Германов отново на най-високия връх в „Диана“

„Мастърс“ финалите имат свой стоманен отпечатък, който привлича неудържимо тенис аматьорите. Напрежение, трудност и себераздаване до последния момент. Всеки, озовал се в последния турнир на „Диана“, иска да докаже на себе си и останалите, че нивото му е по-високо отпреди, за да направи следващата крачка в лудата игра, наречена „тенис на корт“.

А лятото на 2018 г. ще мине под два знака – доминацията на Стефан Шопов в сериите и появата в края на сезона на Милен Германов и неговото противопоставяне на хегемона.

Германеца защити титлата си от миналата година в епичен сблъсък със Стефан Шопов, но за това по-късно. Именно двамата изглеждаха като най-големите претенденти това лято и финалът между тях беше нещо като десертът за всички през годината. Напрежението се засилваше и от факта, че те печелеха турнирите в последните си участия, но никога не играеха в едно и също издание с едно изключение. Германов имаше леко предимство, след като преди по-малко от месец успя да бъде първият, който от много време нанесе поражение на русенския гепард, но това не значеше нещо особено преди финалния сблъсък.

Тази година форматът бе по-различен. Мастърсът се проведе в два дни, което даде възможност за повече време за възстановяване. Поради различни причини доста от много силните фигури този път не взеха участие, но се надяваме това само да ги мотивира за зимния сезон.

И все пак мастърсът е луда надпревара. Всички 16 участника дадоха максимума от себе си, но само един можеше да бъде шампион.

В група „А“ играчите бяха много равнопоставени, но Алекс Китов определено бе над всички. С три победи над Асен Георгиев, Никос Панетемитакис и Цветан Тодоров той показа, че е способен на много по-високи резултати в това издание. Втори в групата се класира Асен, който в много драматична и напрегната среща прегъна със 7-5 гърка Никос.

 


В група „Б“ Милен Германов бе основен фаворит, а под него бяха Георги Христов – Лифта, който тази година демонстрира много добра форма, Георги Плешков и Йордан Борисов. Германеца спечели всичките си двубои, а неделята с Лифта си спретнаха не лош мач, който Милен взе с 6-3 и оглави групата. Втори остана Христов, а много добра игра изнесе и Йордан Борисов, който пък показа агресивен стил, но малко не му достигна да създаде сериозен проблем на останалите. Георги Плешков пък не бе играл от доста време и това му личеше.

 

В трета група имаше изявен лидер и това бе Киро Стоянов. Известният с култовия прякор Чичо Киро записа три безпроблемни победи, въпреки че всичките му съперници оказаха първоначален отпор, но след това се загубваха в темпото на мача и влизаха в неговите капани. Павел Йорданов, който влезе като резерва в мастърса, загуби всичките си срещи с 2-6, но пък показа надграждане и голямо желание за победа. В битката за второто място Миро Георгиев затвърди превъзходството си над Камен Новиков и със смъртоносния слайс и подобрения си форхенд взе победата с 6-3, за да го изхвърли от борбата.

 

 

Последната група беше с доста изравнени сили, но по резултати не се оказа така. Двукратният „Мастърс“ шампион от зората на турнирите на „Диана“ Емо Велчев загуби и трите си мача. Стефан Шопов, който беше топ фаворит, не даде на никой да си помисли, че може да го конкурира. Втори обаче излезе Любо Владов. Той нямаше сериозни проблеми с Велчев и Иван Златков след 6-3 и 6-1 и се класира за четвъртфиналите.



 

Неочаквано, но най-драматичният сблъсък в тази фаза беше между Милен Германов и Миро Георгиев. Петкратният шампион от големите шлемове на „Диана“ проби за 3-2 гейма и виждаше лесна победа, когато дойде студеният душ. С непукизъм и спокойствие, Мирко лека полека изравни играта, а след това дръпна стратегически до 5-3. Милен върна пробива, но при своя собствен сервис изостана с 0-30 и така Георгиев бе много близо до това да хвърли тоталната бомба на турнира, имайки се предвид изключително негативния си баланс в директните двубои. Психиката на младия и талантлив бройлер обаче не издържа и в крайна сметка, той беше този, който пръв допускаше грешки в предпазливите следващи разигравания, в които и Германеца не смееше да вкара сериозно в действие агресивната си игра. Миро обаче получи още един шанс като поведе с 6-5. И тогава за негово нещастие нервите му не издържаха и въпреки че имаше 40-40, не стигна до мачбол. В тайбрека по-опитният от двамата взе аванс и го капитализира, за да спечели със 7-4 точки.

Алекс Китов губеше 2-3 от Любо Владов, но след това с разнообразна игра и доста излизания на мрежата накъса дефанзивния ритъм, който противникът му искаше да наложи и материализира усилията си със спечелването на мача 6-3.

Георги Христов се оказа тотално безпощаден към Киро Стоянов. Нямаше какво да се каже много за този мач освен, че първият игра безгрешно и бе господар на корта от първата до последната точка, за да вземе срещата 6-0.

Асен Георгиев в началото имаше надежди, че може да затрудни Стефан Шопов. Той изпусна няколко възможности да поведе с 2-0, след което това оказа влияние върху него и в следващите геймове и в крайна сметка русенският терминатор го победи с 6-1, макар че в началото имаше тежки геймове.

И двата полуфинала бяха оспорвани, но фаворитите имаха превес, който се оказваше решаващ. Милен Германов и Алекс Китов вървяха гейм за гейм до момента, в който Китов, сервиращ досега много добре, не изигра един много слаб гейм, за да даде възможност на Германеца да се закачи в подаването му. Той това и чакаше и веднага се възползва от аванса. Нямаше драми и изненади и до края на сета като Германов спечели с 6-4 с един пробив.

Не така стояха нещата в другия мач. Стефан Шопов тръгна мощно срещу нахъсания Жоро Лифта. 4-1 за Гепарда и очаквана лесна победа, но не така беше предвидила нещата съдбата. С постоянство от дъното на корта и чакане на удобен момент за излизане на мрежата Лифта се върна в мача като намали до 3-4 и 4-5. В последния гейм обаче след спасени мачболи в крайна сметка той не издържа. Предимството на Стефан от бекхенд страната беше видимо и дългият мач, който трая час и тридесет минути, бе спечелен от Шопов, но все пак останаха много добри впечатления и играта на победения.

И така се стигна до заветния финален мач. В преките двубои Германов имаше много сериозно предимство, но тази година Шопов е повече от силен за всички като завоюва 7 титли за лятото, правейки го безусловният шампион на сезона.

Другото противопоставяне беше агресивният форхенд срещу агресивния бекхенд и кой щеше да надделее над другия.

И двамата бяха еднакво изморени, така че всичко тръгваше точно от 50-50%. И наистина тези доста приятели на тениса, които бяха дошли да гледат финала, останаха много доволни от супер драмата, която щяха да видят и гладиаторската битка, на която двамата се подложиха. В епичен сблъсък и един от най-интересните финали в историята, Германеца даде всичко от себе си и пречупи Гепарда, който преди това му се заканваше, че този път ще го победи, каквото и да му коства.

През цялото време мачът вървеше гейм за гейм, като русенският номер 1 се оказа, че не се движи по добре на корта въпреки значително по-лекото си тегло. Германеца изненада всички с доброто си движение и издръжливостта в дългите разигравания, които бяха неминуеми. Терорът от форхенд страната към Стефан бе безпощаден, но по обратният параграф той използваше много от своите възможности да натиска топката от бекхенд и да създава големи проблеми.

Тактическата битка също беше титанична като единият играеше само на форхенда на съперника, чакайки плитка топка, с която да натисне и да излезе на мрежата, а другият гледаше максимално да изолира форхенда на опонента.

При 4-4 адреналинът се вдигна още повече, защото двамата се бяха захапали в жестока схватка, а никой от публиката не можеше да каже кой ще победи. След един много дълъг гейм Гепарда взе ключова преднина в края и поведе 5-4.

В следващия напрежението беше в кулминацията си, когато се стигна до 30-30. С две отлично проведени разиграния и излизания на мрежата обаче Германов отново се върна в битката и отказа да вдигне бялото знаме – 5-5.

Последва още един стоманен гейм, който също премина през много дюсове. Там обаче отново психиката на Германов беше най-важният елемент, този който го е измъквал толкова много пъти от тежки ситуации. 36-годишният агресор изтръгна с цената на всички усилия взимането му 6-5 от година по-младият опонент. Веднага след почивката Шопов поведе 40-0 и тайбрекът изглеждаше неизбежен. Но не.. това не се случи. Още една изненада дебнеше всички. С няколко бързи точки след хубави ретури и уинъри се стигна до равенство и мачбол. Първият беше пропуснат от чиста позиция. Стигна се до втори, в който обаче Германеца моментално тръгна напред след по-плитка топка и с бекхенд воле на мрежата завоюва бленуваната шеста „Мастърс“ титла в двубой, който и двамата винаги ще помнят и който ознаменува подобаващо края на лятото, в което доминиращите над всички се срещнаха на финала на най-големия турнир.


„Смятам, че Стефан направи един изключително силен мач и не по-малко от мен заслужаваше победата. Поздравявам го за играта и бих искал да го видя и шампион в такъв турнир някой ден, защото той го заслужава. Последните три гейма аз играх по-решително в най-важните моменти и това ми спечели мача“, заяви след края на срещата Германеца.

 


И така след многото тенис и емоции не остава много време за почивка, защото само след три седмици в балоните започват битките от зимния сезон, който предвещава да отново много интересни.

 

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ЗА СЕЗОНА:

1 Стефан Шопов 818
2 Георги Христов 606
3 Милен Германов 491
4 Петър Иванов 469
5 Камен Новиков 426
6 Асен Георгиев 395
7 Александър Китов 332
8 Мирослав Георгиев 319
9 Кирил Стоянов 310
10 Любомир Маринов 301
11 Емил Велчев 300
12 Петър Котев 292
13 Никос Панет. 289
14 Милен Балтов 280
15 Васил Тодоров 274
16 Радослав Владимиров 241
17 Калин Кънчев 234
18 Любомир Владов 226
19 Георги Плешков 205
20 Пламен Пенев 173

 

 

 

 

Share Now

Related Post

Leave us a reply