран. За Едиз остава утехата, че той игра изключително тежки мачове още от първата среща и постепенно обезкървяван, накрая не можеше да предложи това, което трябваше, за да надиграе противник като Шопов.

„Много съм щастлив. Изключително много исках тази титла. Това пък се случи в деня, в който Рафа спечели 20 шлем, така че празникът днес е двоен. След два загубени финала, картите най-накрая се наредиха по правилния начин. Както във всяко нещо в живота, постоянството винаги се отплаща в дългосрочен план. Победата ми дава нови сили да продължа напред и да се наслаждавам на всичко, което правя“, заяви Стефан при награждаването.

Батран също бе доволен въпреки загубата: „Изкарах на корта двойно повече време от Стефан. Накрая нямах сили и играех пред почти пълно крампиране. Доволен съм от характера, който показах, но днес имах седем часа и половина престой на корта и това даде много силен ефект накрая“.

Победителят от 2016 г. бе в група с Кирил Стоянов – Чичо Киро, Боян Петков и Слав Славов. Абсолютно непоколебим, Чичо Киро грабна три победи – 6-2 над младите Слав и Боян и 6-3 над Едиз. Втори излезе именно Батран. В супер драма той надигра Слав Славов със 7-6 (6), след като губеше 0-4, а в тайбрека спаси и мачбол. Батран обаче обърна и Боян Петков 7-5, като и там губеше с 0-3.

В група „Б“ Стефан Шопов прелетя към четвъртфиналите с лесни три победи. До него се бяха наредили Станислав Иванов – Разглезеното айти, Георги Георгиев – Пърси и Иван Златков. Последният беше категоричен, че всички в тази група са под неговата класа и в един нормален свят би трябвало да ги надиграе без проблеми, но в крайна сметка краката му не мислеха така и бавното придвижване унищожи класата – три загуби за Златков – 2-6 от Разглезеното айти, 5-7 от Пърси и 3-6 от Гепарда. Логично в тази група борбата бе за второто място, където Станислав и Георги трябваше да излъчат втория. Науката обаче победи боговете и айтито пречупи Пърси с 6-3.

В група „В“ беше тишина. И не заради липса на емоции, а защото когато играе гризлито Латин Латинчев всичко мълчи и слуша свистенето на топката, гледайки невероятни кроскорт изпълнения от всички посоки. Латин и Миро Георгиев, известен от скоро с прякора Сляпото куче заради безкомпромисния слайс, който пуска за щяло и нещяло, имаха емоционален и важен първи мач. В тишината, прекъсвана само от ромона на Драгалевска река наблизо, суходолският крал се концентрира и изпълни плана за не много дълъг мач с повече разчупване на темпото и стовари на земята Сляпото куче след 6-3 и липса на драми. В тази група останалите двама участника бяха Николай Дафовски – Мислителя и Павел Йорданов – Животното. Дафовски, който не спря да тича цяла година в парка, нямаше решение срещу грубата сила на Пако, който в Сеславци тича 10 км за добро утро до фурната за хляб, докато в ръката си пие кафето. Освен това Мислителя имаше информация, че сервисът на Животното е на прага на реалността и магията, след като изтекоха видеа, че Животното тренира сервис на тайно място със 135 000 волта напрежение. И въпреки всички плюсове, Павел Йорданов не можа да стартира с победа. Със стратегия и упоритост Дафовски измъкна мача 6-4. За съжаление на феновете си, Животното беше прибран и от Сляпото куче в труден мач 4-6.  Съдбата беше просто нечестна, защото Пако загуби и от Латин 4-6 и си тръгна последен от групата, а в пуснатата по-рано анкета за победител в турнира имаше хора, които вярваха, че може да стигне много далеч. И така Миро Георгиев и Ники Дафовски трябваше да решат, който ще излезе от групата като втори. В уникална драма и постоянна размяна на водачеството, двамата стигнаха до тайбрек. Преди това обаче айтито спаси два мачбола, като единият разказват, че бил копие от ютюб клип на Надал. В тайбрека Миро спечели със 7-5, а баща му, който бе доведен като VIP гост от брата близнак Стаката се усмихваше, но може и би и сълзи напираха в очите му от гордост. Чичо Гошо си тръгна много щастлив за Русе.

Последната група беше също много равностойна. Там Иво Величков, който беше фаворит, не показа никакви колебания. Физикът си беше на мястото във всички мачове и показа, че знае най-добре законите на гравитацията. Изненадата беше, че Ивайло Боджаков взе първата среща срещу Мартин Боршуков 6-3 и си отвори пътя към елиминациите. Младият Мартин направи всичко възможно да вземе поправка в срещата срещу Иво Величков, но не успя и загуби с 4-6. Пламен Пенев също се представи много достойно и не се даде хич лесно на никой, въпреки трите поражения.

Резултатите от груповата фаза вижте ТУК

Четвъртфиналите не предложиха много драма, а и нататък турнирът бе доста по-различен. Киро Стоянов се справи с Иво Боджаков прекалено лесно спрямо очакванията – 6-1. Русенският гепард Шопов спря Сляпото куче Миро след 6-2 и отново продължи свеж напред. Латин Латинчев – Гризли тактически си надигра Разглезеното айти Станислав Иванов с 6-3. Най-запомнящ се бе мачът на Едиз Батран с Иво Величков. В много трудна битка Батран взе последните три гейма в мача и от 3-4 обърна до 6-4.

Полуфиналната фаза имаше своите въпроси, но се очертаваше и фактът, че двама играчи са по-добре физически. Стефан Шопов си беше лек фаворит срещу Чичо Киро и заедно със свежестта спечели с 6-3, въпреки че мачът не бе лесен.

Едиз Батран също спечели с 6-3 срещу Латин, а това беше повторение на техния финал от 2016 г.

Вече на изкуствено осветление започна и финалът. Батран имаше възможност да се върне в мача за 3-3, но не успя и след това постепенно гепарда на Русе го сломи.

Общо 8 души бяха печелили досега титлата и Шопов стана деветият такъв. Резултатите от елиминациите вижте ТУК

Тежките битки в късия сезон заради карантината начертаха доста интересна картинка за зимата. А тя е, че силите са много изравнени и въпреки очакваното завръщане на най-изявените имена на „Диана“ през зимата, се очертават непредвидими турнири, защото основната група диша и е жадна за още повече победи.

Очакваме ви след няколко седмици за старта и на новия сезон 😊

Share Now

Related Post

Leave us a reply